Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Квашена капуста: два осінні рецепти, які стануть вашими улюбленими

26.10.2024 11:50
Фото: apostrophe.ua
Фото: apostrophe.ua

Квашення капусти – найкращий спосіб використати «некондицію»: ті головки, які трохи пошкоджені та не можуть зберігатися тривалий час. Отже, до справи – тим більш, що завдяки різним додаванням звичайна смажена капуста може перетворитися на вишукану страву. 

Додавати до капусти можна безліч добавок і тим самим урізноманітнювати звичайну страву. Її готують з гарбузом, солодким перцем і навіть з медом. Головне – дотримуватися технології.

Квашена капуста в трилітрових банках без оцту

Знадобляться:

  • капуста білокачанна – 3 кг;
  • морква – 200 г;
  • засолювальна сіль – 3 ст. л. (без гірки).

Капусту очистьте від верхнього підв’ялого листя, виріжте качанчик і обполосніть. Дайте стекти воді й тоненько нашаткуйте капусту. Для цього можна використовувати як спеціальну шатківницю, так і звичайний довгий ніж.

Покладіть подрібнену капусту в каструлю (тільки не алюмінієву!), в якій зручно буде надалі м’яти та перемішувати. 
Почистьте й помийте морквину, натріть на грубій тертушці. Можна моркву нарізати кружечками або соломкою.

Всипте моркву та сіль у ту ж каструлю. Якщо будете додавати спеції, то їх теж треба підсипати на цьому етапі. Тепер ретельно перемішайте, перетріть і уминайте все це руками. Якщо поруч є сильні чоловічі руки – долучайте до роботи. 

Увага! Сіль потрібно використовувати грубого помелу, в жодному разі не дрібну і не йодовану. 

Через п’ять хвилин після такої процедури капустяна маса зменшиться в об’ємі вдвічі. До того ж з неї виділиться дуже багато соку.

Трилітрову банку для заквашування капусти стерилізувати зовсім не обов’язково. Просто помийте водою і перекладіть у неї капусту якомога щільніше – поступово вона виділятиме все більше соку. У результаті цей розсіл має повністю покрити шатковану капусту. 

Заповнену ємність поставте в глибоку миску – адже за деякий час почнеться процес бродіння, і сік почне витікати з банки. Можна прикрити кришкою, але не закривати. Ще краще просто накинути марлю або полотняну серветку. 

Квасьте капусту протягом трьох днів за теплої кімнатної температурі. Через кожні 8–10 годин треба протикати отвори в капусті, щоб випускати газ, який утворюється під час бродіння. Він дуже смердючий, але не лякайтеся – все йде добре. 

Через три доби цей процес припиниться і страва буде готова. Можете їсти відразу або прибрати в підвал на зберігання. 

Квашена капуста з яблуками та імбиром

Знадобляться:

  • капуста білокачанна – 1 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • яблука – 10 шт.;
  • корінь імбиру – 15 г;
  • сіль (без верху) – 1 ст. л.;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • насіння кропу – 0,5 ч. л.;
  • зіра – 0,5 ч. л.;
  • чорний мелений перець – 0,25 ч. л.

Капусту тонко нашаткувати й перекласти у велику миску.

Моркву почистити й натерти на грубій тертці, додати до капусти. Туди ж всипати сіль, чорний мелений перець, зіру, насіння кропу та лавровий лист, добре все перемішати. 

Яблуко помити й нарізати тонкими скибочками, корінь імбиру почистити й нарізати тонкими маленькими пластинками.

У суху чисту банку викласти капусту, перекладаючи шари скибочками яблука та пластинками імбиру. 

Капусту добре утрамбувати, накрити кришкою (нещільно) і поставити в прохолодне місце на три дні. 

Кожного дня по два-три рази протикати капусту дерев’яною паличкою, щоб виходили гази. Через три дні, коли капуста буде готова, банку можна щільно закрити кришкою та поставити в холодильник.

Раніше ми писали, як додати у своє життя барв завдяки рецептам з гарбузом

Також ми радили, що  приготувати з дрібної картоплі

 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися