Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Реформа самоврядування в Україні: експерти шукають баланс влади

22.08.2024 15:21
Фото: Харківська обласна рада
Фото: Харківська обласна рада

Попри війну в Україні триває процес реформування місцевого самоврядування та запровадження стандартів ЄС. У фокусі уваги експертів –законопроєкт, яким мають установити нагляд за законністю рішень самоврядування та привести місцеві держадміністрації до префектурного типу.

Про це повідомила президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, яка взяла участь у національному круглому столі за темою: «Нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування: кращі практики і перспективи законодавчого регулювання в Україні».

Тетяна Єгорова-Луценко зауважила, що регламентований та конкретно визначений законами нагляд за рішеннями, що приймають органи місцевого самоврядування, присутній у всіх країнах Європейського Союзу. Такий контроль має запровадити й Україна.

– Ми всі розуміємо, що контроль за дотриманням ОМС законів та Конституції України має здійснюватися з боку держави відповідно до чинної Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Проблематику цього питання в умовах воєнного стану та в післявоєнний період обговорили сьогодні з представниками Верховної Ради та центральних органів виконавчої влади, асоціацій ОМС із всеукраїнським статусом, експертами, – зазначила президентка УАРОР.

За її словами, у фокусі обговорення на круглому столі був проєкт Закону № 4298 про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади.

Раніше парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування опрацював положення законопроєкту за підсумками консультацій з представниками органів влади, асоціацій органів місцевого самоврядування та експертами. Оновлену версію законопроєкту № 4298 профільний парламентський комітет рекомендував до другого читання.

Українська асоціація районних та обласних рад підтримує прийняття цього важливого документа. УАРОР неодноразово брала участь у процесі розробки законопроєкту, була присутня на зустрічах у Страсбурзькому форматі та надавала свої пропозиції до профільного комітету Верховної Ради України.

Національний круглий стіл організований Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у співпраці із Центром політико-правових реформ у рамках проєкту «Підтримка законодавчої бази та політичного діалогу щодо національного нагляду» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Раніше «Слобідський край» писав, що Харківська область приєдналася до формування моделі «доброго врядування» в Україні.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися