Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Холодні супи для спекотного літа: чотири рецепти з різних куточків світу

05.06.2024 17:20
Фото: vseosvita.ua
Фото: vseosvita.ua

Холодні супи – страва сезонна. Влітку вони стають відмінною альтернативою, адже у спеку важко уявити щось рідке та гаряче на обід. Тож вчимося готувати їх за всіма правилами. 

Спочатку – декілька загальних зауважень. Від того, що ви поставили, приміром, харчо в холодильник, він не стане смачним холодним супом: для цих страв потрібний спеціальний набір продуктів. Але не лякайтесь – нічого складного ми вам не запропонуємо. До того ж холодні супи – це як конструктор: опануйте базу, а далі – експериментуйте. Ну, ви ж це робите з холодником?

До речі, цікаві факти та рецепти холодника тут.

Головне – температура холодного супу, що подається на стіл, не повинна перевищувати 14 °С. Оптимальна температура – 10 °С. 

Інший момент, який варто враховувати: для приготування холодних супів часто використовуються продукти рослинного походження, які не пройшли теплову обробку. Тому особливе значення має ретельне очищення та промивання кип’яченою водою овочів, фруктів, ягід. 

Литовський холодник на кефірі

Відмінність і, головне, незаперечне правило цього рецепта – відсутність м’ясних інгредієнтів. 

Знадобляться: 

  • 2 середні буряки;
  • 3 свіжі огірки;
  • 4–5 яєць;
  • 1 пучок кропу;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 1 л кефіру;
  • сметана, сіль, перець.

Буряки відварити, очистити, натерти на великій тертушці. 

Огірки також натерти на великій тертушці. 

Яйця зварити круто, очистити та нарізати дрібним кубиком. Зелень дрібно порубати. 

У каструлю покласти буряк, огірки, яйця, цибулю та кріп. Додати кефір і перемішати. 

Можна додати холодної кип’яченої води, щоб розбавити консистенцію супу. 

Іспанський суп ґаспачо

Цікаво, що спочатку, як і для нашого холодника, для приготування ґаспачо використовувалися залишки того, що було вдома.

Зараз рецепт «відстоявся», але все одно має безліч варіантів. Основні інгредієнти цього супу – томати, огірок, часник та оливкова олія. Решта – це вже варіації, які властиві різним регіонам Іспанії. 

Знадобляться: 

  • 400 г томатів; 
  • 300 г огірків; 
  • 100 г цибулі;
  • 300 г червоного солодкого перцю; 
  • 2 зубчики часнику; 
  • 2 ст. л. томатної пасти; 
  • 2 ст. л. оливкової олії; 
  • 2 ст. л. свіжого естрагону; 
  • 600 мл томатного соку; 
  • 50 мл червоного винного оцту;
  • половина лимона;
  • перець, сіль – за смаком.

Дрібно нарізати помідори, огірки, перець і цибулю. 

Овочі пробити в блендері з часником, томатною пастою, оливковою олією та дрібно нарубаною зеленню. 

Перекласти суміш у каструлю, додати томатний сік, оцет і сік половини лимона. Посолити, поперчити. 

Дати настоятися протягом трьох годин під кришкою. 

Перед подачею ще раз пробити суп у блендері та прикрасити зеленню або дрібно нарізаними овочами. 

Болгарський суп таратор 

Цей суп дуже популярний у Болгарії та Македонії: для його приготування потрібно усього пів години. Незважаючи на невелику кількість інгредієнтів, суп легкий, але ситний і добре підійде тим, хто стежить за фігурою.

Надаємо рецепт з розрахунку на 2 особи.

Знадобляться: 

  • огірки свіжі – 4 шт.;
  • йогурт натуральний – 700 мл; 
  • кріп свіжий – 1 пучок; 
  • часник – 3 зубчики; 
  • оливкова олія – 2 ст. л.; 
  • горіхи волоські – 40 г; 
  • перець свіжомелений, суміш – 1 щіпка;
  • сіль – 1 щіпка. 

Огірочки очистити від шкірки та нарізати на невеликі кубики. Якщо огірочки більше розміром, їх потрібно 2–3 штуки. 

Часник і кріп подрібнити. 

У мисці змішати огірки, зелень і часник, посолити, поперчити та залишити хвилин на 10. 

Волоські горіхи подрібнити: прокатати качалкою або просто порубати ножем. 

У мисці змішати огірки, кріп, горіхи та натуральний йогурт. 

Якщо суп вийшов занадто густим, можна додати трохи газованої або звичайної води. 

Перед подачею полити невеликою кількістю оливкової олії та посипати шматочками волоських горіхів. 

Трохи інший рецепт таратору тут

Корейська локшина куксі 

Страва доволі легка, нежирна, містить велику кількість овочів, але, попри це, чудово насичує.

Цей рецепт розрахований на 6 осіб. 

Знадобляться: 

  • помідори – 3 шт.;
  • огірки – 2 шт.;
  • селера – 100 г; 
  • перець болгарський – 1 шт.; 
  • капуста пекінська – 200 г; 
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.; 
  • кріп – 20 г; 
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • куряче філе – 400 г;
  • локшина – 400 г; 
  • вода – 1200 мл; 
  • соєвий соус – 250 г;
  • олія – 4 ст. л.;
  • сіль – 1 ч. л.; 
  • цукор – 1 ст. л.; 
  • коріандр –1 ч. л.; 
  • яблучний оцет –5 ст. л.; 
  • перець червоний гострий – 2 щіпки. 

Помідори та огірки очистити від м’якоті. Тверду частину нарізати соломкою. Також соломкою нарізати перець, селеру та пекінську капусту. 

У воду додати 200 мл соєвого соусу (можливо, потрібно менше – все залежить від концентрації соусу і ваших смакових уподобань), 3 столові ложки яблучного оцту, 1 столову ложку цукру, дрібно нарізаний кріп, подрібнену м’якоть огірків і помідорів, мелений коріандр. Перемішати та прибрати в холодильник. 

3 яйця змішати з невеликою кількістю води (2 ст. л.), посолити та посмажити 4 яєчні млинці. Млинці згорнути в рулет і нарізати соломкою. 

Пекінську капусту трохи підсолити. Додати 1 столову ложку яблучного оцту, трохи цукру та 1 столову ложку олії. Перемішати. 

Цибулю нарізати півкільцями та обсмажити на олії. 

Половину цибулі, 1 столову ложку яблучного оцту, щіпку цукру та щіпку гострого перцю додати до огірків і перемішати. 

Куряче філе нарізати соломкою і додати до другої половини обсмаженої цибулі. Обсмажити до готовності, додати 50 мл соєвого соусу та щіпку гострого перцю. Випарити соус. 

Локшину відварити до готовності. 

Сервірування: у тарілку покласти локшину, залити бульйоном, зверху покласти трохи огірків, помідорів, омлет, селеру, капусту та болгарський перець.

Смачного!

Автор:
Ірина Мнішек

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися