Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Два рецепти лечо на зиму: літні смаки у вашій коморі

20.08.2023 18:20
Фото: shefdonna.com
Фото: shefdonna.com

Один з найкращих способів зберігання сонячних ноток літа – це приготування лечо на зиму. Наші рецепти дозволять вам насолоджуватися смаком і користю овочів протягом холодних місяців.

Лечо «класичне»

Цей рецепт стане справжньою знахідкою в холодну пору року: приготовлене таким чином лечо урізноманітнить ваше зимове меню, додаючи сонця та смаку у приготовані страви.

Знадобляться:

  • 5 кг помідорів
  • 2 кг солодкого перцю (різних кольорів)
  • 1 кг цибулі
  • 500 г гострого перцю (за бажанням)
  • 1 головка часнику
  • 1 склянка оцту
  • 1 склянка олії
  • 0,5 склянки цукру
  • 2 ст. л. солі
  • 1 ч. л. лаврового листя
  • 1 ч. л. коріандру
  • 1 ч. л. чорного перцю

Помідори помийте, зробіть хрестоподібний розріз на денці помідора та обдайте окропом, щоб легко відділити шкурку. Видаліть плодоніжки, зніміть шкірку та наріжте великими шматками.

Солодкий перець вимийте, видаліть насіння та наріжте смужками або кубиками, залежно від уподобання. Гострий перець також наріжте невеликими кільцями.

Цибулю очистіть і наріжте кільцями. Часник дрібно поріжте.

Велику каструлю поставте на середній вогонь. Влийте олію, коли розігріється, додайте цибулю та часник, обсмажуйте до золотистого кольору. Після цього всипте нарізаний солодкий і гострий перець до цибулі та часнику. Тушкуйте овочі під кришкою до м’якості.

Додайте підготовлені помідори до овочевої суміші. Підтримуючи вогонь на середньому рівні, готуйте до зниження об’єму помідорів та утворення однорідної маси.

Після того як овочі дійдуть до готовності, додайте оцет, цукор, сіль, лавровий лист, коріандр і чорний перець. Постійно помішуючи, варіть ще близько 10–15 хвилин.

Підготуйте стерилізовані банки та кришки. Заповніть банки гарячим лечо, залишаючи 1–2 см вільного простору від верху.

Прикрийте банки кришками, поставте у велику каструлю й залийте гарячою водою так, щоб вони були покриті на рівень кришок. Доведіть воду до кипіння і стерилізуйте банки від 15 до 20 хвилин.

Вийміть банки з води, закатайте, переверніть догори денцем і залиште так до повного охолодження.

Зберігайте лечо в сухому, прохолодному та темному місці. Цей домашній консервований продукт стане справжньою знахідкою в холодну пору року, додаючи сонця та смаку у ваші страви. 

Лечо з огірками

 Ця неймовірно смачна заготовка робиться без стерилізації, що значно пришвидшує процес та економить сили.

Знадобляться:

  • 1,5 кг помідорів
  • 300 г солодкого перцю
  • 2,5 кг огірків
  • 300 г моркви
  • 0,5 склянки олії
  • 1 головка часника
  • 2 стручки перця чилі
  • 100 мл оцту (9 %)
  • 0,5 склянки цукру
  • 1 ст. л. солі

Помідори пропустіть через м’ясорубку, бажано відрізавши від них тверді місця, де кріпиться плодоніжка. Так само пропустіть через м’ясорубку гострий перець чилі та часник.

Нарізати солодкий перець на тонку соломку. Моркву натерти на грубій тертці.

Підготувати огірки: якщо шкірка гірка, очистити їх. Нарізати огірки: спочатку по всій довжині на чотири частини, а потім ще на кілька частин. Розмір шматочків у нарізаному вигляді повинні бути не більше від 5 см.

Моркву та солодкий перець злегка обсмажити на пательні на маленькому вогні приблизно 10 хвилин.

Потім налити в достатньо велику каструлю з товстим дном перекручені томати, засипати перець з морквиною і добавки. Посолити, всипати цукор і добре перемішати. Налити олію і поставимо на вогонь. Коли суміш закипить, зменшити вогонь до мінімуму і варити близько 30 хвилин, час від часу перемішуючи.

За 5–10 хвилин до готовності влити в суміш оцет.

Готове лечо розлити в стерилізовані банки, закатати, закутати ковдрою і залишити охолоджуватись.

Раніше ми писали про сезонні страви з кабачків.

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися