Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як краще засолити огірки на зиму в банках: гарячий та холодний способи

24.07.2020 17:25
фото mens-recipes.ru
фото mens-recipes.ru

Хрусткі солоні огірочки – це не тільки смачно, але й корисно. Молочна кислота, яка утворюється в процесі бродіння в огірках, благотворно впливає на мікрофлору кишечника. А ще такі огірочки покращують апетит і, звичайно ж, настрій.

Для засолювання краще вибирати огірки однакового розміру, так вони просоляться рівномірно. 

Банки, в яких будуть солитися огірки, потрібно ретельно помити із содою, можна простерилізувати. Для засолювання в емальованому тазу або дерев’яній діжці їх потрібно помити з господарським милом. 

Складати овочі треба вертикально, щільно, але утрамбовувати не потрібно. Спеції укладати на дно і зверху огірків. 

Воду потрібно використовувати тільки колодязну або джерельну, в крайньому разі бутильовану або кип’ячену фільтровану.

Вибираємо правильні огірки для засолювання

1. Розмір. Вибирати плоди довжиною 9–15 см: такі огірки виходять щільними та пружними і в банку легко вміщаються.
2. Шкірочка. Повинна бути темно-зеленою і твердою, без пошкоджень і плям, не дуже тонкою. Занадто товста шкірка завадить проникнути розсолу всередину овоча.
3. Пупиришки. Поверхня плоду обов’язково повинна бути горбистою, до того ж на кінчиках шипів мають бути чорні точки, а от білі цяточки – ознака салатного сорту, який для засолювання використовувати не рекомендується.
4. Смак. Плоди, які гірчать, неможливо «виправити» за допомогою засолювання, тому такі овочі для консервації брати не можна.

Гаряче засолювання

Знадобляться на 3-літрову банку:
огірки – 1,5 кг,
вода – 1,5 л,
лавровий лист – 2 шт.,
вишневий лист – 2–3 шт.,
дубовий лист – 2–3 шт.,
лист чорної смородини – 2–3 шт.,
парасольки кропу – 2 шт.,
часник – 5–6 зубчиків,
корінь хрону (розміром з мізинець) – 1–2 шт.,
чорний перець горошком – 10 шт.,
перець гострий – 1/2–1 шт.,
сіль – 90 г.

Огірки заздалегідь замочити на кілька годин, хвостики можна не зрізати. Потім скласти їх разом зі спеціями у велику емальовану каструлю або відро, закип’ятити воду, розвести в ній сіль і гарячим розчином залити огірки так, щоб вода їх повністю покривала. Поставити зверху гніт і тримати в кімнатній температурі 5 днів. Потім розсіл злити, закип’ятити і знову залити ним огірки. Коли заготовка охолоне, розкласти по чистих сухих банках і закатати бляшаними кришками.

Читайте також Маринуємо огірки: нарізані та з цибулею

Холодне засолювання


фото miruspehinfo.ru

Знадобляться на 3-літрову банку:
огірки – 1,5 – 2 кг,
вода (тільки колодязна або очищена) – 1,5 літра,
сіль – 90 г (3 ст. л.),
часник – 3 зубчики,
листя смородини – 7 шт.,
листя вишні – 7 шт.,
листя дуба – 7 шт.,
кріп із суцвіттями – кілька гілочок,
листя хрону – 2 шт.

Огірки промити, залити холодною водою і залишити на 5–6 годин, потім обрізати хвостики з обох боків. Скляні банки вимити під проточною водою, затим на дно банки покласти листя смородини, вишні, дуба, хрону, суцвіття кропу і порізані зубчики часнику. Потім укладати огірки по черзі з травами і листям, наповнюючи банку доверху. Останній шар огірочків прикрити листям.

Приготувати розсіл: відміряти потрібну кількість води і додати в неї сіль, розмішати дерев’яною ложкою, дати відстоятися воді хвилини 2, тому що в солі багато сторонніх домішок, вони всі осядуть на дно. Чистим розсолом залити підготовлені банки з огірками. Жорсткі поліетиленові кришки опустити на 30 секунд у гарячу воду. Потім витягнути і швидко надіти на банку, поки кришка не охолола. Якщо охолола, то знову опустити в гарячу воду і повторити.

Поставити банки в прохолодне місце настоюватися на 30 днів, потім такі огірочки можна їсти.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися