Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Страви з гарбуза – найкориснішого героя осені

14.10.2023 10:20
Фото: volyn.com.ua
Фото: volyn.com.ua

Осінь – час, коли на наших столах з'являються різні овочі та фрукти, серед яких особливе місце займає гарбуз. Цей яскравий і соковитий овоч не лише прикрашає страви, але і має безліч корисних властивостей для здоров'я. 

Чим корисний гарбуз 

  1.  Це відмінне джерело вітамінів А, С та Е, які сприяють підтримці здоров'я шкіри, очей та імунної системи. Він також містить велику кількість калію, магнію та інших мінералів, необхідних для правильної роботи нервової системи.
    2.    Гарбуз містить велику кількість антиоксидантів, таких як бетакаротин, що допомагають знижувати ризик захворювань серця та покращують стан судин.
    3.    А ще бетакаротин, що міститься в гарбузі, перетворюється на вітамін А, який важливий для здоров'я очей та підтримує гостроту зору.
    4.    Гарбуз – це низькокалорійний продукт, багатий клітковиною, яка сприяє почуттю ситості. Його вживання може допомогти контролювати апетит та запобігає переїданню.
    5.    Гарбуз містить велику кількість вітаміну С, який сприяє утворенню колагену, що необхідний для здоров'я шкіри, робить її молодою та сяючою.
    6.    Він містить магній, фосфор і вітамін К, які сприяють зміцненню кісток та запобігають розвитку остеопорозу.
    7.    Високий вміст клітковини у гарбузі сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту та запобігає запорам.

Тому сміливо додаємо страви з гарбуза в свій раціон! 

Стейки з гарбуза

стейк  з гарбуза

Фото: smachnoho.com.ua

 Цей рецепт – для тих, хто не їсть м’яса, але полюбляє гостреньке. Або для тих, хто обома руками «за» кулінарні експерименти.

 Знадобляться:

  •   гарбуз – 500 г,
  •  олія - 3 ст. л.,
  •  часник - 2 зубчики,
  • соєвий соус – 4 ст. л.,
  •  прованські трави – 1 ч. л.,
  • мед – 1 ч. л.,
  • сік лимона – 3 ст. л.,
  • сіль та перець – за смаком.

 Смачний та соковитий осінній гарбуз почистіть від насіння та шкірки і наріжте тонкими скибочками.

Приготуйте маринад  із олії, соєвого соусу, меду, соку лимона, прованських трав та видавленого часнику. За смаком посоліть та поперчить.

Обмажте скибочки гарбуза приготованим маринадом та залиште на 1-2 години, щоб вони просочилися смаками та ароматами. За цей час можна кілька разів перекласти скибочки з низу на верх, оскільки маринад стікає вниз.

Розігрійте  духовку до 200 градусів. На деко розкладіть гарбуз і поставте в духовку запікатися до м'якості на 35-40 хвилин.

Час, звичайно, залежить від сорту гарбуза, розміру шматочків та параметрів духовки.

 Гарбузовий пиріг «Золотий мармур»

Мармуровий пиріг з гарбуза

Фото: fan-tasty.com

 Цей рецепт – справжня знахідка для господинь, бо готувати такий пиріг швидко та просто. А ще він, по-перше, яскравий, по-друге, готується без муки та манки, по-третє, ніжний та ароматний. Навіть ті, хто не їсть гарбуз, зазвичай просять добавки.

 Знадобляться:

  •  сир – 500 г,
  • цукор – 100 г + 60 г,
  • яйця – 2 шт. + 2 шт.,
  • крохмаль - 2 ст.л.+1, 5 ст. л.,
  • цедра з одного апельсина,
  • пюре з гарбуза – 500 г.

 Викладаємо у миску сир, 2 яйця, 100 грамів цукру та 2 столові ложки крохмалю й перемішуємо блендером.

 З м’якоті очищеного гарбуза готуємо пюре, викладаємо його в іншу миску, додаємо 2 яйця, 60 г цукру, 1, 5 столових ложки крохмалю та апельсинову цедру. Також перемішуємо блендером. Утворюється тісто чудового помаранчевого кольору.

Беремо силіконову форму для кексу, змащуємо олією та починаємо викладати тісто: ложку білого, ложку помаранчевого, знову ложку білого, потім помаранчевого – і так, поки тісто в обох мисках не скінчиться.

 Розігріваємо духовку до 180 градусів, ставимо  наш пиріг та випікаємо 50 хвилин.

 Раніше ми писали, що приготувати з моркви восени: оригінальні рецепти з «некондиції»

Також ми писали,     як приготувати варення з моркви на зиму .

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

 

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися