Корисні властивості малини
Але, крім жарознижуючого ефекту, у малини ще дуже багато достоїнств. Завдяки своєму вітамінному складу, малина корисна для роботи серця і судин мозку, вона підвищує працездатність, сприятливо впливає на процеси кровотворення, допомагає зосереджуватися і знімає втому. В ароматній ягоді багато харчових волокон, вона допомагає виводити з організму токсини та зайвий холестерин, регулює роботу кішківника, уповільнює процеси старіння, робить шкіру пружною, покращує роботу нирок і виводить зайву рідину, бореться з недокрів’ям, зміцнює імунітет, нервову систему та допомагає боротися зі стресом.
Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти малина корисна для вагітних і для тих, хто планує народити дитину.
При застуді корисне не тільки малинове варення, а також і сушені ягоди, і листя, з яких можна робити чудовий вітамінний чай, який до того ж має сечогінні властивості і виводить з організму зайву рідину й токсини.
Чай на основі сушених ягід. 2 ст. л. висушених малинових ягід залити 200 мл води і кип’ятити протягом 5 хвилин, потім настояти не менш ніж 10 хвилин. За бажанням можна додати мед або молоко.
Чай з листя і гілок малини. Добре допомагає при високій температурі та болях у горлі, а також має терпкий смак і допомагає при розладах травлення. 2 ст. л. подрібненого листя малини залити 500 мл окропу й залишити на 10–20 хвилин настоюватися під кришкою.
Найкорисніша заготовка — це малина, перетерта з цукром, саме так вона зберігає всі корисні властивості. Щоб продовжити термін зберігання в такому вигляді, цукру необхідно додавати на 200–300 г більше, ніж ягід, і зберігати в холодильнику.
Малина протипоказана алергікам, також потрібно обережно вживати малину тим, хто страждає на загострення захворювань органів шлунково-кишкового тракту — гастрит і виразку. У тих, хто має сечокам’яну хворобу, проблеми з нирками або подагру, при вживанні малини теж можуть виникнути ускладнення.