Що приготувати з терну – смачного та лікувального
Аметистові плоди, якими рясніють непролазні чагарники терну восени, як тільки не називають – колюча слива, козяча ягода, чорна колючка. Але вони справжній скарб і для приготування смачних страв, і для лікування.
Сирі ягоди терну вживають тоді, коли вони трохи примерзнуть, стануть м’якшими і солодшими. Настій і чай з ягід рекомендують пити у випадках проносу та хронічного ентероколіту.
Сік з тернових ягід має антибактеріальну активність стосовно лямблій та інших найпростіших, тож його приймають у випадках лямбліозу і шлунково-кишкових розладів. Використовується сік і для лікування шкірних захворювань у вигляді компресів та примочок. Ефективний він і у випадку носових кровотеч, а також для полоскання рота та горла при запаленнях ясен.
Терен вживають як у свіжому, так і в сушеному вигляді – до речі, він у такому вигляді зберігає всі корисні властивості. Тому є сенс насушити терен, а потім за потреби розмочити у воді та видалити кісточки.
Але в будь-якому вигляді – чи то джем, чи то соус, чи то компот – терен має корисні властивості, щоб «підгодувати» ваш організм вітамінами та мінералами.
Соус із терну на зиму
Цей соус добре поєднується з м’ясом та рибою і дасть можливість урізноманітнити ваше зимове меню.
Знадобляться:
- терен – 1 кг
- часник – 4 зубчики
- цукор – 6 ст. л.
- сіль – 1 ч. л.
- олія – 1 ст. л.
- коріандр мелений – 1 ч. л.
- базилік сухий – 1 ч. л.
- чорний перець мелений – ½ ч. л.
Терен промити, видалити хвостики і кісточки, викласти ягоди в ємність. Додати півсклянки води (можна склянку, якщо до вподоби більш рідкий соус), розмішати.
Довести всю масу до кипіння і варити до м’якості 20–25 хвилин, зменшивши вогонь до слабкого булькання.
Протерти терен через сито, додати в отримане пюре сіль, цукор, олію і часник, роздавлений під пресом. Поставити ємність з інгредієнтами на прогрівання і після закипання варити близько години, зменшивши нагрів і періодично перемішуючи.
Додати всі заготовлені спеції, перемішати добре і розкласти по стерильних банках, закрити стерильними кришками, закатати і дати остигнути.
Зберігати в темному прохолодному місці.
Компот з терну та яблук
Цей компот має насичений рубіновий колір, дуже приємний на смак, а яблука роблять його прозорим.
Знадобляться:
- терен – 1 кг
- яблука (найкраще підійде антонівка) – 1 кг
- цукор – 300 грамів на кожен літр води
- вода – визначити її кількість після першого заливу ягідно-яблучної суміші
Яблука слід вимити та очистити від серединки. Шкірку знімати не потрібно – просто порізати їх часточками.
Ягоди терну слід промити і видалити плодоніжку.
У три стерилізовані банки об’ємом по 1 літру викласти яблука і терен рівними частинами та залити окропом.
Через 10 хвилин рідину потрібно вилити в каструлю з нержавіючої сталі та, вимірявши кількість води, додати цукор з розрахунку 300 грамів на кожен літр води.
Сироп потрібно прокип’ятити та розлити по банках.
Банки закатати кришками для консервації та дати їм повільно остигнути в темному місці.
Раніше ми писали також про те, як приготувати яблучний штрудель з лаваша за 15 хвилин
Також ми писали, як приготувати корисні солодощі з гарбуза: мармелад та запіканку
А ще можна спробувати приготувати варення з моркви на зиму .
Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.
Читайте також:
Як підготувати піч до опалювального сезону