Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Відключення світла можуть стати частішими та тривалішими – Кабмін

18.11.2022 19:41
Якщо окупанти продовжать нищити українську енергетичну інфраструктуру — відключати електроенергію доведеться частіше та на більш тривалий час.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Кабміну 18 листопада.

«Ситуація складна. Більше 1000 ракет та дронів прилетіло в наші підстанції з початку повномасштабної війни. Під вогнем опинилися всі теплові, гідроелектростанції та ключові підстанції, які передають енергію від генерації до споживачів. Якщо обстріли продовжаться, кількість і тривалість відключень може збільшитися. Ми відновлюємо одразу все, що можемо. Але наступні хвилі спричиняють нові руйнування. Відповідно, відключення світла — і планові, і аварійні — можуть стати частішими та довшими», — сказав він.

За словами Прем’єра, один із напрямків підготовки — це імпорт якнайбільшої кількості енергогенеруючих засобів.

«Уряд раніше ухвалив рішення, яке звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита товари, що покращують енергозабезпечення. Це електрогенератори, трансформатори, акумулятори та інша апаратура для енергетики. Лише за вчорашній день, за даними митниці, в Україну завезено 8577 генераторних установок», — повідомив Шмигаль.

При цьому він підкреслив, що рішення Кабміну стосується як юридичних, так і фізичних осіб.

«Кожен українець може без сплати мита та ПДВ завезти в країну необхідні йому генератори та зарядні станції. Тому приймаємо протокольне рішення про забезпечення безперешкодного митного оформлення цих товарів для фізичних осіб. Якщо хтось на митниці чинитиме перешкоди — закликаю негайно звертатися на гарячу лінію СБУ», — підкреслив Прем’єр.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися