Заготовлюємо овочі — оригінальні консерви зі звичайних продуктів
Почнемо з маринадів
Хоча гарбуз і можна вважати національним українським продуктом, але маринувати його мало хто зважується. А от в Естонії це національна страва, її можуть і їсти в будній день, і подавати за традицією до різдвяного столу. Маринований гарбуз називають ще «естонським ананасом», його незвичайний смак — кисло-солодкий, пряний — нагадує цей тропічний фрукт. А в самій Естонії його називають місцевим ананасом. Подають його до будь-яких м’ясних страв і як самостійну закуску. Добрим він буде й у салатах і випічці — приміром, як начинка апетитних пиріжків. Тепер, коли визначилися, для чого маринувати гарбуз, пропонуємо рецепт, як це зробити.
Маринований гарбуз
Фото: lovecook.me
Знадобиться: очищений гарбуз — 12 кг, вода — 1 л, сіль — 1 ч. л; маринад: вода — 1 л, оцет (9 %) — 100 мл, цукор — 100–200 г, перець духмяний — 10 горошин, гвоздика — 10 бутонів; кориця — 1 паличка, імбир — дрібка (меленого) або шматочок (свіжого), мускатний горіх — дрібка.
Нарізати гарбуз кубиками (2 см) або соломкою. Перекласти в каструлю й залити підсоленою водою, залишити на ніч. Приготувати маринад: закип’ятити воду з цукром, додавши прянощі (для зручності варто помістити їх у марлевий мішечок), варити 5 хвилин, потім прянощі прибрати й додати оцет. Нарізаний гарбуз відкинути на друшляк, коли вода стече, перекласти в каструлю, залити маринадом і варити 5–10 хв. Готовий гарбуз перекласти у стерилізовані банки, залити гарячим маринадом і закатати.
І ще одна порада щодо маринованого гарбуза. Уперше варто зробити невелику порцію і не закатувати, а залишити в холодильнику на кілька днів. Потім скуштувати і підкоригувати кількість кислоти й цукру «під себе». І вже тоді заготовлювати «естонський ананас» у більших обсягах.
Солодощі з кабачків
І знову повертаємося до смаку ананасів. Саме про нього згадують ті, хто скуштував варення з кабачків. Воно ніжне, просто тане в роті, залишає в роті ананасовий присмак. Власне, через це варення сприймають як ананасове ті, хто не знає, що воно кабачкове. Як правило, з одного тільки кабачка варення не варять, а додають інші фрукти: і вже згаданий ананас для посилення цього смаку, і цитрусові, і яблука, і брусницю, і фізаліс. Добре додавати різноманітні спеції. Особливо ніжним варення виходить з молодих кабачків з тонкою шкіркою. Пропонуємо його рецепт.
«Бурштинове» варення з кабачків
Фото: gastronom.ru
Знадобиться: кабачки — 1 кг, цукор — 800–1000 г, апельсини — 2 шт., лимони — 1 шт.
Кабачки вимити, почистити, видалити насіння й порізати невеликими кубиками. Цитрусові теж вимити й нарізати кубиками (можна пропустити через м’ясорубку). Усе перемішати, засипати цукром і залишити постояти мінімум на п’ять годин або на ніч. Потім поставити ємність з отриманою масою на вогонь, довести до кипіння і варити протягом декількох хвилин. Зняти з вогню, повністю охолодити і знову проварити. Повторити так 2–3 рази, в останній довести варення до готовності (визначити за краплею сиропу). Готове варення перекласти в попередньо простерилізовані банки й закатати. Банки не перевертати.
Цукати — не обов’язково дорого
Недарма кажуть, що «морква полірує кров». Це дуже корисний і цінний овоч, який містить безліч корисних речовин. Якщо Ви хочете вживати не тільки смачні, але і корисні солодощі, приготуйте цукати з моркви. Для приготування цих ласощів краще вибирати молоду, свіжу моркву – вона забезпечить найбільш приємний смак і користь.
Цукати з моркви
Фото: suseky.com
Знадобиться: морква — 1 кг, цукор — 1,2 кг, вода — 1,5 склянки, лимонна кислота й ванілін на кінчику ножа.
Моркву помити, очистити, нарізати — пластинками, кружальцями, кубиками тощо. Скип’ятити воду, вкинути туди моркву, поварити хвилин 10 і відразу ж остудити в холодній воді. Потім воду злити й перекласти моркву в емальовану каструльку. Окремо зробити сироп з води (у рецепті) й цукру, проварити, доки розчиниться цукор, і вилити гарячий сироп у моркву. Усе разом прокип’ятити хвилин 10 і залишити настоюватися на 10 годин, щоб морква просочилася сиропом. Так повторити ще два рази, а коли варитиметься втретє, додати ванілін і лимонну кислоту й залишити на 10 годин. Після цього скинути цукати на друшляк, щоб добре стік сироп. Його можна перелити у стерильні баночки, розбавивши за бажання гарячою водою, і зберігати в холодильнику, щоб використовувати для тіста, просочування випічки або приготування глазурі.
Решітку з духовки застелити пергаментним папером, викласти на нього цукати (кожний шматочок окремо) і поставити підсушуватися при 40 ºС або залишивши відчиненими дверцята духовки. Можна залишити цукати сушитися протягом декількох днів при кімнатній температурі в добре провітрюваному приміщенні. А можна й скористатися електросушаркою – у кого вона є. Коли цукати підсохнуть, їх ще можна буде обсипати цукровою пудрою або цукром і знову відправити в духовку при 40 ºС.
Зберігати цукати з моркви слід у чистих, герметично закупорених стерилізованих баночках, при кімнатній температурі.
Квашена капуста: два осінні рецепти, які стануть вашими улюбленими
Овочеві суміші на зиму: закриваємо із залишків
Щоб малосольні огірки були хрумкі та пупирчасті: шість перевірених рецептів
Два рецепти лечо на зиму: літні смаки у вашій коморі