Готуємо тортики: з випіканням і без
Торт «Празький»
фото iamcook.ru
Знадобляться для бісквіта:
яйця – 5 шт.,
цукор – 130 г,
борошно – 95 г,
какао-порошок – 20 г,
масло вершкове – 30 г;
для крему:
жовток – 1 шт.,
вода – 1 ст. л.,
згущене молоко – 140 г,
масло вершкове – 200 г,
какао-порошок – 10 г,
ванілін – 1 пакетик;
для глазурі:
шоколад – 75 г,
масло вершкове – 75 г;
повидло або джем для обмазування торта – 55 г.
Розтопити вершкове масло. Приготувати тісто для бісквіта: відокремити білки від жовтків. Білки збити в мисці з половиною кількості цукру до щільної пінки (маса не повинна виливатися). Жовтки збити в іншій мисці з рештою цукру до щільної консистенції, має вийти крем білого кольору, а віночок при збиванні повинен залишати сліди на поверхні маси. Потім до жовтків акуратно додати спочатку просіяне какао, затим – збиті білки та просіяне борошно. Щоб тісто не осіло, усі інгредієнти потрібно акуратно й повільно перемішати, а потім додати по краю миски остигле вершкове масло і знову акуратно перемішати. Має вийти легке пишне тісто. Вилити його на змащену маслом форму (діаметром приблизно 18–20 см) і випікати при температурі 180 градусів 35–40 хвилин. Готовий бісквіт має бути пружинистим. Дати йому охолонути.
Приготувати крем: у невеликій каструлі змішати один жовток і ложку води (щоб жовток потім не згорнувся зі згущеним молоком), потім – згущене молоко. Поставити отриману масу на вогонь, довести до кипіння. Можна також використовувати водяну баню. Потім остудити крем до кімнатної температури. М’яке вершкове масло збити з ваніліном до білого кольору, потім маленькими порціями додавати зварений крем, не припиняючи збивання. Всипати какао, знову збити. Бісквіт розрізати на три коржі, перший і другий – змастити кремом, покласти зверху третій корж і обмазати весь торт повидлом або джемом.
Приготувати глазур: у невелику каструльку покласти вершкове масло й шоколад, нагріти на середньому вогні, як тільки масло розтопиться, прибрати з вогню й розмішувати до повного розчинення шоколаду. Остудити глазур і полити нею торт, потім поставити готовий торт у прохолодне місце. Коли глазур захолоне, торт можна подавати на стіл.
Торт «Графські руїни» з фруктами і сметанним кремом
фото iamcook.ru
Знадобляться для бісквіта:
яйця – 2 шт.,
цукор – 180 г,
борошно пшеничне – 240 г,
сода – 2 ч. л.,
сметана – 200 г (+ 1 ст. л. в темний бісквіт),
какао-порошок – 2 ст. л.;
для крему:
сметана жирна – 500 г,
цукрова пудра – 180 г,
ванілін – 1 г;
для глазурі:
какао-порошок – 4 ст. л.,
сметана – 4 ст. л.,
цукор – 4 ст. л.,
вершкове масло – 100 г,
мандарини або апельсини – 1–2 шт.,
волоські горіхи (чищені) – 1 жменя,
будь-який солодкий сироп – для просочування бісквіта.
У глибокій мисці збити яйця, додати цукор, збити далі, додати сметану, знову збити, додати соду, погашену оцтом, просіяне борошно й ретельно вимісити тісто ложкою. Форму діаметром приблизно 22–23 см застелити пергаментом, вилити туди 1/3 тіста, поставити в розігріту до 180 градусів духовку й випікати світлий бісквіт приблизно 15–20 хвилин, потім дістати, дати охолонути й вийняти з форми.
У тісто, що залишилося, додати какао та 1 ст. л сметани, перемішати, вилити в застелену пергаментом форму й випікати з тим самим температурним режимом 20–25 хвилин до готовності коржа. Потім дістати й остудити. Шоколадний корж порізати кубиком. Приготувати крем: збити сметану з цукровою пудрою. Цитрусові почистити від шкірки, порізати кружальцями. Світлий бісквіт розрізати навпіл, нижню частину просочити сиропом, змастити сметанним кремом, накрити верхньою половиною і знову змастити сметанним кремом, розкласти зверху порізані апельсини або мандарини. Шматочки шоколадного бісквіта вмочити в сметанний крем і викладати на торт гіркою в хаотичному порядку, притискаючи шматочки зверху, щоб не було порожніх місць.
Коли торт буде зібраний, приготувати глазур: у ківшику перемішати цукор і какао, додати сметану та вершкове масло, поставити на слабкий вогонь і нагріти, перемішати до однорідності. Полити поверхню торта готовою глазур’ю, а зверху посипати подрібненими волоськими горіхами. Поставити в холодильник на кілька годин, щоб тортик просочився.
Лінивий «Наполеон» з листкового печива «Вушка» без випікання
фото iamcook.ru
Знадобляться:
листкове печиво «Вушка» – 600 г,
молоко – 600 мл,
яйця – 3 шт.,
цукор – 100 г,
крохмаль – 2 ст. л.,
борошно – 2 ст. л.,
ванільний цукор – 1 пакетик.,
вершкове масло – 100 г.
Приготувати крем: збити в каструльці яйця з цукром, додати борошно, крохмаль і молоко, не припиняючи збивання. Поставити на слабкий вогонь, коли з’являться бульбашки, додати вершкове масло і ретельно розмішати. Потім зняти з вогню, накрити каструлю харчовою плівкою і дати крему охолонути.
На плоске блюдо почати викладати печиво, вмочуючи кожне в крем, а дірочки між печивом заповнювати тим самим печивом, поламаним на частини, зверху полити приготовленим кремом. Викладати печиво шарами, поки не закінчиться крем, частину печива відкласти для обсипання торта. Обмазати боки й верх торта кремом, відкладене печиво подрібнити в крихту й посипати нею зверху торт. Додатково можна прикрасити зверху тим же печивом або будь-якими ягодами або шматочками фруктів. Поставити на ніч у холодильник для просочення.