Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Заготовимо живці, зараз саме час

03.11.2019 08:00
Фото: gvizdivtsi.org.ua
Фото: gvizdivtsi.org.ua
Оптимальними строками заготівлі живців плодових дерев і кущів вважають другу половину листопада й до початку грудня, коли гілки дерев остаточно визріють.

Чому саме в ці терміни

Нічні температури в цей період опускаються (принаймні, так було раніше) до –10…15 °С, а вдень температура зберігається в районі 0 °С. Завдяки такому перепаду дерева отримують своєрідне загартування перед зимовими морозами, і живці, зрізані саме в цей період, без проблем перезимують, а потім і добре приживуться навесні на новому місці.

На користь осінньої заготівлі живців також свідчить той факт, що весняна заготівля часто негативно позначається на дереві-маточнику, у якого просто не вистачає сил одночасно плодоносити й давати якісні живці.

 

Як правильно зрізати

Насамперед необхідно вибрати дерево-маточник. Воно не повинно бути уражено будь-якими захворюваннями і комахами-шкідниками. Істотним плюсом буде той факт, що плодове дерево проходить щорічне обрізання і добре плодоносить, адже саме для цього і проводиться щеплення.

Коли дерево вибрано, можна починати процес зрізання — гострим секатором, який не «розкришить» живець у місці зрізу.

Фото: dach.ru

Найчастіше для заготівлі живців вибирають прирости з верхньої третини гілок, розташованих на південно-західній частині дерева, оскільки вони краще визрівають і мають більш сформовані вічка. Оптимальна довжина живця — 50–70 см, його товщина біля основи — від 0,6 мм до 1 см. Важливо живці відразу ж після зрізання обробити й покласти зберігатися у прохолодне місце, інакше вони можуть «прокинутися». Матеріал для щеплення бажано промаркувати, інакше навесні може виникнути ризик сплутати, що й до якого дерева прищеплювати.

 

 Де і як зберігати

Зберігати зрізані живці найкраще при температурі від +2 °С до  –2 °С.

Фото: antonovsad.ru

Якщо живців не дуже багато, можна дати їм перезимувати в холодильнику у відсіку для зберігання овочів або на полиці, розташованій подалі від морозильної камери, упакувавши їх попередньо в поліетиленовий пакет. Важливо стежити за тим, щоб усередині пакета не утворювався конденсат, інакше живці можуть покритися пліснявою.

Якщо живців багато, то їх можна зберігати в сухому підвалі в мішку, наповненому зволоженим піском, тирсою або торфом. Як і в першому випадку, важливо стежити, щоб живці не покрилися цвіллю. У профілактичних цілях їх можна обробити розчином фунгіциду фундазолу або в розчині марганцівки.

Автор:
Данило Мигай

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися