Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Недоотримана пенсія як частина спадщини: що робити, якщо відмовили у виплаті

08.11.2020 13:38
Фото: barristers.org.ua
Фото: barristers.org.ua
Здавалося б – це не дуже поширений випадок, тому мало хто має такий досвід. Але все ж таки трапляється: з яких-то причин людині всю пенсію не виплатили; вона померла, а спадкоємцю Пенсійний фонд відмовив. Куди в такому разі звертатися та як діяти, розповідає наш юридичний консультант.

Питання виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера передбачає, що сума пенсії, яка належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини. Це регулюється Законами України «Про пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», подібну норму містить і Цивільний кодекс України.

Як пояснила фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам родини, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті.

Фахівчиня розповіла, що на сьогодні органи Пенсійного фонду не дотримуються вимог чинного законодавства і, попри позитивну практику судів, і далі свідомо порушують права громадян. Тому потрібно знати, що спадкоємець має право на отримання недоотриманої пенсії померлого у повному обсязі без будь-яких часових обмежень. Вона радить у такому випадку звернутись до суду з позовною заявою про стягнення недоотриманої суми пенсії, набутої в порядку спадкування за законом/заповітом.

«Позовна заява подається до суду за місцезнаходженням юридичної особи (Пенсійного фонду). До позовної заяви додаються копії: свідоцтва про право на спадщину, свідоцтва про смерть, документи, що підтверджують родинні стосунки, копія відмови Пенсійного фонду та Ваш паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код). Далі на підставі рішення суду Пенсійний фонд України буде зобов’язаний виплатити недоотриману частину коштів, що увійшла до складу спадщини», – зазначила юристка.

Читайте також: Збір персональних даних: як себе убезпечити від шахрайського використання 

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися