Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

У селі Байрак, через яке проходила лінія фронту, енергетики заживили перших споживачів

06.04.2023 16:51

У селі Байрак Балаклійської громади Харківської області фахівці АТ «Харківобленерго» відновлюють електропостачання.

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу АТ «Харківобленерго», наразі перші споживачі вже зі світлом.

За словами енергетиків, пошкодження тут були надзвичайні, адже під час окупації російські агресори використовували опори лінії електропередачі для укріплення вогневих позицій у населеному пункті.

Харківська область, село Байрак. Харківобленерго відновлюють пошкоджену мережу

«Внаслідок інтенсивних бойових дій енергетичне обладнання зазнало значних пошкоджень. До того ж рашисти перегороджували залізобетонними опорами дороги, а іншу частину пускали на будівництво бліндажів. Тому електричну мережу в селі Байрак довелося відновлювати практично з нуля», — розповів начальник Балаклійського району електричних мереж Олексій Вишняков.

Ремонтні роботи ускладнювалися великою кількістю вибухових предметів та складним рельєфом місцевості. Про останнє говорить навіть назва села Байрак — балка, яка поросла травою. Встановити на схилах з непросохлою землею важку спецтехніку було вкрай важко.

Село Байрак на Харківщині. Відновлення світла фахівцями Харківобленерго

Олексій Вишняков каже, що наразі заживили перші з понад ста будинків. У селі залишилася приблизно третина мешканців. Однак з появою електрики сюди вже почали повертатися люди, тому підключати планується в першу чергу заселені домівки.

Нагадаємо, нещодавно фахівці АТ «Харківобленерго» відновили електропостачання у селі Щурівка Балаклійської громади. Під час проведення ремонтних робіт під лінією електропередачі сапери виявили та знешкодили мінне поле. 

Харківська область, у селі Байрак, знеструмленому рік, з’являється світло

У Балаклійській, Савинській та Донецькій громадах Харківської області відновили газопостачання для 95 % мешканців, які повернулися до регіону. Наразі тривають роботи з підключення домоволодінь у декількох населених пунктах.

Через бойові дії у Балаклійській громаді значно постраждала система постачання та відведення води. У зв’язку з цим Балаклійський водоканал підписав з ЮНІСЕФ меморандум про співпрацю на 58 мільйонів гривень.

Головні новини  Балаклія читайте на нашому сайті.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися