Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Тарталетки смачні та зручні — приготуємо порційну закуску

13.02.2022 16:00
topkulinar.com
topkulinar.com
Це дуже зручний вид закуски. Тарталетки (або по-простому — кошики) додадуть будь-якому столу вишуканості.

До того ж пригощатися ними зручно: на один укус, і виделка не потрібна. При цьому можна забезпечити різнобарв’я смаків — і тіста, і начинок. Власно кажучи, за начинку можна взяти будь-який салат або масу для бутербродів. Рецепти салатів з омлетом: як приготувати майже французьку страву Інша річ, що більшість з них розм’якшує магазинні вафельні кошики. Тому, крім рецептів начинок, пропонуємо і рецепти тіста, яке нескладно приготувати вдома. Воно теж може бути різним, ми обрали такі види, що і в роботі не складні, і використовуються найчастіше. Тож — до справи!

 

Тісто

trtl-tst

Фото: etnosoft.com.ua

 

 Порада. Перед випіканням на дно форм поверх будь-якого тіста варто покласти трохи сухої квасолі, гороху або чогось подібного. Якщо цього не зробити, тісто на дні може здутися, користуватися готовими кошичками буде незручно.

 

Пісочне тісто

Пісочне тісто легко приготувати, але від цього воно не стає менш смачним. Навпаки, воно набуває пікантного і ніжного післясмаку, який не затьмарює смак начинки.

 Знадобляться: масло вершкове — 200 г, борошно — 300 г, цукор — 100 г, яйця — 1 шт., сіль — дрібка.

Борошно просіяти, масло розм’якшити, з’єднати й перемішати до однорідної маси, але швидко, щоб масло не почало танути. Окремо збити в піну яйце, додати до нього цукор і сіль. Додати яєчну масу до борошняної, ретельно перемішати, щоб вийшло м’яке щільне тісто. Покласти його на годину в холодильник. Готове тісто розкачати, заповнити ним форми для випікання. Якщо таких немає, сформувати кошички просто на деку. Випікати в заздалегідь розігрітій до 190‒200 °С духовці протягом 10‒15 хвилин.

 

Листкове тісто

Тарталетки з такого тіста дуже популярні, адже його можна придбати готовим у магазині. Але багато хто вважає, що зроблене власноруч — краще, адже і рецепт обирається до смаку, і в якості всіх продуктів можна бути впевненим.

Знадобляться: борошно — 600 г, масло вершкове — 200 г, вода — 1,5 склянки, оцет (9 %) — 3 ч. л., сіль — за смаком.

Масло розтопити, охолодити і змішати з половиною борошна, щоб вийшла крихта. У холодну воду додати сіль і оцет, розмішати. Далі додати яйце, збити все разом до однорідної маси, яка має нагадувати густу сметану. Всипати в отриману суміш частинами решту борошна, добре перемішуючи. Вимішати масу в круте тісто, щоб практично не прилипало до рук, загорнути  в харчову плівку і покласти в холодильник на пів години. Як сплине цей час, розкачати тісто у великий пласт. Поверх нього розсипати крихту, підготовлену раніше, загорнути її в тісто «конвертом», розкачати. Операцію з охолодженням і розкачуванням згорнутого «конвертом» тіста слід повторити щонайменше тричі.  Після цього розкачати тісто (зручніше поділити його для цього навпіл), сформувати з нього заготовки для кошиків, покласти їх у форми і випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці 10‒12 хвилин.

 

З газованою водою

Звичайну воду в тісті цілком можна замінити газованою. Від цього смак кошичків тільки поліпшиться.

Знадобляться: борошно — 2,5 склянки, яйця — 2 шт., масло вершкове — 100 г, цукор — 2 ч. л., вода газована — 1 склянка, сіль — за смаком, куркума — за бажання.

Воду попередньо охолодити, вона має бути ледь не крижаною. Борошно просіяти, перемішати із сіллю і цукром (для кольору можна додати куркуму).  Туди ж додати розм’якшене масло, яйця і влити мінеральну воду. Отриману суміш добре перемішати і замісити круте тісто. Покласти його на пів години в холодильник, після чого можна відривати по невеликих шматочках і викладати у формочки. Випікати в попередньо розігрітій до 200 °С духовці протягом 10‒12 хвилин.

 

Начинки

 trtl-nchk

Фото: shkola-zhyttia.com.ua

З копченою куркою, сиром та корейською морквою

Пікантна нотка, яку цій начинці додає морква, сподобається тим, хто полюбляє гостре і пряне.

Знадобляться (на 6‒8 тарталеток): куряча грудка копчена — 200 г, сир твердий — 100 г, морква по-корейському — 100 г, майонез — 2‒3 ст. л., кріп — кілька гілочок.

М’ясо порізати дрібними кубикам, сир натерти на грубій тертушці. З’єднати м’ясо, сир, моркву, додати майонез, перемішати. Заповнити кошички отриманою масою, оздобити гілочками кропу.

 

З яєць та маринованих грибів

Звична сирно-яєчна маса збагачується смаком маринованих грибів — і отримуємо дуже смачну закуску. Печериці — готуємо гриби весь рік

Знадобляться (на 10‒12 тарталеток): опеньки мариновані — 100 г, сир плавлений — 200 г, яйця — 5 шт., часник — 2 зубчики, майонез — 1 ст. л., арахіс солоний — для оздоблення.

Яйця відварити, відокремити жовтки від білків, білки натерти на середній тертці. Гриби дрібно нарізати і з’єднати з натертими білками. Жовтки натерти на середній тертці у глибоку тарілку. Сирки натерти на середній тертці. Часник пропустити через часникодавку, додати до сирної маси, заправити майонезом і добре перемішати. Із отриманої маси сформувати невеличкі кульки (за кількістю тарталеток), обкатати їх у жовтках і покласти в кошики. Прикрасити арахісом.

 

З ананасами та сиром

Для цієї страви краще брати сир з багатим, яскраво вираженим смаком, який підкреслить і посилить смак консервованих ананасів.

Знадобляться (на 16 тарталеток): сир твердий — 200 г, ананаси консервовані — 340 г, часник — 3 зубчики, майонез — 60 г.

Злити сироп з ананасів. Якщо вони нарізані кільцями, подрібнити на кубики. Сир натерти на середній чи дрібній тертці. Часник пропустити через часникодавку. Змішати всі складові начинки та заправити майонезом. Перед подачею розкласти салат у кошики.

 

З шоколадним ганашем

Ця начинка вибивається з ряду інших, бо вона не для закуски, а для десерту. Але напередодні Дня закоханих не можемо не запропонувати щось із шоколадом — тому готуйте і переконайтеся, що це смачно.

 Знадобляться (на 6‒8 тарталеток): темний шоколад — 140 г, вершки (33‒36 %) — 140 г, масло вершкове — 40 г,

Шоколад розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, періодично помішуючи. Вершки підігріти, не доводячи до кипіння. Влити їх у шоколад: поступово, рівними порціями у три прийоми, ретельно перемішуючи. Коли маса набуде однорідної консистенції, додати розм’якле масло і ще раз ретельно все перемішати. Розлити гарячий ганаш по кошичках. Поставити готові тарталетки на 2‒3 години в холодильник, щоб вони «дозріли».

Автор:
Дарина Козуб

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися