Чим корисна гречана крупа
Потрапила на нашу територію ця крупа ще давно з Греції, тому, за однією з версій, так і закріпилася за нею ця назва – «гречана». Спочатку каша з гречки вважалася селянською їжею, тому в давні часи аристократи презирливо називали її «чорної кашею», не підозрюючи, наскільки вона корисна. Але первісне презирливе ставлення дуже швидко змінилося, і вже до ХХ століття гречка отримала статус «цариці круп» і утримує його дотепер.
У чому ж користь
На першому місці у гречки – залізо, його в ній не просто багато, а дуже багато. Крім заліза, в ній багато калію, кальцію і фосфору – вони відповідають за кісткову систему в організмі. Йод і цинк відповідають за розвиток і обмін речовин, фтор – за зуби, вітаміни групи В – за красу і здоров’я шкіри, нігтів, волосся, оновлення крові, покращують імунітет і його витривалість. За кількістю білка гречка випереджає всі інші крупи і тільки поступається за вмістом жирів, за якими лідирує пшоно і вівсянка.
Гречка – ідеальний продукт харчування для людей із захворюваннями судин і кісткової системи, для тих, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом і підшлунковою залозою, для людей з цукровим діабетом і порушенням обміну речовин.
Вживання гречаної каші – хороша профілактика онкозахворювань, спеціальні речовини в її складі – флавоноїди – попереджують розвиток злоякісних пухлин. А ще з рослини гречки збирають унікальний за властивостями і смаком мед, а гречану лузгу використовують для набивання подушок.
Також гречка «працює» не тільки «зсередини», але і зовні. З нею можна робити маски для обличчя (але тільки не із сирої крупи, а з розвареної), скраби (для цього крупу потрібно дрібно змолоти і змішати зі сметаною). Якщо гречку нагріти на сковороді, а потім пересипати в полотняний мішечок – це буде відмінний зігріваючий засіб при бронхіті. А перебирання дрібних зерен гречки сприяє розвитку дрібної моторики у маленьких діток.
Які бувають види
Зелена гречка – це необроблені сирі ядра. Саме зелена гречка – найбагатша на корисні речовини, вітаміни, мікроелементи. Вона відмінний варіант для тих, хто сидить на дієті або прихильник здорового харчування.
фото kp.ru
Ядриця – це крупа з цільним зерном. Чим більше зерно, тим воно дорожче. З неї виходять смачні каші та інші страви.
Січка – колоті ядра. Каші з такого зерна готуються швидше, та й коштує вона дешевше, але зберігається не так довго.
Гречані пластівці – їх роблять із цільного розплющеного і обробленого парою зерна. Швидко варяться, можна навіть просто залити окропом на кілька хвилин – і каша готова. Але поживна цінність нижча, ніж у ядриці.
Гречане борошно – це перемелене зерно. Але хліб з одного тільки гречаного борошна спекти не можна, оскільки таке борошно бідне на клейковину. А от оладки і млинці з нього виходять чудові.
Читайте також Якщо турбує безсоння: використовуємо народні засоби
Коли та як потрібно обрізати хризантеми: як провести правильно останні роботи на клумбі
Куркума: як приготувати напої з природним антибіотиком у сезон застуд
Як зробити грілку з «гуманітарки»
Як підготувати дерев’яні вікна до зими: способи та корисні поради