Страви з гарбуза – найкориснішого героя осені
Осінь – час, коли на наших столах з'являються різні овочі та фрукти, серед яких особливе місце займає гарбуз. Цей яскравий і соковитий овоч не лише прикрашає страви, але і має безліч корисних властивостей для здоров'я.
Чим корисний гарбуз
- Це відмінне джерело вітамінів А, С та Е, які сприяють підтримці здоров'я шкіри, очей та імунної системи. Він також містить велику кількість калію, магнію та інших мінералів, необхідних для правильної роботи нервової системи.
2. Гарбуз містить велику кількість антиоксидантів, таких як бетакаротин, що допомагають знижувати ризик захворювань серця та покращують стан судин.
3. А ще бетакаротин, що міститься в гарбузі, перетворюється на вітамін А, який важливий для здоров'я очей та підтримує гостроту зору.
4. Гарбуз – це низькокалорійний продукт, багатий клітковиною, яка сприяє почуттю ситості. Його вживання може допомогти контролювати апетит та запобігає переїданню.
5. Гарбуз містить велику кількість вітаміну С, який сприяє утворенню колагену, що необхідний для здоров'я шкіри, робить її молодою та сяючою.
6. Він містить магній, фосфор і вітамін К, які сприяють зміцненню кісток та запобігають розвитку остеопорозу.
7. Високий вміст клітковини у гарбузі сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту та запобігає запорам.
Тому сміливо додаємо страви з гарбуза в свій раціон!
Стейки з гарбуза
Фото: smachnoho.com.ua
- олія - 3 ст. л.,
- часник - 2 зубчики,
- соєвий соус – 4 ст. л.,
- прованські трави – 1 ч. л.,
- мед – 1 ч. л.,
- сік лимона – 3 ст. л.,
- сіль та перець – за смаком.
Приготуйте маринад із олії, соєвого соусу, меду, соку лимона, прованських трав та видавленого часнику. За смаком посоліть та поперчить.
Обмажте скибочки гарбуза приготованим маринадом та залиште на 1-2 години, щоб вони просочилися смаками та ароматами. За цей час можна кілька разів перекласти скибочки з низу на верх, оскільки маринад стікає вниз.
Розігрійте духовку до 200 градусів. На деко розкладіть гарбуз і поставте в духовку запікатися до м'якості на 35-40 хвилин.
Час, звичайно, залежить від сорту гарбуза, розміру шматочків та параметрів духовки.
Гарбузовий пиріг «Золотий мармур»
Фото: fan-tasty.com
- цукор – 100 г + 60 г,
- яйця – 2 шт. + 2 шт.,
- крохмаль - 2 ст.л.+1, 5 ст. л.,
- цедра з одного апельсина,
- пюре з гарбуза – 500 г.
Беремо силіконову форму для кексу, змащуємо олією та починаємо викладати тісто: ложку білого, ложку помаранчевого, знову ложку білого, потім помаранчевого – і так, поки тісто в обох мисках не скінчиться.
Також ми писали, як приготувати варення з моркви на зиму .
Читайте також: Два рецепти лечо на зиму: літні смаки у вашій коморі
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.
Читайте також:
Варення з недозрілої дині: використовуємо «залишки» баштану