Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як ветеранам безкоштовно отримати протез: покрокова інструкція

25.01.2024 14:52

Поранення та реабілітація – це надзвичайно складний етап у житті військовослужбовця та його близьких. Подолавши їх, вони часто стикаються з повним нерозуміння, що робити далі та куди звертатися. А головне – як саме можна реалізувати право військового на протезування.

Детально про це розповідає військова юристка Анна Пашкіна, експертка ГО «Принцип», в LB.ua, пише «Слобідський край».

Аби зорієнтувати людей, як працює дана система та що їм робити — нижче представлено покроковий гайд, який містить важливі пункти на шляху до протезування.

Протезування за кошти державного бюджету

Наразі в Україні працює державна програма протезування кінцівок, в якій встановлено відповідні граничні вартості для протезів при різних рівнях ампутацій.

Якщо протезування потребує ветеран, він має право на втричі дорожчі протези за встановлену вартість. Тобто протези із підвищеною функціональністю та більш надійними комплектувальними складовими. За даними Мінсоцполітики, на сьогоднішній день максимальна компенсація вартості протезу — 2 мільйони гривень. Первинний протез, який виготовляється одразу, — найпростіший.

Окрім цього, ветеран може отримати безкоштовне протезування і засоби реабілітації, а ще — безкоштовну періодичну заміну протеза.

Для отримання протеза людина має бути учасником бойових дій, яка отримала поранення, контузію, каліцтво або ж захворювання. Ветеран також повинен мати рішення ВЛК, в якому вказано про потребу у протезуванні, незалежно від встановлення інвалідності.

Державне протезування має переваги, бо, окрім протеза, можна отримати його ремонт та сервісне обслуговування за бюджетний кошт. Якщо протез отриманий за кошти благодійних організацій, то про можливість подальшого ремонту та обслуговування за рахунок організації потрібно уточнювати окремо.

Всі ці можливості врегульовані Постановою КМУ від 5 квітня 2012 р. № 321.

Протезування ноги для військових

Як можна отримати протез за кошт держави?

Етап № 1 – подача заяви

Заяву треба подати орієнтовно до 30 днів до дати запланованого протезування. Перелік необхідних документів для заяви:

● Заява про потребу у протезі;

● Паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

● Ідентифікаційний номер або паспорт громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від ІПН, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

● Рішення ВЛК чи висновок ЛКК (для учасників бойових дій тапостраждалих, яким не встановлено інвалідність);

● Витяг з наказу командира військової частини (начальника територіального підрозділу) або довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), видану командиром військової частини (начальником територіального підрозділу), або копію іншого документа з відомостями про участь у бойових діях.

Заява подається до відповідних регіональних структурних підрозділів соціального захисту населення. Її також можна подати через Електронний кабінет особи з інвалідністю: для цього у ветерана має бути Кваліфікований електронний підпис. Також можна подати документи через ЦНАП.

Етап № 2 – ознайомлення

В органі соцзахисту/ЦНАПі ветерана мають ознайомити з наступним (варто зазначити, що при створенні заяви через електронний кабінет з переліком нижче треба ознайомитися самостійно):

● Переліком підприємств, до яких можна звернутися, аби отримати протез;

● Каталогом протезів;

● Механізмом забезпечення протезами та отримання компенсації, якщо протез придбаний за власний рахунок;

● Інформацією щодо сумісності протеза;

● Інформацією про роботу електронного кабінету.

Етап № 3 – підтвердження заяви

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗО) повідомляє ветерана про прийняте рішення, необхідність подання відсутніх документів (якщо є така потреба) та надсилає сформоване електронне направлення. Таке повідомлення можна отримати через ЦНАП, за телефоном або через електронний кабінет особи з інвалідністю.

Етап № 4 – звернення до підприємства

Після отримання підтвердження від ФСЗО, ветеран має звернутися до обраного на другому етапі підприємства із заявою про необхідність протезування за формою, затвердженою Мінсоцполітики (особисто у паперовій формі або через електронний кабінет). За бажанням, ветеран має право змінити підприємство на інше протягом 2 тижнів з дня звернення до підприємства.

Етап № 5 – підбір та замовлення протеза

На підприємстві підбирається протез, після чого формується замовлення або анкета, які необхідно буде перевірити та підписати. Після примірки протеза (у тому випадку, якщо він підійшов), ветеран підписує замовлення та анкету (повторно), а також акт приймання-передачі робіт. Підприємство має доставити виріб протягом 45 днів (проте строк може збільшитися через воєнний стан).

Етап № 6 – отримання протеза

Нарешті ветеран отримує свій протез, інформацію про його експлуатації та талон на гарантійний ремонт. Варто врахувати, що протези виробляються в такі строки:

● Протези верхніх та нижніх кінцівок, шарнірні ортези на верхні та нижні кінцівки, ортези на хребет, корсети та ортопедичне взуття – до 20 робочих днів;

● Протезно-ортопедичні вироби (обтуратори, ортези із текстильних матеріалів) – до 10 робочих днів;

● Протезно-ортопедичні вироби з первинного та складного протезування та ортезування, а також за новітніми технологіями – до 35 робочих днів.

Детальніше про етапності цього процесу можна дізнатися на сайті Мінсоцполітики.

Як отримати протез підвищеної функціональності?

Бувають випадки, коли ветерану потрібен протез/ортез підвищеної функціональності — наприклад, для занять спортом —,  які не виробляються в Україні. За рахунок держави такий протез/ортез можна отримати від закордонного надавача спеціалізованої допомоги. Однак лише за умови, що в Україні немає спеціалістів, які мають відповідну кваліфікацію і позитивний практичний досвід виготовлення таких виробів.

У цьому випадку вартість протезування (ортезування) однієї кінцівки не може перевищувати 900 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто не більше 2 330 100 гривень станом на 2023 рік.

Розмір грошової допомоги на протезування кінцівки для занять спортом не може перевищувати 300 розмірів прожиткового мінімуму: у 2023 році ця сума складала 776 700 гривень.

Загальна сума грошової допомоги на заміну приймальної гільзи (куксоприймача), обслуговування та ремонт протезно-ортопедичного виробу чи спортивної кінцівки не може бути вище за 70 % вартості виробу, а також не може перевищувати 250 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Закородонне протезування можливе відповідно до Постанови КМУ від 1 жовтня 2014 р. № 518.

Протез для занять спортом

Що потрібно для отримання такого протезування?

● Заява щодо необхідності протезування/ортезування за кордоном (пишеться у довільній формі);

● Копія паспорта;

● Копія ідентифікаційного коду;

● Направлення від органів соцзахисту населення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;

● Рішення ВЛК, де вказано про потребу у протезуванні/ортезуванні;

● Витяг з історії хвороби;

● Фото- та відеоматеріали кукси та наявного об’єму рухів;

● Витяг з наказу командира в/ч або довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), або копія іншого документа з відомостями про участь в заходах забезпечення оборони;

Якщо потрібен протез/ортез для занять спортом, додатково потрібно:

● Висновок про забезпечення протезом для занять спортом, виданий лікарем фізичної та реабілітаційної медицини або лікарем-ортопедом-травматологом закладу охорони здоров’я, реабілітаційної установи, який має відповідну кваліфікаційну підготовку про можливість використання протезу для занять спортом, для систематичних занять відповідним видом спорту з урахуванням результатів оцінювання функціональних можливостей учасника бойових дій з порушеннями функцій кінцівки, проведеного під час протезування;

● Лист Міноборони, МВС, Мінветеранів або Мінмолодьспорту щодо необхідності забезпечення спеціальним виробом для занять спортом учасника бойових дій, який систематично займається спортом, у разі повторного забезпечення спеціальним виробом для занять спортом – підтвердний документ про участь у спортивних змаганнях всеукраїнського або міжнародного рівня.

Ці заявки розглядає Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю або його територіальне відділення протягом 25 робочих днів з дати отримання документів.

Фонд приймає рішення щодо доцільності протезування (ортезування) за кордоном, а також обирає закордонного надавача послуг і розмір витрат. Окремо фонд укладає тристоронній договір із закордонним надавачем спеціалізованої допомоги та ветераном письмовий.

Для оплати проїзду, проживання та харчування ветерана та людини, яка його супроводжує, а також послуг перекладача Фонд перераховує кошти на рахунок учасника бойових дій або закордонного надавача спеціалізованої допомоги відповідно до умов договору.

Для остаточного розрахунку учасник бойових дій або його законний представник протягом 10 робочих днів після повернення із-за кордону подає Фонду відповідні підтверджувальні документи.

Протез руки

Якщо ветеран має протез від благодійних фондів:

Протез отриманий за рахунок благодійних фондів (зокрема, за кордоном) можна обслуговувати за рахунок держави.

Для цього потрібно поставити його на облік Централізованого банку даних з проблем інвалідності (ЦБІ). Аби це зробити, потрібно визначити вид протезу в будь-якій організації, що займається протезуванням, отримати довідку про тип протезу та зареєструвати протез в ЦБІ.

Станом на зараз, можливий вже післягарантійний ремонт протезу у співпраці з Фондом соціального захисту осіб з інвалідності.

Нагадаємо, у Харкові поранені захисники можуть пройти безкоштовну реабілітацію. Головна мета програми – повернути учасників бойових дій, які дістали інвалідність під час захисту та оборони України, до життя без обмежень через заняття спортом.

Також ми писали, як ветеранам отримати компенсацію на придбання житлаНадаємо покрокову інструкцію про те, хто має на це право, куди звертатися та які документи потрібні. 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися