Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

«Олів’є» – смачна історія та оригінальні рецепти

23.11.2018 15:15
фото gastronom.ru
фото gastronom.ru
Без цього салату не обходиться практично жодне застілля, він давно вже став класикою на святковому столі. А історія його появи доволі цікава.

Починається вона у XIX столітті. Тоді французький кухар Люсьєн Олівʼє, будучи амбітною людиною, вирішує змінити своє життя і їде... у Росію, щоб застосувати там свої кулінарні здібності. Саме там, у Москві, проживши певний час, у 60-ті роки XIX століття він відкриває свій ресторан, який називає «Ермітаж» – причому організовано цей заклад було за найкращими французькими зразками. Завдяки вишуканій французькій кухні заклад набув великої популярності – там постійно збиралася знать і бенкетували багаті купці, влаштовували урочисті обіди на честь Івана Тургенєва (1879-й) і Федора Достоєвського (1880-й), і вся поетична еліта часто бувала в цьому ресторані.

фото izent.ru

 Успіху французьких страв сприяв сімейний рецепт особ­ливого соусу – майонського, він же – майонез, який був візитною карткою родини Олівʼє, адже його старші брати теж володіли у Франції ресторанами. Одного чудового дня Люсьєн придумує незвичайний салат з дуже вишуканим смаком – а все завдяки соусу, який він постійно вдосконалював. Причому рецепт соусу він зберігав у цілковитому секреті й готував його власноруч за зачиненими дверима. Спочатку салат називався «Майонез із дичини» і складався з проварених філе рябчиків і куріпок, перекладених пластами желе з бульйону. По краях страви було розміщено варені ракові шийки та невеликі шматочки язика, і все це було полито спеціальним соусом «Провансаль», особисто приготованим французьким кулінаром. У цент­рі як прикрасу укладав гіркою картоплю зі скибочками варених яєць і корнішонами. Одного разу Олівʼє зауважив, що деякі відвідувачі трактиру, які замовляли цю страву, відразу перемішували все в тарілці. Взявши це на замітку, наступного разу кухар подав салат, уже заздалегідь змішавши й густо поливши все соусом, – так і народився салат «Олівʼє», який заради зручності отримав назву за імʼям його автора.

Після смерті француза в 1883 році ресторан переходив з одних рук в інші, а рецепт салату перекочував у багаті доми. Багато хто з кулінарів намагався відтворити страву, але марно – адже точну кількість інгредієнтів і склад соусу Люсьєн Олівʼє нікому не розголошував. У 1904 році, після багатьох спроб, кулінарам вдалося частково відновити оригінальний рецепт салату завдяки розповідям відвідувачів «Ермітажу». Основ­ними продуктами були: паюсна ікра – 100 г, філе двох відварених рябчиків, відварений телячий язик, свіже листя салату, відварені раки або великий омар, дрібні огірочки, паста із сої, каперси, зварені круто і дрібно нарубані яйця. Заправлялося це все соусом «Провансаль», що складається з оливкової олії, збитої зі свіжими яєчними жовтками з додаванням французької гірчиці й оцту. Родзинкою салату повинні були бути приправи, а от які – дізнатися це вже було неможливо, тому смак відновленого салату, звичайно ж, відрізнявся від смаку первісного.

Рецепт сучасного салату «Олівʼє» взагалі не схожий на свого попередника. Рябчиків спочатку замінили куріпками, згодом – куркою, а потім – і просто ковбасою. Ракові шийки перетворилися на відварну моркву, каперси замінили зеленим горошком, у складі салату зʼявилася цибуля, що додало страві гострішого смаку. Листя салату замінили петрушкою, паста із сої, телячий язик і паюсна чорна ікра взагалі зникли з рецепта, соус теж змінився – адже майонез почали виробляти масово, і це теж вплинуло на смак кінцевого продукту.
Салат дуже спростився і після всього став тим салатом, який нам відомий зараз: із великою кількістю овочів і невеликою – мʼяса. Продукти в ньому дрібно нарізають і заправляють майонезом. А найцікавіше, що в усьому світі «Олівʼє» вва­жається саме російським салатом, і про його французьке коріння вже ніхто не памʼятає.

Салат «Олів’є» зі слабосолоною сьомгою

фото pinterest.com

Знадобляться:
картопля – 200 г,
консервований зелений горошок – 90 г,
цибуля червона – 30 г,
огірки (свіжі) – 90 г,
огірки солоні – 90 г,
морква – 60 г,
слабосолона сьомга – 250 г,
маринований імбир – 10 г,
лимони – 1 шт.,
зелена цибуля – 15 г,
зелень (кріп) – кілька гілочок,
майонез – 80 г,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Моркву і картоплю відварити, дати охолонути й почистити. Свіжий огірок очистити від шкірки й нарізати тонкими кубиками. Солоні огірки, червону цибулю і сьомгу порізати дрібними кубиками. Зелену цибулю порізати соломкою, 1 гілочку кропу відкласти для оздоблення, решту дрібно нарізати. Лимон розрізати навпіл і видавити з однієї половинки лимона сік (приблизно 1 ст. л.). Для соусу змішати майонез із лимонним соком і нарізаним тонкою соломкою імбиром. Потім змішати в салатниці всі інгредієнти, заправити соусом, за смаком додати сіль і мелений перець.

Салат «Столичний»
(з кулінарної книги 1955 року)

На початку 30-х років голов­ний кухар ресторану «Москва» адаптував відповідно до часу салат французького кухаря і назвав його «Столичним», цей рецепт потім внесли в багато кулінарних книг. Цей салат був дуже схожим за своїм складом на той, оригінальний, салат «Олів’є».

Знадобляться:
птиця або дичина – 60 г,
картопля – 60 г,
огірки (свіжі, солоні або мариновані) – 40 г,
листя салату – 10 г,
ракові шийки – 10 г,
яйця – 45 г,
соус «Південний» – 15 г ,
майонез – 70 г,
овочі-пікулі (суміш маринованих в оцті овочів) – 10 г,
маслини – 10 шт.

Птицю відварити або обсмажити, картоплю відварити в лушпинні й очистити. Солоні або мариновані огірки, зварені круто яйця нарізати тонкими скибочками, додати порізані тонко картоплю і м’ясо птиці. Листя салату нашаткувати і скласти в миску, додати порізані продукти, заправити соу­сом «Південним», майонезом, перемішати. Укласти салат гіркою в салатник і прикрасити зверху кружечками або часточками крутого яйця, шматочками пікулів, листям салату, кружечками свіжих огірків. Красиво розкласти навколо нарізані скибочки філе дичини або птиці, ракові шийки та маслини.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися