Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Збираємо білокачанну капусту: на що звернути увагу

25.10.2024 10:19
Фото: hiitworks.com
Фото: hiitworks.com

Зазвичай капуста – той овоч, який іде з городу майже останнім. Коли та як зібрати капусту так, щоб вона пролежала всю зиму та не зіпсувалася, щоб і в салат, і в борщ, і поквасити взимку, – радить «Слобідський край».

Спочатку розберімося із сортами, бо саме від цього залежить строк зберігання. Середньостиглі сорти зберігаються до трьох місяців, середньопізні сорти – до півроку, а пізні – до 8 місяців.

Усі вони дозрівають у жовтні. Ступінь стиглості качана можна визначити навпомацки. Якщо він тугий, то, значить, уже готовий для збирання.

За 14 діб до цього слід припинити полив. Суха погода найкраще підходить для зрізання качанів. Якщо осінь дощова і все ж таки доводиться зрізати їх вологими, то потрібно просушити качани під навісом протягом 5–7 годин. А от викладати на сонце не варто – від цього капуста в’яне, а потім дуже швидко починає загнивати.

Оптимальна температура повітря для збирання врожаю білокачанної капусти середньостиглих сортів +4...+8 °С.

Середньопізні сорти добре збирати при +2...+4 °С. Для зрізання капусти пізніх сортів найкраща температура від 0 до –3 °С. 

Білокачанна капуста – доволі морозостійка культура. Легкі заморозки навіть позитивно впливають на смакові якості цього овочу. Однак, щоб капуста мала здатність довго зберігатися і не втрачала своєї якості, вплив низьких температур на неї має бути нетривалим, а температура не повинна падати нижче за –6 °С. Але відразу після заморозків качани не зрізуйте: вони повинні розтанути протягом 4–5 діб. Тільки після цього їх можна збирати й відправляти на зимове зберігання. 

Увага! Зрізана капуста замерзає при –1° і стає повністю непридатною.

Капусту спочатку треба викопати вилами або лопатою, обережно очистити від землі коріння та стебло.

Маленькі, погано сформовані качани та качани зі стеблом, що підгнило, раціонально відкласти для приготування їжі найближчим часом. 

На головках, які підуть на тривале зберігання, потрібно залишити пару-трійку покривного листя. Качани можна підвішувати за коріння під стелею, а можна складати в ящики або в пірамідальні гурти. Перед укладанням капусти в ящик або гурт необхідно зрізати коріння таким чином, щоб залишалися кінчики стебел довжиною 3–4 см. 

Раніше ми писали, як правильно збирати та зберігати зимові яблука 

Ще ми писали також, як законсервувати овочеві суміші на зиму

Також ми пропонувати цікаві рецепти страв з гарбуза та розповідали, як з ними можна стати стрункішою та гарнішою. 

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися