Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Грант для переробників: хто може отримати до 8 мільйонів гривень

04.09.2023 17:20
Фото: glavcom.ua
Фото: glavcom.ua

Цей грант можуть отримати в першу чергу переробні підприємства з деокупованих територій. Строк подання для цього етапу – до 15 вересня. Перші результати будуть відомі за три тижні.

Наразі триває процес подання заяв для отримання грантів на переробні підприємства. Мінекономіки закликає підприємців подавати заявки на гранти для розвитку переробних підприємств та створювати робочі місця саме на деокупованих територіях. Як наголосила заступниця міністра економіки України Надія Бігун під час прямого ефіру Національного телемарафону, зараз бізнес має можливість отримати грант до 8 мільйонів гривень від держави за напрямом переробки та покрити 80 % від вартості проєкту.

За словами Надії Бігун, Уряд сфокусував цю програму саме для деокупованих територій і тих, де велися бойові дії. До того ж обов’язковою умовою для отримання коштів є створення до 25 робочих місць.

Програма розрахована на те, щоб стимулювати повернення людей на деокуповані території та створити умови для надання їм роботи, адже саме від цього залежить розвиток громад.

Зараз саме агропереробка є напрямом-чемпіоном за популярністю, адже переробну продукцію легше експортувати в сучасних умовах, та й додана вартість такої продукції вища.

В Уряді за допомогою програми грантів сподіваються створити відповідний бізнес-клімат.

– За рік роботи програми ми видали приблизно 500 грантів, за якими, за нашими підрахунками, має бути створено приблизно 6600 робочих місць. До кінця року в планах видати ще 500 грантів, і відповідно буде створено ще понад 6000 робочих місць по всій території України. Скільки робочих місць буде створено на деокупованих територіях, буде залежати від того, наскільки бізнес з цих регіонів буде активним учасником програми, – пояснила заступниця міністра.

Подати заявку на грант можна через портал «Дія».

На участь у гранті можуть розраховувати майбутні підприємці, діючі ФОПи або юридичні особи:

  • – які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України;
  • – які не провадять господарську діяльність на території росії;
  • – які не перебувають під санкціями;
  • – щодо яких не порушено справи про банкрутство;
  • – щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію;
  • – які не мають заборгованості перед бюджетом.

Грант може бути витрачений на придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання); введення в експлуатацію верстатів, технологічного обладнання; доставку придбаних верстатів та технологічного обладнання.

У разі отримання гранту підприємець повинен:

  • – створити від 25 робочих місць;
  • – здійснювати діяльність не менше 3 років;
  • – сплачувати податки в бюджет, зокрема за працевлаштування робітників.

Підприємець повинен повернути суму гранту державі тільки в разі невиконання зобов’язань перед нею, а саме:

  • – не створив робочі місця;
  • – здійснював вказану діяльність менше 3 років;
  • – не сплачував податки.

 Мінекономіки розглядає заявку протягом 15 робочих днів після завершення кінцевого строку подання. Рішення приймається на підставі висновків банку, оцінки бізнес-плану, співбесіди та результатів перевірки ділової репутації.

Наступні дати подання заявок на грант для переробних підприємств – з 16 до 30 вересня.

Нагадаємо, у Харківській області планується розробити мапу замінованих сільськогосподарських угідь, де зафіксують місця влучань чи велися на території бойові дії, а згодом досліджуватимуть придатність ґрунту для ведення сільського господарства.

Раніше ми писали, що у Харківській області нова машина для розмінування отримала сертифікат. Використання такої техніки прискорить зачистку регіону від вибухонебезпечних предметів.

Більше новин Харківська область читайте на нашому сайті.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися