Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Що приготувати з терну – смачного та лікувального

09.11.2023 18:36
Фото: megasad.net
Фото: megasad.net

Аметистові плоди, якими рясніють непролазні чагарники терну восени, як тільки не називають – колюча слива, козяча ягода, чорна колючка. Але вони справжній скарб і для приготування смачних страв, і для лікування.

Сирі ягоди терну вживають тоді, коли вони трохи примерзнуть, стануть м’якшими і солодшими. Настій і чай з ягід рекомендують пити у випадках проносу та хронічного ентероколіту. 

Сік з тернових ягід має антибактеріальну активність стосовно лямблій та інших найпростіших, тож його приймають у випадках лямбліозу і шлунково-кишкових розладів. Використовується сік і для лікування шкірних захворювань у вигляді компресів та примочок. Ефективний він і у випадку носових кровотеч, а також для полоскання рота та горла при запаленнях ясен.

Терен вживають як у свіжому, так і в сушеному вигляді – до речі, він у такому вигляді зберігає всі корисні властивості. Тому є сенс насушити терен, а потім за потреби розмочити у воді та видалити кісточки. 

Але в будь-якому вигляді – чи то джем, чи то соус, чи то компот – терен має корисні властивості, щоб «підгодувати» ваш організм вітамінами та мінералами. 

Соус із терну на зиму

Соус з терну
Цей соус добре поєднується з м’ясом та рибою і дасть можливість урізноманітнити ваше зимове меню.

Знадобляться:  

  •     терен – 1 кг
  •     часник – 4 зубчики 
  •     цукор – 6 ст. л. 
  •     сіль – 1 ч. л. 
  •     олія – 1 ст. л. 
  •     коріандр мелений – 1 ч. л.
  •     базилік сухий – 1 ч. л.
  •     чорний перець мелений – ½ ч. л.

Терен промити, видалити хвостики і кісточки, викласти ягоди в ємність. Додати півсклянки води (можна склянку, якщо до вподоби більш рідкий соус), розмішати. 

Довести всю масу до кипіння і варити до м’якості 20–25 хвилин, зменшивши вогонь до слабкого булькання.

Протерти терен через сито, додати в отримане пюре сіль, цукор, олію і часник, роздавлений під пресом. Поставити ємність з інгредієнтами на прогрівання і після закипання варити близько години, зменшивши нагрів і періодично перемішуючи. 

Додати всі заготовлені спеції, перемішати добре і розкласти по стерильних банках, закрити стерильними кришками, закатати і дати остигнути. 

Зберігати в темному прохолодному місці.

Компот з терну та яблук

Цей компот має насичений рубіновий колір, дуже приємний на смак, а яблука роблять його прозорим. 

Знадобляться: 

  •     терен – 1 кг
  •     яблука (найкраще підійде антонівка) – 1 кг
  •     цукор – 300 грамів на кожен літр води
  •     вода – визначити її кількість після першого заливу ягідно-яблучної суміші

Яблука слід вимити та очистити від серединки. Шкірку знімати не потрібно – просто порізати їх часточками.

Ягоди терну слід промити і видалити плодоніжку. 

У три стерилізовані банки об’ємом по 1 літру викласти яблука і терен рівними частинами та залити окропом. 

Через 10 хвилин рідину потрібно вилити в каструлю з нержавіючої сталі та, вимірявши кількість води, додати цукор з розрахунку 300 грамів на кожен літр води. 

Сироп потрібно прокип’ятити та розлити по банках.

Банки закатати кришками для консервації та дати їм повільно остигнути в темному місці. 

Раніше ми писали також про те, як приготувати яблучний штрудель з лаваша за 15 хвилин

Також ми писали, як приготувати корисні солодощі з гарбуза: мармелад та запіканку 

А ще можна спробувати  приготувати варення з моркви на зиму .

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися