Масляна: печемо смачні млинці
Обряди Масляної були покликані попрощатися з холодами, освятити землю і наповнити її силами, щоб у майбутньому земля дала хороший урожай, а також згадати померлих предків і вшанувати їх пам’ять. Оскільки наші пращури вшановували сонце і вважали його за божество, вони випікали коржі, які за формою нагадують небесне світило. Вважалося, що з’ївши такий корж, вони отримають частинку світла і тепла. Згодом коржі замінили млинцями, які і зараз залишаються їстівними символами свята.
Після прийняття християнства Масляна поступово перетворилася на веселе народне гуляння, в якому, проте, збереглися стародавні традиції та звичаї. Дата святкування Масляної щороку різна, вона залежить від дати святкування Великодня. Головні атрибути – опудало Масляної, яке спалюється в останній день тижня, у неділю, народні гуляння з поїданням млинців і коржів та всілякі розваги. Наші предки вважали, що той, хто не радіє на Масляну, проживе рік бідно й безрадісно.
фото mlynci.com.ua
Гречані млинці
Знадобляться:
гречане борошно – 1 склянка,
пшеничне борошно – 1 склянка,
яйця – 4 шт.,
кефір або кисле молоко – 2 склянки,
вершкове масло – 50 г,
олія – 3 ст. л.,
окріп – 1 склянка,
цукор – 1 ст. л.,
сіль – 0,5 ч. л.,
сода – 0,5 ч. л.
Гречане борошно відрізняється низьким показником клейковини, тому до нього треба обов’язково додавати пшеничне борошно, а також багато вершкового масла і яєць. У глибокій мисці за допомогою міксера або блендера змішати яйця, сіль і цукор, влити кефір або кисле молоко. Додати соду (гасити оцтом не треба), просіяне борошно (порціями, замішуючи віночком) і гречане борошно, ретельно перемішати. Влити одну склянку окропу, перемішати, додати олію і розтоплене вершкове масло. Спочатку тісто може здатися рідким, оскільки гречане борошно розбухає трохи довше, тому тісто має постояти хоча б хвилин 20. Розігріти сковороду, змастити її олією і спекти млинці. Щоб млинці були більш ажурними, кількість жиру на сковороді можна збільшити. Подавати їх зі сметаною або будь-якою начинкою.
Млинці із сиром у сметанній заливці
Знадобляться для тіста:
борошно – 2 склянки,
молоко – 1 склянка,
кефір – 1 склянка,
яйця – 2 шт.,
олія – 2 ст. л.,
вершкове масло – 1 ст. л.,
цукор – 50 г,
сіль – 1 щіпка;
для начинки:
сир – 500 г,
ванілін – 1 пакетик,
яйця – 2 шт.,
цукор – 100 г;
для заливки:
сметана – 1 склянка,
мак – 2 ст. л.,
цукор – 50 г.
Продукти для приготування млинців мають бути кімнатної температури, тому їх слід заздалегідь (за 1–2 години до використання) дістати з холодильника. Збити в мисці яйця з цукром, влити молоко та кефір, перемішати, додати олію, висипати просіяне борошно, розпушувач і сіль
і замісити однорідне тісто. Спекти млинці. Сир змішати з яйцем, цукром і ваніліном. Приготувати заливку: сметану перемішати з маком і цукром. Млинці розрізати на чотири частини (на трикутники), на край кожної заготівки викласти приблизно 1 ч. л. начинки, згорнути, як голубець. Форму для випікання або горщик змастити вершковим маслом і укласти туди млинці, змащуючи кожний шар сметанною заливкою. Наповнити до країв, зверху знову покрити сметанною заливкою і поставити в розігріту до 150 градусів духовку приблизно на годину. Головне – не пересушити. Подавати на стіл гарячими.
Млинці з капустою
Знадобляться для тіста:
борошно – 3 склянки,
яйця – 3 шт.,
молоко – 2 склянки,
цукор – 2 ст. л.,
сіль – 0,5 ч. л.,
сода – 0,25 ч. л.,
олія – для смаження;
для начинки:
капуста – 400 г,
морква – 1 шт.,
цибуля ріпчаста – 1 шт.,
яблука – 0,5 шт.,
олія – для смаження,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Приготувати начинку: капусту дрібно нашаткувати, посолити й розім’яти руками, щоб вона пустила сік. Цибулю почистити і порізати дрібними кубиками, моркву почистити й натерти на дрібній тертці. Цибулю і моркву протушкувати в невеликій кількості олії до прозорості, потім додати до них капусту й тушкувати далі під кришкою до готовності. За необхідності можна додавати трохи води. Посолити й поперчити за смаком, додати натерте на грубій тертці яблуко, перемішати і прибрати з вогню. Приготувати тісто: збити в мисці яйця, додати молоко, сіль і цукор, соду, гашену оцтом, перемішати, висипати просіяне борошно й замісити тісто. Посмажити млинці. На кожний млинець покласти ложку тушкованої капусти, загорнути конвертиком. Додатково перед подачею на стіл можна обсмажити млинці на вершковому маслі. Подавати зі сметаною.
Як жили та гуляли на Харківщині: вікторина про традиції наших пращурів
У Борівській громаді для захисників насмажили понад 2000 млинців
Проводжаємо Масницю з класичними налисниками
Масляний тиждень: скільки коштуватимуть млинці у Харкові