Зелені помідори — заготовки на зиму
Їх закривають у маринаді, засолюють, готують різні салати, які часто дивують своєю красою та різнобарвністю, і взагалі — використовують «на повну». Деякі з рецептів таких заготовок пропонуємо далі.
Салат «Барви осені»
Фото: povarenok.ru
Зелені помідори не тільки дуже виграшно контрастують за кольором з іншими інгредієнтами, але й обумовлюють цікавий смак салату. Єдина умова: помідори мають бути саме зеленими, бурі після варіння стануть рожевими, та й смак дещо зміниться.
Знадобляться: помідори зелені — 1 кг, перець болгарський — 500 г, цибуля ріпчаста — 500 г, морква — 250 г, олія — 125 мл, оцет (9 %) — 4 ст. л., цукор — 2 ст. л., сіль — 1 ст. л., вода — 0,25 склянки, перець чорний горошком — 4‒6 шт.
Цибулю очистити й нашаткувати півкільцями. Солодкий перець очистити, вимити, обсушити й нарізати смужками. Моркву натерти на грубій тертці. Зелені помідори вимити і просушити, кожний розрізати на 4‒6 частин. Каструлю з товстими стінками і дном поставити на середній вогонь, влити в неї олію. Коли олія розігріється, викласти в каструлю цибулю і підсмажити кілька хвилин, після чого додати перець і моркву. Перемішати овочі і потримати на вогні кілька хвилин. Далі у підсмажені овочі вкинути помідори, додати сіль, цукор, чорний перець і влити воду. Усе ретельно, але обережно перемішати й варити салат 7‒10 хвилин під кришкою. Перед самою готовністю влити оцет. Розкласти готовий салат у стерильні сухі банки й закатати їх. Банки перевернути й закутати у ковдру до охолодження. Зберігати салат із зелених помідорів у прохолодному місці.
Фаршировані помідори «Язик проковтнеш»
Фото: 1000.menu
Смачна і незвичайна закуска для святкового столу! Зелені помідори з начинкою ‒ пікантні, апетитні, дуже смачні й до того ж мають усі шанси перетворитися на оригінальну фірмову страву.
Знадобляться (на 2 банки об’ємом 1 л): помідори зелені — 1 кг, кріп — 25 г, петрушка (зелень) — 25 г, часник — 8 великих зубчиків, перець гострий стручковий — 35 г, хмелі-сунелі — 3 г, кінза, коріандр (зерна) — 3 г, перець чорний горошком — 23 шт., лавровий лист (невеликі листочки) — 4 шт., цукор — 4 ст. л., сіль — 1 ст. л., оцет (9 %) — 120 мл.
Зелень кропу й петрушки вимити, обсушити і дрібно нарубати. Часник і гострий перець нарізати не надто дрібно й додати до зелені. Додати в отриману суміш хмелі-сунелі і ретельно перемішати. Начинка готова, можна переходити до основного процесу приготування. Помідори вимити, розрізати навхрест з «маківки» орієнтовно на дві третини висоти. У стерильні банки розкласти коріандр, перець горошком і лавровий лист. Розрізи помідорів наповнити начинкою, викласти їх у банки доверху. Воду закип’ятити, окропом залити помідори, прикрити банки кришками й залишити постояти 15 хвилин. Після цього воду злити, поставити на вогонь, довести до кипіння й додати цукор і сіль, як вони розчиняться ‒ влити оцет, зняти маринад з вогню й відразу залити ним помідори. Підготовлені таким чином банки стерилізувати 10 хвилин, після чого закатати, перевернути, укутати в ковдру і тримати так до охолодження. Такі заготовки можна зберігати навіть при кімнатній температурі.
Аджика із зелених помідорів
Фото: food.obozrevatel.com
Так-так, це аж ніяк не класична кавказька аджика. Але вона пікантна, ароматна і дуже смачна. Словом, це універсальний соус, який присмачить і м’ясо, і картоплю, ба навіть для бутерброда згодиться.
Знадобляться: зелені помідори — 2 кг, болгарський перець (зелений) — 1 кг, гіркий перець (зелений) — 300 г, часник — 3 головки, зелень петрушки, селери та кінзи — 300 г, сіль — 3 ст. л. (з верхом), оцет (9 %) — 150 мл.
Всі овочі й зелень помити, видалити насіння з перців. Зелень подрібнити. Якщо смак або запах якоїсь із запропонованих трав не подобається, можна замість неї збільшити кількість тієї, яка більше до вподоби. Томати, перець і часник пропустити через м’ясорубку, отриману суміш вилити в каструлю, посолити й поставити на сильний вогонь. Після закипання вогонь притишити до слабкого й варити на ньому аджику 20 хвилин, постійно помішуючи. Потім всипати в каструлю зелень, а ще через 5 хвилин додати оцет. Збільшити вогонь, і коли маса інтенсивно закипить, зняти каструлю з вогню. Готову аджику розлити в стерилізовані банки й закатати стерилізованими кришками.
Читайте також:
Страви з цвітної капусти: смачна шістка
Читайте також:
Пироги із солодким перцем
Читайте також:
Овочі і м’ясо: готуємо разом