Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Заготовки з калини на зиму: найпростіші рецепти

23.10.2021 15:30
ganok.in.ua
ganok.in.ua
Хто пробував цю ягоду знає, що вона, хоча й дуже корисна, але водночас і вельми гірка. Їсти її у свіжому вигляді без добавок не надто приємно. Але це не привід відмовлятися від такого букета вітамінів.

Щодо гіркоти, то задля її усунення зривати китиці з ягодами краще за все після перших заморозків. Адже в плодах калини є вібурнін, який і обумовлює їх гіркий смак. А при низьких температурах ця речовина практично повністю зникає.

А далі можна зібрану калину заготовлювати на зиму.

 

Заморожені ягоди калини

Фото: skolkogramm.ru

Звичайно, найпростіший спосіб заготовити калину — заморозити ягоди. Спочатку слід їх підготовити. З китиць, зібраних у сухий сонячний день, зняти плоди і замочити їх на 10 хвилин у теплій воді. Ретельно, але акуратно, промити ягоди, потім перекласти в друшляк. Дати воді повністю стекти. Викласти калину рівним шаром на паперовому рушнику, зверху можна покласти ще один. Але притискати зверху руками не рекомендується, щоб не порушити  цілісність ягід. Залишити підготовлені плоди полежати в такому вигляді кілька хвилин, щоб папір увібрав у себе всю рідину. Після такої підготовки ягоди не злипнуться після заморожування, заготовка буде розсипчастою. Потім їх потрібно розкласти одним шаром на рівній поверхні, яку можна використовувати при низьких температурах. Цю, умовно кажучи, дошку з ягодами поставити в морозилку і залишати там, поки плоди не проморозяться. Після цього можна перекладати заготовку на збереження, краще невеликими порціями й у пакети на zip-застібці, щоб було зручно використовувати. Наповнені пакети закрити, прибравши з них за можливістю максимум повітря. Зберігати калину в морозилці, відбираючи необхідну кількість і залишаючи решту в пакеті — заморожені таким чином ягоди не злипаються.

 

Калина з цукром

 Фото: klopotenko.com

Знадобляться (орієнтовно): калина — 1 кг, цукор — 2 кг.

Акуратно зняти ягоди з китиць, перебрати й видалити всі зіпсовані екземпляри. Перекласти калину в миску і промити під проточною водою. Потім залити їх окропом і залишити так прогріватися на 5‒10 хвилин. Окріп знищить усі мікроби та можливу живність у плодах, а ще частково позбавить ягоди гіркоти й неприємного присмаку. Після цього перекласти прогріті ягоди на сито, дати постояти хвилин 10‒15, щоб прибрати надлишки води. Можна з цією метою також промокнути ягоди паперовими рушниками. Підставити під сито миску і протерти в неї ягоди за допомогою дерев’яної ложки або товкучки так, щоб зверху залишилася тільки макуха. Її перекласти в марлю й вичавити все, що можна, щоб узяти з продукту максимум. Виміряти, скільки вийшло пюре, і взяти цукру вдвічі більше за об’ємом, приміром, на 1 склянку калинової маси — 2 склянки цукру. Всипати цукор у пюре і ретельно все розмішати. У такому вигляді, прикривши кришкою, залишити суміш на кілька діб. При цьому її потрібно часто перемішувати, щоб увесь цукор розчинився. Перші 24 години можна тримати пюре на кухонному столі, далі краще прибрати миску в холодильник, але не забувати його перемішувати. Коли суміш загусне і стане схожою на желе (зазвичай вистачає двох діб), розкласти її по заздалегідь простерилізованих банках. Кришки (можна капронові) окремо прокип’ятити або обдати окропом. Герметично закачувати банки не обов’язково — вистачає просто закрити їх. Зберігати калину з цукром у холодильнику.

 

Калина з медом

Фото: vilkin.pro

Знадобляться (орієнтовно): калина — 1 кг, мед (рідкий) — 1 кг.

Підготувати пюре за попереднім рецептом. Виміряти, скільки вийшло готового пюре, і взяти стільки ж за об’ємом меду — наприклад, якщо калинової маси отримали літр, то й меду потрібно взяти стільки ж. Влити мед у пюре. Якщо рідкого меду немає, можна розтопити густий чи зацукрований на водяній бані, або на крайній випадок у мікрохвильовці, хоча в такому разі він втратить частину своїх корисних якостей. Щоб втрат було менше, слід гріти мед у кілька прийомів по 10 секунд. У будь-якому з варіантів не варто доводити його до перегрівання. Важливо лише отримати такий стан, коли він стане трохи рідкішим, це потрібно для зручності перемішування. Влити мед у калинове пюре й ретельно все перемішати. Можна використовувати для цього блендер. Коли маса стане максимально однорідною, розкласти її по чистих заздалегідь простерилізованих банках і закатати. Якщо планується зберігати калину в холодильнику або в холодному погребі, то можна використати і капронові кришки. Тримати калину з медом у темному місці.

 

Заморожене калинове пюре

Фото: ogorod.guru

Знадобляться (орієнтовно): калина — 1 кг,  цукор — 1 кг.

Приготувати калинове пюре за попереднім рецептом. Виміряти, скільки вийшло готового пюре, взяти стільки ж за об’ємом цукру і всипати в калинову масу. За бажанням можна зробити продукт більш або менш солодким — за смаком. Готове пюре ретельно перемішати до розчинення цукру й розлити по формах для заморожування. Поставити їх у морозильну камеру і тримати, поки пюре не заморозиться (мінімум 4 години). Після цього витягнути формочки й дістати з них замерзлі кубики.  Перекласти їх у пакет, видаляючи звідти все повітря. Зручно робити це пластиковою трубочкою для коктейлю. Потім покласти в морозилку і зберігати там стільки, скільки потрібно.

 

Желе з калини

Фото: mariokomi.ru

Знадобляться: калина — 1 кг, цукор — 0,8‒1 кг, вода — 2 склянки.

Калину перебрати, покласти в друшляк і ретельно промити. Закип’ятити воду у великій каструлі й занурити в неї друшляк з калиною на 5 хвилин, щоб ягоди стали м’якими і втратили свою гіркоту. Перетерти калину дерев’яною ложкою через сито. Перекласти в чисту каструлю. У пюре з калини додати цукровий пісок і воду. Ретельно перемішати. Варити калину на повільному вогні близько 50 хвилин до загуснення. Готове желе розлити по стерилізованих банках і зберігати в холодильнику.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися