Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

У минулому – гуртожиток, у майбутньому – будинок з квартирами для родин ВПО: проєкт Близнюківської громади в екосистемі DREAM

Promo
17.09.2024 17:36

Близнюківська селищна громада розташована на південному сході Харківщини. Територія має особливе географічне розташування: 200 кілометрів до Донецька, Дніпра та Харкова, 300 км до Запоріжжя. З початку повномасштабного вторгнення через громаду пройшли десятки тисяч українців, які вимушено виїхали з територій, охоплених бойовими діями. Близько 5000 з них залишилися у Близнюках і навколишніх селах.

Дехто оселився у родичів, деякі родини винаймають житло, попри це для повного вирішення “квартирного” питання цього недостатньо. Саме тому селищна рада ініціювала проєкт “Реконструкція нежитлової будівлі (гуртожитку) для потреб внутрішньо переміщених осіб”, внесений до екосистеми DREAM.

Ппроєкт Близнюківської громади в екосистемі DREAM

За словами секретаря громади Сергія Володченка, будівлю для проживання не використовують з початку 2000-х років.

– Історія даної будівлі розпочинається з 1978 року, це був гуртожиток для працівників одного із сільськогосподарських підприємств, тоді ще радянського союзу. У зв'язку з банкрутством підприємства, приміщення були покинуті, й з початку 2000-х років вже не використовувалися для проживання. Тому ми бачимо гуртожиток у занедбаному стані, – говорить Сергій Володченко.

У той час, каже секретар громади, у селищі було багато вільного житла і люди охочіше оселялися у приватних чи багатоквартирних будинках. Нині ж час змінився, на квартирному обліку у громаді перебуває чимало родин переселенців. Саме тому селищна рада вирішила реконструювати колишній гуртожиток у будинок з квартирами.

Проєктом передбачено облаштування 12 квартир, а також на першому поверсі буде 2 приміщення для торгівлі. Один магазин і аптечний пункт, бо на території цього житлового масиву відсутня аптека. Зараз тривають роботи над коригуванням проєктно-кошторисної документації. Це потрібно, щоб у підсумку ми змогли отримати сертифікат енергоефективності на об'єкт, а також, щоб проєкт відповідав вимогам цивільного захисту, – говорить Сергій Володченко.

проєкт Близнюківської громади в екосистемі DREAM

Нині громада шукає кошти, щоб реалізувати проєкт. Для цього використовує і можливості публічного порталу DREAM.

Команда Близнюківської селищної ради й всієї громади працює над наповненням майданчика DREAM. Зокрема, саме цей проєкт з реконструкції гуртожитку теж був презентований в екосистемі. Намагаємося максимально його наповнити, щоб наша ідея була приваблива саме своєю реальністю та соціальною частиною. На мою думку, DREAM викликає впевненість у донора, адже реалізація проєктів відбувається прозоро та підзвітно, – наголосив секретар Близнюківської селищної ради Сергій Володченко.

проєкт Близнюківської громади в екосистемі DREAM

Усі проєкти Близнюківської громади на публічному порталі DREAM – за посиланням.

Більше – у відео Інституту аналітики та адвокації.

Проєкт реконструкції гуртожитку у селищі Близнюки в екосистемі DREAM

https://www.youtube.com/watch?v=I07ffPBvSWI&t=51s 

Партнером із впровадження екосистеми DREAM у Полтавській, Сумській та Харківській областях є Інститут аналітики та адвокації. Громади Харківщини щодо роботи з порталом DREAM консультує регіональна координаторка Марія Листопад: +38(095) 137 32 62, lystopad@iaa.org.ua.

Проєкт реалізується за підтримки програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися