Страва на вечерю: гороховий гратен з грибами і шинкою
Знадобляться:
горох – 200 г,
шампіньйони – 250–300 г,
цибуля ріпчаста (велика) – 1 шт.,
масло вершкове (для смаження) – 1 ст. л.,
петрушка (листя) – 0,5–1 пучок,
шинка (балик, карбонад) – 150 г,
сметана (густа) – 150 мл,
сир твердий будь-який – 150 г,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Відварити горох. Якщо потрібно, замочити його попередньо на ніч. Варити горох треба до готовності, проте не солити. Цибулю почистити та нарізати кубиками, шампіньйони помити, обсушити та порізати тонкими пластинками. На вершковому маслі спочатку треба злегка обсмажити цибулю, потім додати гриби і смажити все разом до випаровування рідини. Зварений горох відкинути на друшляк і обдати його холодною водою. Відміряти чотири столові ложки звареного гороху, перемолоти його до пюреподібного стану разом зі сметаною (тут горох потрібен як загущувач для гратена).
Петрушку помити, обсушити та дрібно порізати, шинку нарізати тонкими смужками (можна використовувати замість шинки будь-яку копченість, вона додасть пікантного смаку та аромату гратену). Перемішати горох з шинкою, петрушкою і грибами, додати сметанно-гороховий соус, посолити і поперчити за смаком. Форму змастити маслом, викласти в неї суміш і посипати половиною тертого сиру. Закрити форму кришкою або фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 15–20 хвилин.
Читайте також Готуємо пісний борщ з грибними вушками
Після цього зняти кришку (або фольгу), збільшити температуру до 220 градусів, посипати зверху тертим сиром і запікати до рум’яності сиру.