4 причини, чому консервація «вибухає»
1. Гігієнічна. Просто десь недомили-недочистили тару, кришки чи власне сировину. А може, й залишили не надто якісний продукт.
2. Технологічна. Недотримання технології: кількість консервантів не відповідає рецепту, не дотримано порядку виготовлення консервів, неправильно проведено стерилізацію чи пастеризацію.
3. «Слабкий» оцет. Може бути таке, що неточно розрахували концентрацію оцтової кислоти, коли використовували її замість готового оцту. Також кислота може втратити «силу», якщо оцет простояв відкритим тривалий час, тож не варто користатися консервантом зі старої відкритої пляшки. Ще один варіант – несумлінний виробник ввів в оману і запропонував фальсифікат.
4. Екологічна. Якщо у сировині підвищений вміст нітратів, дуже висока вірогідність, що кришки рватимуть. І це стосується не тільки основного продукту — огірків, помідорів, кабачків тощо. Не слід забувати, що зелень для консервації (кріп, хрін тощо) задля прискорення росту теж можуть «накачувати» хімікатами.
Висновок такий. Інструмент для консервування слід ретельно мити. Продукти, щодо який виникли найменші сумніви, безжально відкидати, а ті, що залишилися, добре мити й чистити. Потрібно суворо дотримуватися технології консервування і пропорцій інгредієнтів. Усі продукти мають бути свіжими, відповідати вимогам рецепту. Якщо сировину доводиться купувати, краще мати справу з перевіреними відомими продавцями. Якщо ж такої можливості немає, варто купувати продукти в різних місцях не надто великими партіями – тоді ризик натрапити на нітратні овочі чи фрукти зменшиться.