Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

М’ята на зиму: як заготувати та зберігати

29.08.2024 17:20

М’ята – універсальна рослина, яку використовують у кулінарії, косметології та медицині. Її аромат і приємний смак освіжать будь-яку страву або напій. Щоб насолоджуватися цими властивостями цілий рік, варто навчитися правильно заготовляти м’яту.

Коли та як збирати м’яту

Найкращий час для збору м’яти – період цвітіння. До цього в молодих рослинах ще не накопичилось достатньо ефірних олій, які відповідають за її аромат і лікувальні властивості.

Збирати м’яту бажано вранці, після того, як зійде роса. У цей час у рослині найбільше ефірних олій.

Обирайте екологічно безпечні місця якомога далі від доріг і промислових зон та суху погоду. 

Зрізуйте верхівки стебел м’яти довжиною близько 15–20 см.

Використовуйте гострі ножиці, щоб не пошкодити стебла.

Способи заготування м’яти

1. Сушіння 

Не мийте м’яту перед сушінням, щоб зберегти ефірні олії. Переберіть, видаліть сухе та пошкоджене листя.

  • У пучках: зв’яжіть зібрані стебла м’яти в невеликі пучки та підвісьте їх у сухому, темному й добре провітрюваному місці.
  • Розсипом: розкладіть стебла м’яти тонким шаром на папері або тканині.
  • В електросушарці, дотримуючись рекомендованої температури.
  • В духовці за температури 60–70 градусів, на деку, застеленому пергаментом, з напіввідчиненими дверцятами. 

Щоб перевірити, чи м’ята повністю висохла, спробуйте її легко зігнути. Сухе листя легко ламається.

Зберігайте сушену м’яту в щільно закритих скляних банках або полотняних мішечках у сухому темному місці.

2. Заморожування

Заморожена м’ята зберігає свіжий аромат і колір краще, ніж сушена. Це можна зробити двома способами:

  •  Ціле листя розкладіть у контейнери або пакети для заморозки.
  •  Подрібніть листя м’яти і змішайте їх з водою або соком. Залийте отриману суміш у формочки для льоду та заморозьте.

Заморожену м’яту зберігайте в морозильній камері до 12 місяців.

Сушену або заморожену м’яту можна додавати в різні маринади для м’яса та овочів.

Вона також добре поєднується з такими продуктами, як ягоди, цитрусові, шоколад, горіхи.

Для приготування напоїв можна використовувати як свіжу, так і сушену м’яту.

Збережіть аромат літа взимку за допомогою м’яти! Не бійтесь експериментувати з різними рецептами – знайдіть свої улюблені поєднання.

Напої з м’ятою

Чай з м’ятою та імбиром. Класичне поєднання, яке додасть організму енергії та освіжить. Просто додайте до чаю кілька листочків сушеної м’яти, шматочок свіжого імбиру та мед на смак.

М’ятний пунш. Змішайте сік апельсина, лимонний сік, газовану воду, суху м’яту та мед (пропорції – на смак). Отриманий пунш можна подавати як гарячим, так і холодним.

М’ятний молочний коктейль. Змішайте у блендері молоко, морозиво, кілька листочків свіжої м’яти та трохи меду. Отримаєте смачний і корисний коктейль.

Страви з м’ятою

М’ятне масло. Подрібніть сушену м’яту і змішайте її з розм’якшеним вершковим маслом. Використовуйте це масло для приготування м’яса, риби або овочів.

М’ятний соус. Змішайте сметану, подрібнену сушену м’яту, лимонний сік і трохи часнику. Цей соус чудово підходить до м’яса і картоплі.

М’ятний картопляний суп-пюре. Зваріть картоплю, додайте трохи вершків, подрібнену сушену м’яту і збийте блендером до однорідної маси.

М’ятний салат. Змішайте салатні листя, огірки, помідори, червону цибулю і заправте соусом з оливкової олії, лимонного соку та сушеної м’яти.

Раніше ми писали про рецепти «Засніжених» помідорів 

Раніше ми писали про шість перевірених рецептів малосольних огірків.

Також ми радили, що  приготувати з дрібної картоплі

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися