Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Відновити те, що знищив ворог: як Харківщина готується до холодів

24.07.2024 10:01
Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

У Харківській області триває підготовка до наступного опалювального сезону. Де встановлюються модульні котельні та когенераційні установки, а хто в очікуванні потужних газотурбінних установок – розбирався «Слобідський край».

Наразі в регіоні триває процес підготовки до опалювального сезону 2024–2025 року. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, акцент робитиметься на відновленні генеруючих підприємств, децентралізації енергосистеми та встановленні когенераційних установок. За його словами, Харківщина має по максимуму відновлювати все, що зруйнували росіяни. 

– Питання підготовки наших громад до опалювального сезону в осінньо-зимовий період є одним з ключових у роботі обласної військової адміністрації. Приділяємо особливу увагу населеним пунктам, котрі зазнали найбільших руйнувань унаслідок збройної агресії рф. Я щиро вдячний міжнародним партнерам за плідну й ефективну комунікацію та системну підтримку жителів нашої області. Попереду маємо численні виклики щодо відновлення енергогенеруючої системи регіону, тож розраховуємо на подальшу співпрацю, – зазначив начальник ХОВА.

Децентралізація енергосистеми

Завдяки співпраці з міжнародними організаціями для посилення функціонування одного з енергогенеруючих підприємств Харківщина зможе отримати 5 газотурбінних установок загальною потужністю близько 100 МВт.

– Такого масштабного проєкту на Харківщині і в Харкові не було. Працюємо в посиленому режимі над цим питанням, – наголосив Олег Синєгубов.

Нині в області встановлено 28 когенераційних установок різної потужності, що були надані міжнародними організаціями. З них – 21 на комунальному підприємстві «Харківські теплові мережі», 7 – на двох теплопостачальних підприємствах Чугуєва та Лозової.

– Для альтернативного теплозабезпечення селищ Пісочин, Солоницівка, села Подвірки Харківського району та селища Слобожанське Чугуївського району планується будівництво 8 газових котелень та встановлення когенераційних установок. Орієнтовний обсяг необхідного фінансування для реалізації заходів складає 500 мільйонів гривень, – зазначив начальник Харківської ОВА.

Наразі в регіоні триває активна робота над децентралізацією системи опалення. Наприклад, у деокупованому Ізюмі за підтримки іноземних партнерів установлено 10 нових мобільних котелень, адже стаціонарні були зруйновані окупантами.

– Завдяки Офісу Президента та Уряду з резервного фонду державного бюджету для нашої області спрямували 2,5 мільярда гривень. З них 2 мільярди – для відновлення критичної інфраструктури міста Харків, 500 мільйонів – для населених пунктів області. Ще 1,9 мільярда спрямували на відновлення теплопостачання міста Харкова. Це кошти в межах гранту від Світового банку. Буде закуплено необхідне обладнання та проведені роботи, – повідомив Олег Синєгубов.

Наразі у співпраці з ЮНІСЕФ установлено 21 мобільну котельню, які забезпечують теплом понад 200 тисяч жителів Харківщини. Так, у закладах охорони здоров’я області встановили 14 котелень потужністю від 100 до 2000 кВт; у закладах освіти та культури – 6 котелень потужністю від 190 до 2000 кВт; на інших об’єктах – 2 котельні потужністю від 100 до 300 кВт.

Проєкти були реалізовані в Малій Данилівці, Черкаській Лозовій, Балаклії, Краснокутську, Сахновщині, Мерефі, Вільчі, Слобожанському, Барвінковому, Близнюках, Левківці, Ізюмі, Шевченковому, Пісочині, Змієві, Дергачах, Печенігах, Новоосиновому.

У Харкові замінено теплову магістраль і розробляється проєкт щодо встановлення модульних котелень на базі обласної дитячої клінічної лікарні, обласного перинатального центру та обласної дитячої інфекційної лікарні.

У межах співпраці з ЮНІСЕФ упродовж поточного та наступного років модульні котельні планують установити в Шевченківській, Ізюмській, Солоницівській, Чугуївській та Лозівській громадах.

Позитивні приклади партнерства

22 березня 2024 року росіяни повністю зруйнували потужності Зміївської ТЕС. У Слобожанській громаді без опалення залишилися понад 120 багатоквартирних будинків і 111 приватних домоволодінь, де проживає близько 12,3 тисячі людей.

ХОВА, міжнародними партнерами та органами місцевого самоуправління було розроблено першочерговий план дій для подолання наслідків військової агресії рф. Так, жителів селища Слобожанське планують комплексно забезпечити теплопостачанням. Об’єкти соціальної інфраструктури населеного пункту отримають прилади альтернативного електропостачання. Також планується створення об’єктів електро- та теплопостачання з відновлювальних джерел енергії.

– Наразі за кошти місцевого бюджету в селищі Слобожанське проводиться розробка проєктно-кошторисної документації щодо будівництва 2 нових газових котелень вартістю 2,8 мільйона гривень. Залучено допомогу від ЮНІСЕФ у вигляді модульних твердопаливних котелень для Слобожанської лікарні на суму понад 2 мільйони гривень. Також за кошти місцевого бюджету триває підключення цих котелень до мережі, вартість робіт – понад 1,9 мільйона гривень, – розповів Слобожанський селищний голова Дмитро Діхтяр.

Окрім цього, від інших міжнародних партнерів громаді надійшла допомога у вигляді 36 електрогенераторів на суму понад 5,7 мільйона гривень. Ще 13 генераторів придбали за кошти місцевого бюджету.

У межах меморандуму про співпрацю між Чугуївською МВА та урядом Чеської Республіки іноземні партнери передадуть громаді 4 когенераційні установки потужністю 120, 200 та 530 кВт. Обладнання дасть змогу забезпечити сталу роботу місцевих котелень та подати тепло до 86 багатоквартирних житлових будинків, 9 закладів освіти та 16 бюджетних організацій.

– Завдяки роботі з чеськими партнерами щодо поставки когенераційних установок забезпечимо 75 % теплопостачання Чугуєва. Проєкт уже на завершальному етапі. Це позитивний приклад для інших громад у напрямі співпраці, налагодження комунікації з міжнародними партнерами, – зазначив начальник ХОВА.

Раніше уряд Чеської Республіки передав 2 когенераційні установки, що дали змогу забезпечити роботу двох котелень у Чугуївській ТГ під час опалювального сезону 2023–2024 років.

У Солоницівській громаді планують установити 3 блочно-модульні газові котельні. Їх потужності – 3,5 та 18 МВт. Така котельня – це три транспортабельні контейнери з вмонтованим у них устаткуванням: котлами і допоміжним обладнанням, що забезпечує автоматичну роботу.

– Завдяки роботі даних котелень зможемо забезпечити теплом 61 багатоквартирний будинок. На їх будівництво передбачено виділити кошти з резервного фонду державного бюджету, – повідомив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, Харківщину з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Зокрема, він побував у селищі Старий Салтів Чугуї­вського району, де разом з начальником ХОВА Олегом Синєгубовим проінспектував процес відновлення житлових будинків, амбулаторії і ліцею та поспілкувався з місцевими жителями.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися