Різні види піци приготуємо вдома
Піцу, яка виникла як страва бідних людей, можна вважати «родичкою» відкритого пирога — вельми знайомого для нас продукту. Щоб він мав право називатися піцею, потрібні певні умови. По-перше, тонка основа з тіста, на яку викладаються інші інгредієнти. Класичною вважається дріжджова, але зараз використовують і бездріжджове тісто, і навіть листкове. Щодо форми — для «домашнього» споживання зазвичай готують круглу піцу, а от промислові варіанти можуть бути й квадратні чи прямокутні. Далі — начинка. Попервах, коли не було ще традиційних рецептів, брали те, що знайдеться в домі. Зараз послуговуються класичними вже рецептами різних видів піци — приміром, «Маргарити» чи «Маринари». Але обов’язковим елементом будь-якої піци мають бути томатний соус, сир і зелень. Тепер, коли бліц-огляд піци проведено, досвідчені кухарі можуть готувати її на свій розсуд, дотримуючись обов’язкових умов. А початківцям пропонуємо рецепти, за якими можна приготувати піцу вдома. Вони різного ступеня складності, але цілком під силу навіть не надто досвідченому кухарю.
Піца нашвидкуруч
Фото: shefkuhar.com.ua
Знадобляться: для тіста — борошно — 450 г, вода — 0,5 склянки, олія — 100 г, дріжджі — 30 г, сіль — дрібка; для начинки — сир твердий — 200 г, ковбаса копчена — 200 г, помідори — 3‒4 шт., перець солодкий болгарський (можна консервований) — 50 г, майонез — 200 г, олія — 1 ст. л., перець чорний мелений — за бажанням.
Дріжджі розчинити в теплій воді, всипати борошно й замісити тісто, додати підігріту олію і вимішувати доти, доки тісто не вбере її всю. Поставити в тепле місце, щоб підійшло. Як підійде, відокремити 2/3 тіста, розкачати його у пласт і перекласти на змащене жиром деко, а з решти тіста сформувати бортики по всьому периметру майбутньої піци. Деко відставити, щоб тісто ще раз підійшло, а тим часом приготувати начинку: ковбасу нарізати на тонкі шматочки, перець — соломкою, помідори — кружальцями. Сир натерти на грубій тертці. Коли тісто підніметься, змастити його олією і викласти на нього ковбасу, перець і помідори. Далі полити все майонезом, посипати сиром і заправити олією. За бажанням можна присмачити чорним меленим перцем. Поставити деко в попередньо розігріту до 180‒200 °С духовку й випікати 30 хвилин.
Піца по-селянському
Фото: vkuso.ru
Знадобляться: для тіста — картопля — 300 г, борошно — 300 г, масло вершкове (маргарин) — 50 г, сир твердий (тертий) — 3 ст. л., яйця — 1 шт., дріжджі — 20 г, молоко — 0,5 склянки, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком; для начинки — ковбаса варена — 50 г, шинка — 50 г, сирок плавлений — 3 шт., сир твердий тертий — 3 ст. л., яйця — 2 шт., молоко — 1 склянка, сіль — за смаком, перець чорний мелений — за смаком.
Відварити картоплю в лушпинні, очистити її і розім’яти на столі або на дошці, ретельно перемішати з борошном. У центрі зробити заглиблення, вилити туди яйце, розпущене масло, посипати тертим сиром, сіллю, перцем, влити розмішані в теплому молоці дріжджі. Замісити ніжне тісто, накрити його рушником і поставити в тепле місце на 2 години. Коли тісто підійде, розкачати його і перекласти на змащену вершковим маслом сковорідку діаметром 24‒26 см, з бортиками висотою 5 см так, щоб були покриті і дно, і стінки посудини. Дрібно нарізати ковбасу, шинку, плавлений сир, покласти все в миску, додати тертий сир, залити яйцями та молоком, посолити, поперчити й добре збити масу. Отриману начинку викласти на тісто у сковороді, прикрити його по краях. Поставити піцу в розігріту до 200 °С духовку, випікати 40‒60 хвилин. Подавати гарячою.
Піца з шинкою
Фото: patee.ru
Знадобляться: для тіста — сир кисломолочний — 125 г, борошно — 250 г, молоко — 4 ст. л., яйця — 1 шт., олія — 5 ст. л., сіль — 0,5 ч. л., сода — 1/3 ч. л.; для начинки — шинка — 250 г, ковбаса (сардельки) — 150 г, перець солодкий болгарський — 2 шт., цибуля ріпчаста — 2 шт., помідори — 3 шт., олія — 2 ст. л., кетчуп — 2 ст. л., сир твердий — 100 г, сіль — за смаком.
Кисломолочний сир розтерти, додати молоко, яйце, олію, ретельно розтерти все разом, щоб вийшла однорідна маса. Всипати в отриману суміш соду, борошно і замісити тісто. Готове тісто поставити на 30 хвилин у холодне місце. Тим часом приготувати начинку. Шинку й ковбасу нарізати тоненькими шматочками, солодкий перець і цибулю — кільцями, помідори — кружальцями. Сир натерти на грубій тертці. Тісто, що постояло, розкачати, перекласти на змащене деко, наколоти виделкою. Поверх нього рівномірно покласти начинку, збризнути олією, приправити сіллю, кетчупом, посипати тертим сиром. Поставити в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку, випікати до готовності. Подавати піцу гарячою, посипавши подрібненою зеленню.
Цибулева піца
Фото: povarenok.ru
Знадобляться: для тіста — борошно — 500 г, вода — 250 мл, дріжджі — 20 г, сіль — 1 ч. л., олія — 2 ст. л.; для начинки — цибуля — 5 шт., часник — 2 зубчики, олія — 1 ст. л. (смаження) + 2 ст. л. (збризкування), помідори — 500 г, базилік — пучок, сир адигейський — 75 г, сир сулугуні (бринза) — 75 г, паста томатна — 200 г.
Борошно просіяти в миску, зверху розкришити дріжджі й добре перемішати з 50 мл теплої води. Накрити миску серветкою і поставити на 15 хвилин у тепло. Потім додати сіль, олію, решту води й усе добре перемішати. Отримане тісто скатати, накрити й залишити підніматися на 45 хвилин. Приготувати начинку. Сир нарізати на невеликі кубики. Якщо для начинки береться бринза, перед використанням її бажано годину-другу вимочити у воді, а краще — у молоці. Цибулю нарізати кільцями й пасерувати в олії. Часник подрібнити й додати до цибулі. Помідори нарізати півкільцями. Базилік дрібно порубати. Розстояне тісто ще раз вимісити й розділити на 4 порції, розкачати кожну у формі круга, перекласти на деко й залишити ще підніматися на 20 хвилин. Потім покрити зверху томатною пастою, викласти овочі, зелень і сир, посолити, поперчити і збризнути олією. Поставити піци в заздалегідь розігріту до 180 °С духовку й випікати 20‒25 хвилин.
Читайте також:
Печемо пиріжки з різного тіста
Читайте також:
Лаваш у різних стравах — як використати трохи незвично
Читайте також:
Рецепти салатів з омлетом: як приготувати майже французьку страву