Печериці — готуємо гриби весь рік
І тут стануть у пригоді печериці — гриби, які можна і в магазині купити, і вдома виростити, якщо докласти трохи зусиль. Перш ніж пропонувати рецепти з шампіньйонами (ще одна назва цих грибів), розповімо про деякі їхні особливості. По-перше, їх можна їсти навіть сирими — звичайно, якщо бути впевненими у свіжості та якості продукту. По-друге, їх не обов’язково чистити — тобто, протерти серветкою, обрізати кінчик ніжки, і можна готувати. А от ще одна риса печериць швидше каже не на їхню користь: вони не мають чітко вираженого грибного духу. Тобто якщо, крім смаку, хочеться ще й грибного аромату, доведеться додати до страви чи якийсь інший гриб (цілий або у вигляді порошку), що забезпечить бажаний запах, чи штучний ароматизатор.
Салат «Багатий»
Фото: povarewka.ru
Цей салат обійдеться не надто дешево. Але й порадує: смачний, поживний, з трохи несподіваним поєднанням продуктів, він зазвичай зникає зі столу першим.
Знадобляться: печериці — 600‒700 г, куряча грудка копчена — 500‒600 г, яйця — 6 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., кукурудза консервована — 1 банка, ананаси консервовані — 500 г, олія — для смаження, сіль і чорний мелений перець — за смаком.
Яйця відварити. Печериці нарізати дрібненькими пластинками, цибулю — на кубики. Розігріти олію на сковороді, вкинути в неї гриби, смажити, поки не випариться вся рідина, яку вони виділили. Після цього додати цибулю, перемішати і готувати все разом. Коли цибуля стане напівпрозорою, посолити, поперчити, перемішати і хвилини через 2‒3 зняти сковороду з вогню, викласти грибну масу в миску й залишити остигати. Відварені яйця та курячу грудку нарізати на кубики, перемішати у мисці, де готуватиметься салат. Додати кукурудзу, попередньо зливши з неї рідину. Перевірити, щоб шматочки ананасів не були завеликими, у разі необхідності нарізати їх на кубики бажаного розміру, після чого додати до інших продуктів. Останньою додати грибну масу, що вже охолола. Ретельно все перемішати, якщо салат буде сухуватим — додати трохи олії. За необхідності можна ще підсолити й додати перцю.
Простий грибний суп
Фото: gastronom.ru
Дуже простий у приготування суп з печерицями. Бюджетний, швидкий і легкий, що не заважає йому бути смачним.
Знадобляться: печериці — 300 г, локшина (за можливості — домашня) — 100 г, картопля — 4 шт., цибуля ріпчаста — 1 шт., зелень (цибуля, кріп, петрушка) — 0,5 пучка, сіль — за смаком, лавровий лист — 1‒2 шт. олія — 30‒40 мл, вода — 2,5 л.
Картоплю очистити й нарізати кубиками. Довести до кипіння воду з лавровим листом і сіллю, витягнути лавровий лист і опустити в каструлю картоплю. Притишити вогонь і варити 15 хвилин. Тим часом почистити й нарізати на кубики цибулю, гриби — пластинками або кубиками. Розігріти у сковороді олію, обсмажити в ній цибулю, помішуючи, на середньому вогні до рум’яності. Додати до цибулі нарізані печериці й трохи обсмажити все разом, після чого викласти в каструлю з картоплею. Слідом за грибами з цибулею викласти в суп локшину. Варити суп хвилин 5‒10, до готовності локшини. Подрібнити зелень і додати її в суп перед самою готовністю. Можна також додати в тарілки сметану.
М’ясо по-королівськи
Фото: foodee.top
М’ясо по-королівськи — це по-справжньому смачна й дуже поживна страва. Ця варіація запікання м’яса по-французьки з печерицями та картоплею прикрасить будь-яке святкове застілля, та й у повсякденному меню вона буде дуже доречною.
Знадобляться: свинина — 400 г, печериці — 200 г, картопля — 400 г, цибуля ріпчаста — 150 г, помідори — 200 г, сир твердий — 200 г, олія — за смаком, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком, майонез — за смаком.
Свинячу вирізку нарізати порційними шматочками, відбити, посолити й поперчити. Цибулю нарізати півкільцями. Печериці промити, висушити серветкою і нарізати на пластинки разом з ніжками. Помідори розрізати навпіл. Картоплю очистити від шкірки, нарізати тонкими кільцями. На дно глибокої форми для запікання налити трохи олії, покласти шматочки м’яса і присмачити його майонезом. Зверху викласти цибулю, трохи підсолити й поперчити. Поверх цибулі — кільця картоплі, приправити все сіллю і меленим перцем, присмачити майонезом. Зверху покласти пластинки грибів, які також трохи підсолити й присмачити майонезом. Далі розподілити по поверхні півкільця помідорів, які також посолити і присмачити майонезом. Останнім шаром поверх усього посипати натертим сиром. Поставити форму в підігріту до 180 °С духовку, запікати близько години.
Читайте також:
Овочі і м’ясо: готуємо разом
Читайте також:
Страви з виноградом — закуска, друге і десерт
Читайте також:
Зелені помідори — заготовки на зиму
Рецепти з гарбуза: як додати у своє життя барв, смакоти, здоров’я та краси
Готуємо аличу: два безпрограшні рецепти на зараз і на зиму
Неймовірні кабачки: рецепти страв, які ніколи не набриднуть
Пісні страви з грибами: три рецепти на різні випадки