Страва, що зігріє взимку: три рецепти капусняку
Як і борщ, капусняк має безліч варіантів – і кожна господиня впевнена, що її рецепт най-най-найкращий. Окрім того, існують і регіональні особливості приготування. Але всі, хто готував і куштував капусняк, вважають, що кращої страви для зимового часу не знайти. До того ж це та їжа, яку можна приготувати на декілька днів уперед – і смак її на другий-третій день буде ще кращим. Тож зігріваємось традиційною українською стравою – капусняком!
Капусняк по-харківському
Старовинний рецепт капусняку з Балаклійщини був представлений на Обласний фестиваль-конкурс традиційних страв, випічки та напоїв Харківщини «СМАЧНОГО!» у 2021 році.
Знадобляться:
- вода – 5 л;
- м’ясо – 500 г;
- картопля – 1 кг;
- капуста квашена – 500 г;
- морква – 2 шт.;
- цибуля – 4 шт.;
- пшоно – 300 г;
- томатний сік (або квашені помідори) – 500 мл;
- сметана – 2–3 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- лавровий лист – 2–3 шт.;
- перець мелений;
- зелень.
Налийте потрібну кількість води в місткість і закип’ятіть. Наріжте невеликими шматочками м’ясо і киньте у воду. Коли вода з м’ясом закипить, зберіть піну, підсоліть і покладіть цілу картоплю.
Поки все вариться, приготуйте засмажку. Нашинкуйте цибулю кубиками або скибочками. На тертці натріть моркву. Коли картопля закипіла, додайте половину нарізаної цибулі, щоб бульйон був насиченішим.
Після того як картопля зварилася до напівготовності, всипте пшоно. Тим часом квашену капусту дрібно наріжте (можна скористатися м’ясорубкою).
Коли картопля зварилася, витягніть її з каструлі й потовчіть. Щоб пшоно не пригоріло, додайте перекручену капусту, помішайте і варіть на середньому вогні.
Приготуйте засмажку: на пательню налийте олію, коли вона добре рзігріється, покладіть нарізану цибулю й натерту моркву.
Коли цибулинно-морквяна суміш підсмажилася й набула золотавого кольору, влийте томатний сік і дайте прокипіти. Готову засмажку додайте до товченої картоплі та все разом ще раз потовчіть до отримання однорідної маси.
Цю суміш влийте до основної страви, яка вариться. Все ретельно перемішайте. Для смаку покладіть лавровий лист і посипте меленим перцем. Готову страву насипте в тарілку, за бажанням додайте сметану та посипте дрібно нарізаною зеленню.
Капусняк за рецептом запорозьких козаків
Про особливості харчування запорозьких козаків довго розповідати не треба: їх раціон був перевірений умовами життя. Він мав бути ситним, простим і зігрівати в холоди.
Знадобляться:
- свинина – 1 кг;
- сало – 100 г;
- картопля – 500 г;
- цибуля ріпчаста – 3 шт.;
- морква – 200 г;
- корінь петрушки – 100 г;
- селера – 100 г;
- квашена капуста – 500 г;
- пшоно – 40 г;
- часник – 1 зубчик;
- лавровий лист – 1 шт.;
- сіль – 1 ч. л.;
- петрушка – 20 г.
Свинину промийте, покладіть у глибоку каструлю, залийте водою та доведіть до кипіння на великому вогні. Приберіть піну, зменште вогонь і додайте одну цілу моркву і цибулину. Варіть все близько години під закритою кришкою. Готове м’ясо вийміть з бульйону.
Частину моркви, що залишилася, цибулю, селеру і корінь петрушки очистьте і наріжте соломкою, а потім пасеруйте в пательні на вершковому маслі або на салі до готовності.
Квашену капусту промийте, відтисніть і стушкуйте на слабкому вогні, потроху додаючи бульйон. Поки вона тушкується, приготуйте секретний інгредієнт: у ступці або блендером перетріть сало із зубчиком часнику, ріпчастою цибулею і зеленню петрушки.
Картоплю наріжте кубиками середнього розміру і покладіть у бульйон. Коли він буде практично готовий, додайте до нього тушковану капусту і пшоно, а слідом – пасеровані овочі.
За кілька хвилин до повної готовності капусняку додайте в нього нарізану шматочками свинину, перетерте сало, лавровий лист і сіль. Потім вимкніть вогонь і залиште каструлю під закритою кришкою на 20–30 хвилин.
Готовий капусняк подавайте до столу гарячим з ложечкою сметани, подрібненою зеленню і свіжим чорним хлібом. Також за бажанням можете трохи прим’яти овочі, щоб страва вийшла густіша.
Капусняк з гарбузом «дієтичний»
Цей рецепт капусняку – для тих, хто з якихось причин не вживає м’ясо. Хтось зараз скаже – ну, це вже й не капусняк, а щось таке… незрозуміле. Але ж варто спробувати?!
Знадобляться:
- вода (овочевий бульйон) – 1,5–2 л;
- перлова крупа – 1 ст. л.;
- капуста білокачанна – 150 г;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- помідори – 2–4 шт.;
- морква – 1 шт.;
- олія холодного віджиму – 1 ст. л., або кокосова олія або топлене вершкове масло – 1 л;
- гарбуз – 60 г;
- мускатний горіх, коріандр, сіль, перець на смак.
На змащену олією сковорідку викладіть нарізану дрібними кубиками цибулину, натерту на дрібній тертці моркву і тушкуйте хвилини три.
Викладіть томатну пасту і прогрійте ще пару хвилин. У каструлю з водою (бульйон) всипте промиту перлову крупу і варіть на слабкому вогні.
Через 20 хвилин додайте тонко нашатковану капусту, ще через 15–20 хвилин – овочеву засмажку, посоліть, додайте нарізаний кубиком гарбуз, спеції та варіть капусняк до готовності гарбуза.
Раніше ми писали, які продукти обрати для сніданків та рецепти страв
Також ми писали про два напої з імбиру, що зігріють у холодну погоду
Читайте також:
Готуємо гарбузовий кекс
Два напої з імбиру, що зігріють у холодну погоду
М’ята на зиму: як заготувати та зберігати
Портулак – не бур’ян, а супер-їжа: корисні властивості та три смачні рецепти
Щоб малосольні огірки були хрумкі та пупирчасті: шість перевірених рецептів