Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

У Куп'янську вчителі і батьки учнів протестують проти закриття шкіл

18.06.2021 16:15
Сьогодні, 18 червня, учителі та батьки учнів трьох навчальних закладів Куп'янської громади на Харківщині перекрили автомобільний рух у центрі міста. Вони вимагають не закривати їхні школи.

Акція протесту під стінами Куп'янської міської ради почалась зранку, 18 червня. Саме цього дня відбувається сесія міськради, на якій депутати розглядають Стратегію розвитку освіти Куп’янської міської територіальної громади на 2021- 2025 роки.

Фото Сергія Кудрявцева

Згідно з документом, з 1 серпня 2021 року низка закладів освіти оптимізується. Зокрема, у Куп'янській гімназії № 1 припиняється набір до 10-х класів, а у 2022 році вона реорганізується шляхом приєднання до Куп'янської школи № 4. Так само до цієї школи приєднуються Осинівська і Пристінська гімназії.

Фото Сергія Кудрявцева

Читайте також: У Близнюківській громаді можуть закрити три школи

Як розповів "Слобідському краю" голова батьківського комітету 9-го класу Куп'янської гімназії № 1 Віталій Клепенко, батьки проти закриття їхньої школи, адже у ній є всі умови для якісної освіти дітей.

Фото Сергія Кудрявцева

– Четверта школа розташована на проспекті Ювілейному в Куп'янську. Вона декілька останніх років має дуже погане опалення. Діти сидять у кожушках, теплій одежі, вони часто хворіють. Як ми можемо віддати своїх дітей у непристосоване приміщення? – нарікає Віталій Клепенко. –  По-друге, у нас дуже якісний педагогічний склад. Такий, що з нами співпрацюють багато харківських вишів. Багато випускників Куп'янської гімназії № 1 навчаються успішно в харківських вишах. Є угоди на співпрацю, викладачі вишів кілька разів на рік працюють у гімназії, проводять виставки, наукові досліди, ведуть профорієнтаційну роботу. Не кожна харківська школа може собі таке дозволити.

Відео Богдана Черемського у Фейсбуці

Як розповіла директорка Осинівської гімназії Наталія Ляшенко, їхній заклад, хоч і невеликий, але укомплектований і учнями, і всіма умовами для освіти. Тут навчаються 68 учнів, завантаженість закладу 76,7 %.

– У Куп'янську настільки завантажені тільки ми і Куп'янська гімназія № 1. А інші, приміром четверта школа, мають меншу завантаженість (із 1000 місць є 400 учнів). Тому вони (міська влада. – Авт.)  хочуть наповнити нашими учнями цю школу, – вважає Наталія Ляшенко.

Читайте також: В Ізюмському районі через брак учнів та фінансування хочуть закрити кілька шкіл

Також, за словами директорки, комплектність класів у закладі відповідає нормам закону. Загальна кількість учнів 1-4 класів 33 людини, при нормі 25, а у 5-9 класах загалом навчаються 35 учнів при нормі 30. В Осинівській гімназії є своє автономне газове опалення,у школі дуже тепло.  Крім того, є спортивна зала, великі класи, внутрішні туалети, своя їдальня.

Одна з мотивацій міської влади до злиття закладів – економія коштів. Про це розповів Куп'янський міський голова Геннадій Мацегора в ефірі "Радіо Клас " 12 червня (на жаль, зв'язатися з головою громади 18 червня, не вдалося). За словами мера, громада не вкладається в освітянську субвенцію і доплачує 30 % коштів місцевого бюджету на утримання шкіл.

– Тобто на рік освітянська субвенція складає 95 мільйонів, і з місцевого бюджету ми платимо на утримання шкіл ще 24 мільйони гривень. За рахунок місцевого бюджету утримуються також музична школа, спортивна школа, гуртки. Оплата роботи викладачів на 53 % фінансується субвенцією, і 47 % – з місцевого бюджету, – розповів Геннадій Мацегора.

Крім того, на думку керівника міськради, якщо сільські діти відвідуватимуть міські школи, вони матимуть кращі умови для здобуття освіти і всебічного розвитку (спортивна і музична школа, гуртки і секції). Щодо доріг, то їх планують відремонтувати або зробити проїзними. Обіцяють і працевлаштування педагогам реорганізованих шкіл.

Та батьки й учителі сільських шкіл із цим не згодні. Кажуть, якщо в селі не буде школи, воно вимре. Якісних доріг нема. Та й страшно відправляти свою дитину за 12 кілометрів до школи.

Утім, незважаючи на протест і бурхливі обговорення в сесійній залі, 20 депутатів міської ради таки підтримали Стратегію розвитку освіти.

Відео Богдана Черемського у Фейсбуці

Станом на 16.00, акція протесту триває.

– Ми, батьки, будь-яким законним шляхом не допустимо закриття нашої гімназії, – наголошує Віталій Клепенко. – Ми вимагаємо зміни редакції Стратегії і перепрофілювання нашої гімназії на ліцей. Якщо депутати не дослухаються, будемо йти до Європейського суду з прав людини, далі до ООН.

Автор:
Тамара Кіч

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися