Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як Залізна бригада звільняла Харківщину

09.10.2023 11:21
Фото: 3 окрема танкова Залізна бригада
Фото: 3 окрема танкова Залізна бригада

Рік тому у вересні, під час харківського контрнаступу, бійці Залізної бригади разом з іншими підрозділами готували надважку операцію. 

Російські військові побудували ешелоновану оборону та майже кожні 50 метрів викопали озброєні протитанковими засобами точки. А ще облаштували укріпрайони, які назвали на честь російських міс – «москва», «пітер», «омськ». Про звільнення Харківщини танкісти розповіли в інтерв’ю 5 каналу, повідомляє «Слобідський край».

– Я справді був на тих позиціях, які вони кидали. Вони були дуже добре вкопані. У них були дво-триповерхові підземні лабіринти. Плюс залиті бетоном всі ті їхні споруди. То ми були трохи шоковані, що вони не чинили того опору, який, у принципі, могли б чинити, – розповів військовослужбовець 3-ї танкової залізної бригади ЗСУ Олег Какорін.

Чоловік брав участь у визвольних боях за Харківську область. Говорить, знищені укріпрайони відкрили шлях Збройним силам до десятків міст та сіл, які зараз знову під прапором України. Залізна бригада була головним броньованим кулаком під час операції.

– Бригада йшла в наступ жорстко, сильно. Ми насправді не думали, що так воно буде. Що такий буде результат. Але за допомогою суміжних підрозділів область була визволена майже на ці кордони, де ми зараз, – говорить боєць.

Пресофіцер 3-ї танкової залізної бригади ЗСУ Ігор Романенко зазначає, що якби українські танки пішли в лоб – це були б величезні втрати. Проте завдяки добре спланованій операції цього вдалося уникнути.

– Спочатку артилерія їх накривала, потім наші танки вдарили по флангах, і були жорстокі бої. Була стрільба прямим наведенням. І завдяки цьому фактор несподіванки відіграв свою роль – і тому їхня оборона просто посипалася, – каже Ігор Романенко.

За два дні вдалося звільнити понад 30 населених пунктів. Десятки одиниць броньованого та летального озброєння захопили українські війська. Один трофейний танк Т-72 й зараз відбиває чергові спроби наступу росіян на Куп'янському напрямку. У Залізній бригаді зазначають, що порівняно з тогорічними боями росіян на Харківщині зосередилося більше. Більше в них і засобів атаки з повітря – дрони-камікадзе полюють, зокрема й на танкові війська.

– Зараз час трошки змінився. Так, вони стягнули сюди більше ніж стотисячне угруповання військ, але в нас є чим відповісти тут. У нас також вдосталь техніки, особового складу, і плюс ми трошки вже інакше воюємо, аніж раніше, – розповідає Олег Какорін.

Раніше ми писали про майора медичної служби Надію

А також, що боєць з Ізюма Богдан «Сільвер», який втратив ногу в бою, взяв участь в «Іграх нескорених». 

Та про командира взводу 5-ї Слобожанської бригади з Харкова «Ключа», якому вдалося повернутись з тривалої ротації у Серебрянському лісі без втрат загиблими.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті. 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися