Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Жителі сільських громад Харківщини можуть зробити аналізи, не виїжджаючи із села

02.11.2021 09:15
Пройти обстеження, отримати діагноз та почати лікування – все це мешканці сіл і селищ Харківської області тепер можуть зробити, не виїжджаючи із свого населеного пункту. Завдяки обласному конкурсу амбулаторії Малинівської, Липецької, Люботинської і Оскільської громад, а також Ізюмська лікарня Харківської області отримали нове медичне обладнання.

Швидкі обстеження та дезінфекція

До недавнього часу Малинівська амбулаторія Чугуївського району не мала лабораторного обладнання. Мешканці громади – а це 9,5 тисячі людей – змушені були здавати аналізи в Чугуєві та інших містах.

Цей недолік удалося виправити завдяки перемозі мініпроєкту «Медицина кожного дня» в обласному конкурсі «Ефективна медицина в громаді».

У рамках реалізації проєкту для КНП «Малинівська амбулаторія первинної медико-санітарної допомоги» Малинівської селищної ради придбали шість одиниць сучасного лабораторного обладнання та встановили п’ять ультрафіолетових екранованих бактерицидних опромінювачів.

Директорка АПМСД Олена Трубчанінова зазначила, що завдяки реалізації проєкту вдалося забезпечити медичний заклад усім необхідним лабораторним обладнанням.

– Це дуже зручно для населення та медичного персоналу. Адже тепер ми можемо швидко зробити обстеження, поставити діагноз та розпочати лікування пацієнта, – сказала Олена Трубчанінова.

Читайте також: Медики Красноградської громади отримали нове обладнання

Бюджет проєкту склав 530 тисяч гривень: з обласного бюджету – 336,4 тисячі гривень; із селищного бюджету – 144,3 тисячі гривень; кошти партнерів – 49,5 тисячі гривень.

Малинівська амбулаторія обслуговує 9,5 тисячі населення Малинівської територіальної громади. З 5,8 тисячі мешканців укладені медичні декларації, що складає 62 % від загальної кількості населення.

У рамках обласного конкурсу мініпроєктів нове медичне обладнання з’явилось і в Липецькій громаді. Так, у рамках проєкту-переможця для КНП Липецької сільської ради «ЦПМД № 5 Харківського району» придбали три аналізатори сечі, повітряний стерилізатор, сім двокамерних холодильників, три електрокардіографи, монітор пацієнта, 15 інфрачервоних термометрів, сім бактерицидних рециркуляторів та підставки для них, п’ять столиків для забору крові, 15 вимірювачів артеріального тиску, п’ять ваг для новонароджених.

Обладнання обійшлося в 317,6 тисячі гривень. Із них 222,3 тисячі гривень виділили з обласного бюджету і 95,3 тисячі гривень – із сільського.

КНП Липецької сільської ради «ЦПМД № 5» надає первинну медичну допомогу мешканцям північної частини Харківського району з населенням більш ніж 20 тисяч людей. Центр складається із семи амбулаторій загальної практики – сімейної медицини та п’ятьох фельдшерських пунктів. Розрахункова потужність Центру – 290 відвідувань на зміну. ФАПи розташовані в селах Борисівка, Перемога, Стрілеча і Нескучне.

 

Киснева підтримка для люботинців

А в Люботині завдяки обласному конкурсу вдалося розв’язати проблему лікування сovid-хворих. У тамтешню лікарню купили апарат ШВЛ.

– В умовах пандемії до лікарні часто надходять пацієнти у важких станах, з діагнозом «пневмонія», до якого в подальшому додається позитивний результат ПЛР-тесту на COVID-19. Трапляються випадки, коли таких пацієнтів немає змоги госпіталізувати до визначених загальним переліком лікарень через відсутність місць з кисневою підтримкою або нетранспортабельність пацієнта. І наявні в користуванні лікарні апарати ШВЛ не завжди справлялися із прямим завданням – через фізичну зношеність. Тому потреба в оновленні матеріально-технічної бази, насамперед, у частині кисневої підтримки пацієнтів – була вкрай важлива, – розповіла заступник головного лікаря Люботинської міської лікарні Нонна Єфіміна.

Читайте також: У Борівську лікарню купили хірургічне обладнання

Мініпроєкт Люботинської громади «Я маю право на друге дихання» переміг у 2021 році в обласному конкурсі «Ефективна медицина в громаді».

У рамках реалізації проєкту для лікарні придбали апарат штучної вентиляції легенів. Загальний бюджет обновки склав 331,4 тисячі гривень. На це з обласного бюджету було виділено 165,7 тисячі гривень, а з міського – 82,8 тисячі гривень.

– Цього року наша громада відзначилася декількома суттєвими перемогами в конкурсах обласного та державного значення в напрямі охорони здоров’я. Всі проєкти вже реалізовані і працюють на благо громади, – сказав міський голова Леонід Лазуренко.

Пацієнтами Люботинської міської лікарні є 27,5 тисячі жителів громади. Заклад єдиний на території громади надає спеціалізовану медичну допомогу.

 

Дитяча медицина в Оскільській громаді

Мета їх проєкту – підвищити рівень вакцинації дітей віком від 0 до 17 років. Для цього в медзакладах КНП «Оскільська амбулаторія ПМСД» створили безпечні умови для проведення вакцинації.Оскільська сільська рада з проєктом «Попередити. Захистити. Щепити.» увійшла в число переможців обласного конкурсу «Ефективна медицина в громаді».

У рамках мініпроєкту закупили чотири лабораторні холодильні шафи для зберігання вакцин, вісім бактерицидних рециркуляторів для знезараження повітря в приміщенні, а також 1500 карт імунізації, які вручатимуть батькам при плановій вакцинації.

Лабораторні холодильні шафи встановлені в амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини (селах Оскіл, Капитолівка, Студенок, Довгеньке). А рециркуляторами бактерицидними забезпечені маніпуляційні кабінети амбулаторій ЗПСМ та фельдшерські пункти в селах Комарівка та Бражківка.

Дітям віком від 0 до 17 років, які згідно з договором про медичне обслуговування отримують щеплення, заповнюватимуть та вручатимуть карту імунізації. У подальшому всі новонароджені малюки будуть також отримувати карту імунізації (вакцинації), яка буде використовуватися батьками для планування вакцинації, для пред’явлення за вимогою в дитячий садок чи школу і для виїзду дитини за кордон.

Загальний бюджет проєкту становить 214,76 тисячі гривень, зокрема співфінансування з обласного бюджету – 143,889 тисячі гривень, з місцевого бюджету – 64,428 тисячі гривень, кошти КНП «Оскільська амбулаторія ПМСД» – 6,443 тисячі гривень.

Читайте також: Як завдяки обласним проєктам пацієнти Харківщини отримують краще лікування

Пересувний рентген в Ізюмі

А Ізюмська громада в рамках обласного конкурсу придбала пересувний рентгенапарат. Також лікарні громади отримали монітор пацієнта з набором датчиків та пульсоксиметр. Новим обладнанням користуватимуться лікарі КНП Ізюмської міської ради «Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері».

Цей заклад надає амбулаторно-стаціонарну медичну допомогу населенню Ізюмської міської громади – 49,7 тисячі осіб, Ізюмського району – 181,6 тисячі людей.

– Якісна медична допомога є дуже важливою, особливо у невеликих селищах і селах Харківської області. Конкурс «Ефективна первинна медицина в громаді» дає можливість сільським амбулаторіям і ФАПам отримати нову техніку та обладнання і за їх допомогою покращити якість медичних послуг. Мешканці сіл зможуть робити аналізи у себе в селі, а не їхати в інше місто чи район. Тому Харківська обласна рада і надалі підтримуватиме громадські ініціативи, які направлені на розвиток територій, – підсумувала голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Бюджет проєкту склав 493,5 тисячі гривень, зокрема співфінансування з обласного бюджету – 345,5 тисячі гривень, з міського бюджету – 148 тисяч гривень.

 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися