Сирна паска на Великдень: стародавня символіка та сучасні рецепти
Головною стравою великоднього столу була паска. Існує безліч рецептів та способів приготування, але без сирної паски і стіл не стіл, і свято не свято. Готують її зазвичай у суботу – напередодні Великодня, коли паски з тіста вже випечені. В основі традиції виготовлення сирної паски криється давня символіка.
Походження сирної паски пов’язано з пророком Мойсеєм, який вивів іудеїв з Єгипту. Після позбавлення від рабства за обіцянкою Бога народ очікувала «земля хороша, де тече молоко і мед». Так саме молоко і мед стали символом нескінченної радості.
Раніше ми писали також про те, як приготувати баранчика до Великодня
Сир у тих умовах був більше ніж просто їжею. Він вважався найкращим, що є в молоці, найпоживнішим та найкориснішим для людини. А сир, перетертий з цукром і вершковим маслом – і зовсім був даром природи, до того ж доволі дорогим. Простій людині така розкішна їжа була доступна тільки раз на рік. Тому сирна паска готувалася з особливою тремтливістю і тільки з кращих продуктів.
Зазвичай сирну паску роблять пірамідальної форми – і це невипадково. За одною з версій вона символізує Гроб Господній, за іншою – Голгофу, гору, на вершині якої був розп’ятий Христос.
Сирна паска «Традиційна»
Для того щоб паска вийшла зовсім традиційною, вам знадобиться спеціальна форма. Якщо її немає – не переймайтеся: можна використати звичайний друшляк. Плюс цього рецепта – паска швидко готується. Але з’їдається теж моментально.
Знадобляться:
Для паски
- 2 л молока
- 1 л сметани
- 10 яєць
- 400 г вершкового масла
- 2 склянки цукру
- 1 склянка чищених волоських горіхів
Для крему
- 2 ст. л. какао
- 1 ст. л. молока
- 2 ст. л. цукру
Змішати молоко, сметану та яйця, відтопити, як сир, зцідити сироватку.
Додати м’яке, але не розтоплене масло, цукор і горіхи, ретельно перемішати.
Щоб надати форму, викласти масу на марлю, якою вистелено друшляк, і – на холод.
Тим часом приготувати крем: змішати какао з цукром, додати до молока й довести до кипіння. Охолодити й залити готову паску.
Сирна паска «Тирамісу»
Цей рецепт доволі простий, а вигляд така паска має дуже ефектний, та й на смак буде незвичайною. Для її приготування потрібна буде спеціальна форма.
Паска "Тірамісу" - найактуальніша у цьому сезоні. Фото: cookpad.com
Знадобляться:
- 400 г кисломолочного сиру 5 %
- 3 ст. л. цукру
- 80 г сметани 20 % жирності
- 10 г ванільного цукру
- 80 г згущеного молока
- 60 г вершкового масла 82 %
- 1 пакунок печива «Савоярді»
- какао без цукру (скільки забере)
Для прикрашання
- вершки
- чорний шоколад
Для просочення печива
- 1 склянка міцної кави
- 70 г коньяку
У глибоку миску висипати кисломолочний сир, додати цукор, ванільний цукор та сметану. Збити все разом занурювальним блендером.
В окремій мисці міксером збити м’яке вершкове масло, додати до нього згущене молоко. Знову перемішати міксером. Змішати ці дві суміші.
Окремо заварити міцну каву, охолодити та додати в неї коньяк – у цю суміш треба вмочувати печиво «Савоярді» перед тим, як його викладати.
Узяти велику миску, на її дно поставити кулінарне кільце, а зверху – форму для сирної паски, яку потрібно застелити марлею, складеною у два шари.
Викласти шарами сирну суміш, какао, печиво «Савоярді», змочене у каві.
Чергувати ці шари, доки не заповниться вся форма. Завершити все сирним шаром, який потрібно буде розрівняти та закрити марлею.
Зверху накрити дощечкою та поставити якийсь вантаж. Усю цю конструкцію відправити у холодильник приблизно на 8–12 годин.
Через зазначений проміжок часу перевернути форму із сирною паскою «Тирамісу» на тарілку, акуратно зняти марлю та прикрасити її розтопленим шоколадом з вершками.
Раніше ми писали про рецепт на Великдень - паску «Духову»
Щасливого Великодня!
Читайте також:
Як забезпечити роботу ноутбука при відсутності електрики