Пісні страви з грибами: три рецепти на різні випадки
Зрозуміло, що зараз у лісі гриби не збереш, але багато хто минулої осені зробив заготівлі з грибами: заморозив, закрутив або засушив. І зараз саме час їх використати – адже у грибах є рослинний білок, який необхідний вашому організму під час посту.
Сочевиця з грибами: два в одному
Ви ж уже знаєте, що бобові є чемпіоном за вмістом рослинного білка, а якщо приготувати сочевицю з грибами, то можна нагодувати родину корисною, поживною та ще й дуже смачною їжею.
Знадобиться:
- сочевиця – 1 склянка
- печериці – 200–300 г
- цибуля ріпчаста – 1–2 шт.
- часник – 1–2 зубчики
- морква – 1–2 шт.
- сіль, мелений перець – за смаком
- зелень петрушки або кропу – за смаком
- олія для смаження
Так, сочевиця – не найтрадиційніша для нас крупа, але вона дуже корисна: в ній багато необхідних для організму мікроелементів.
Тож промийте сочевицю, покладіть у каструлю і залийте трьома склянками води. Доведіть до кипіння, потім зменште вогонь, зніміть піну, посоліть і варіть ще хвилин 20, поки сочевиця не стане м’якою. Але водночас вона має зберігати форму. Якщо раптом залишилася після варіння рідина, просто злийте її.
Дрібно поріжте цибулю, часник, натріть моркву і середніми скибочками поріжте гриби. На розігрітій сковороді на олії підсмажте до м’якості цибулю з часником, потім додайте моркву і трохи пізніше – гриби. Смажте все разом, помішуючи, до готовності овочів.
Потім до овочів додайте сочевицю, все добре перемішайте і потримайте на вогні ще близько 5 хвилин. Посоліть, поперчіть. Перед подачею посипте зеленню.
Раніше ми писали про Великій піст: як дотримуватися та рецепти пісних страв
Фаршировані печериці: рецепт на випадок гостей
Чекаєте гостей, але дотримуєтесь посту – і не знаєте, що приготувати в цьому випадку? Ось рецепт, який перевершить усі сподівання: гриби в ньому мають яскраво виражений смак та з легкістю замінять м’ясо на вашому столі.
Знадобляться:
- рис (краще басматі) – 50 г
- печериці – 600 г
- сіль – за смаком
- цибуля – 100 г
- олія для смаження
- мелений чорний перець
Відваріть рис у підсоленій воді до готовності.
Печериці помийте, вийміть у них ніжки, а шляпки розкладіть на змащеному олією деку.
Цибулю дрібно наріжте і злегка обсмажте в олії.
Додайте туди нарізані ніжки печериць і продовжуйте смажити все разом до золотистого кольору.
Додайте у сковорідку зварений рис, посоліть, поперчіть за смаком, ретельно перемішайте.
Начиніть шляпки цією сумішшю якомога щільніше і запікайте в духовці при 190 градусах близько 20 хвилин.
Розсипчастий плов з печерицями: родинна страва
Здивуйте родину пісним розсипчастим пловом з печерицями – тим більше, що готувати його швидко, а з рецептом впорається навіть кухар-початківець.
Знадобляться:
- рис – 300 г
- печериці – 700 г
- олія – 100 мл
- морква – 300 г
- цибуля – 150 г
- вода – 600 мл
- часник – 1 головка
- сіль, приправа для плову – 1–2 ч. л.
Рис ретельно промийте у холодній воді декілька разів, доки вона не стане прозорою. Потім залийте його водою кімнатної температури.
Печериці очистьте та розріжте на 2–4 частини. Моркву та цибулю сполосніть у воді, почистьте, наріжте соломкою.
Розігрійте сковороду з невеликою кількістю олії та обсмажте гриби до готовності, посоліть за смаком.
У каструлі або сковороді з високими бортами розігрійте 100 мл олії. Обсмажте в каструлі цибулю, помішуючи, до золотистого кольору. До цибулі додайте моркву, посмажте, помішуючи, до м’якості моркви.
Раніше ми також писали про три рецепти пісної випічки для дітей та дорослих
Потім додайте в каструлю гриби, помішайте, посмажте ще кілька хвилин.
Влийте в каструлю 0,5 л гарячої води, додайте сіль, спеції, перець. Доведіть бульйон до кипіння та викладіть у каструлю рівним шаром рис.
Зверху на рис влийте ще 100 мл гарячої води та варіть плов з відкритою кришкою на середньому вогні до напівготовності рису – приблизно 5–10 хвилин.
Через зазначений проміжок часу в центр плову викладіть головку часнику. Зменште вогонь до мінімуму, накрийте плов кришкою і тушкуйте ще хвилин 15–20.
Зніміть з плити і дайте плову з грибами та морквою настоятися ще 20 хвилин.
Смачного!
Читайте також:
Місячний календар городника на квітень 2024
Готуємо в піст: селянський суп з квасолею
Різдвяний піст 2024 в Україні: коли почнеться, меню та перелік заборон
Рис із морквою та селерою: готуємо під час Рідзвяного посту на вечерю
Рецепти з гарбуза: як додати у своє життя барв, смакоти, здоров’я та краси