Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Підготовка до пенсії: що важливо знати

20.09.2020 14:00
фото: pexels.com
фото: pexels.com
Харківський адвокат Роман Чумак дав загальні рекомендації для тих, хто готується стати пенсіонером.

– Диявол криється в дрібницях. Перед зверненням до Пенсійного фонду необхідно зібрати і ретельно вивчити трудову книжку, дипломи, паспорт, військовий квиток та інші документи, бо будь-яке виправлення або помилка будуть прямим чином впливати на зарахування стажу роботи. Особливо це стосується трудової книжки, – зауважив Роман Чумак.

За його словами, нерідкими є випадки, коли через помилки роботодавця у заповненні трудової книжки надалі людина позбавляється можливості зарахувати значний період роботи. Виявлення таких помилок значно зекономить час в оформленні пенсії.

Якщо станеться так, що у ваших документах виявиться помилка, тоді наступний етап підготовки до виходу на пенсію – підтверджуючі довідки. 

Читайте також: Чи має новий власник квартири платити за рахунки попередніх жильців

– У разі виявлення помилок або інших неточностей у документах, необхідно отримати уточнюючу довідку. Видати її може підприємство, на якому працював майбутній пенсіонер. Якщо ж підприємство припинило свою діяльність, то за довідкою необхідно звертатися до архівної установи, – пояснив адвокат.

Він також акцентував увагу на підтвердженні розміру заробітної плати. Роман Чумак пояснив, що для призначення пенсії використовуються дані про заробітну плату з 2000 року за весь час роботи. Так само, за бажанням пенсіонера, для врахування пенсії можуть братися і дані про заробіток за 60 календарних місяців до 2000 року. Але всю інформацію про заробітну плату до 2000 року пенсіонер повинен подати самостійно, попередньо взявши відповідну довідку.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися