Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Лаваш у різних стравах — як використати трохи незвично

18.12.2021 16:00
food.obozrevatel.com
food.obozrevatel.com
Лаваш — тонкий білий хліб походженням зі Сходу — упевнено посів почесне місце серед подібної випічки: його і просто їдять вприкуску, і загортають у нього рулетиком чи конвертиком різні начинки. Але в запропонованих рецептах лаваш готує разом з нами: створює бажаний смак і потрібну структуру страви. Тож, лаваш у поміч — і до справи!

Лінива ачма по-грузинському

Фото: vkuso.ru

Класична ачма — це дуже ніжний сирний пиріг з великої кількості шарів тіста. Її начинка — солоний кавказький сир: сулугуні, адигейський або імеретинський. Приготування ачми — процес доволі довгий, але можна скористатись і спрощеним рецептом, використавши лаваш.

Знадобляться: лаваш тонкий — 7 листів (розміром як деко), сир адигейський — 500 г, сир Російський — 500 г, яйця — 6 шт., молоко — 0,7 л, сіль — за смаком, зелень (кріп, кінза) — за смаком.

Натерти сир на грубій тертці, додати яйця, сіль, дрібно рубану зелень і молоко, добре перемішати. Відібрати 2‒3 ст. л. отриманої маси в окремий посуд. Покласти на деко лист лаваша, на нього — начинку з основної кількості, рівномірно розподіливши її по всій поверхні, і накрити наступним листом. Повторити з ним операцію з покриття і далі вчиняти так з рештою листів. Деко зі сформованою ачмою поставити в попередньо підігріту до 180 °С духовку і запікати протягом 20‒30 хвилин. За кілька хвилин до готовності деко витягнути, покрити поверхню ачми начинкою, що залишилася, після чого повернути в духовку, щоб випічка підрум’янилася.  Готову ліниву ачму розрізати на порційні шматочки.

 

Торт з лаваша

Фото: vkuhkne.ru

Торт — прикраса будь-якого столу, і серед закусок — теж. А лаваш дозволить впоратися з цією вишуканою стравою без зайвих клопотів з відмінним результатом.

Знадобляться: лаваш тонкий ‒ 6 шт., яйця — 3 шт., вершки — 1 склянка, ковбаса (шинка) нарізана — 15 шматочків, сир нарізаний — 15 шматочків, перець чорний — за смаком, паприка мелена — 1 ст. л., сіль — за смаком; для оздоблення — сир тертий — за смаком, зелень петрушки; для змащування — олія.

Збити яйця, додати вершки і все перемішати віночком. Всипати в суміш чорний перець, паприку та сіль, ще раз добре перемішати. Роз’ємну форму для випікання промазати олією, покласти в неї лист лаваша, полити зверху яєчно-вершковим соусом. Викласти зверху шар з ковбаси та сиру, накрити другим листом лаваша і знову полити соусом. Вчинити так з усіма листами лаваша, поверх останнього має бути тільки соус, без ковбаси й сиру. Поставити форму із зібраним тортом у розігріту до 180 °С духовку, випікати 20 хвилин. Готовий торт прибрати з духовки, витягнути з форми, прикрасити тертим сиром з петрушкою, дати трохи охолонути — і подавати до столу.

 

Смажені рулетики з лаваша

Фото: tsn.ua

Начинка цих рулетиків не надто асоціюється з лавашем, та й «поперечна» форма приготування — теж. Але вони варті того, щоб приготувати, адже можуть бути і закускою, і навіть повноцінною другою стравою.

Знадобляться: лаваш тонкий — 2 шт., картопля — 500 г, цибуля ріпчаста — 1 шт., часник — 3 зубчики, печериці — 300 г, зелень (до вподоби) — 1 пучок, олія — 4‒5 ст. л., сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.

Очищену картоплю відварити в підсоленій воді до готовності. Поки вариться, дрібно нарізати цибулину, підсмажити на 2 ст. л. олії протягом 3 хвилин, додати гриби, готувати ще 5‒7 хвилин. Зробити з картоплі пюре, використавши трохи картопляного відвару, додати гриби з цибулею, рубану зелень і подрібнений часник. Довести начинку до бажаного смаку, підсоливши та поперчивши. На лист лаваша викласти половину начинки, розмазати. Накрити другим листом лаваша, поверх якого також потрібно розподілити начинку. Загорнути щільний рулет, нарізати його на невеликі шматочки (шириною близько 2 см), обсмажити на розігрітій олії з обох боків. Подавати гарячими.

 

М’ясний пиріг-равлик з лаваша

Фото: mix.zp.ua

З лаваша можна готувати не тільки смачні холодні закуски, а й чудові пироги з різними начинками, це може бути фарш зі смаженими грибами, фарш з будь-якими овочами, фруктова та сирна маса. Ми пропонуємо рецепт пирога-равлика з фаршем — така начинка добре зв’яже лаваш, і пиріг вийде єдиним цілим.

Знадобляться: лаваш тонкий — 2 шт., фарш м’ясний — 400 г, яйця - 3 шт., томатна паста (за бажанням) — 2 ст. л., сметана — 300 г, сир твердий — 150 г, цибуля ріпчаста — 150 г, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком, олія — для смаження.

 Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на сковороді до прозорості. Додати до неї фарш і обсмажувати все разом 10‒15 хвилин, посолити й поперчити. Додати томатну пасту, ретельно все перемішати і смажити ще кілька хвилин. Розкласти на столі лаваші і розподілити на них готову начинку рівномірним шаром. Залишити так хвилин на 10 — щоб лаваші просочилися і стали більш еластичними, тоді вони не рватимуться під час загортання в рулет. Поки лаваші «дозрівають», натерти сир на грубій тертці і поділити навпіл. Одну половину рівномірно викласти поверх фаршу, після чого згорнути намазані лаваші в рулети. Приготувати заливку: змішати, злегка збиваючи віночком, яйця, сметану та сіль. За бажання можна додати улюблені спеції. Форму для випікання змасти ти олією і викласти на неї рулети щільною спіраллю, щоб утворився такий собі равлик. Залити рулети заливкою — її рівень має бути вищим за поверхню рулетів. Поставити форму в заздалегідь розігріту до 200 °С духовку й випікати пиріг 30‒40 хвилин. За 5‒10 хвилин до готовності витягнути форму, посипати поверхню пирога рештою сиру і поставити назад у духовку, щоб утворилася сирна скоринка.

 

Конвертики з крабовими паличками

Фото: infoeda.com

Начинка з крабовими паличками — з тих, що найчастіше використовують для загортання в лаваш, готуючи холодну закуску. Але можна майже ті самі інгредієнти використати і для цікавішої страви, яка більш за все схожа на пиріжки.

Знадобляться: лаваш тонкий — 1 шт., крабові палички — 200 г, моцарела — 200 г, сметана (йогурт, майонез) — 2 ст. л., сіль — за потреби, олія — для смаження.

Сир і крабові палички натерти на грубій тертці або дрібно покришити ножем. Все з’єднати, заправити сметаною, скуштувати, за потреби додати сіль. Поділити лист лаваша на стрічки шириною 7‒10 см. На край покласти ложку начинки, загорнути у вигляді прямокутника або трикутника, смажити їх до готовності в розігрітій олії по 2‒3 хвилини з кожного боку.

Автор:
Дарина Козуб

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися