Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Як змінилися ціни на продукти та на що чекати у жовтні: прогноз експерта

19.10.2023 13:52
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Україні у вересні найвідчутніше зменшилися ціни на овочі. Водночас ціни на яйця, курятину, вершкове масло та цукор зросли.

Про це «Слобідський край» пише з посиланням на директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенка.

За його даними, у вересні найвідчутніше зменшилися споживчі ціни на моркву – до 11,03 грн/кг, тобто на 37,3 % менше, ніж у серпні. Майже на третину зменшились ціни на буряк (-30 %) і більш ніж на чверть – на цибулю ріпчасту (-28,7 %). Лише капуста білокачанна продемонструвала дещо нижчу динаміку падіння цін – на 17,8 %.

При цьому цибуля та морква подешевшали проти грудня 2002 року більш ніж удвічі – на 58 % та 50,7 % відповідно,

Серед інших продуктів харчування найбільше подешевшали яблука (-29,2 %) та картопля (-14,9 %). У вересні також подешевшали крупи гречані (-9,2 %) та пшеничні (-3,2 %), рис (-1,8 %), олія соняшникова (-1,5 %), сметана жирністю до 15 % (-0,4 %), молоко пастеризоване жирністю (-0,3 %) та риба морожена (-0,3 %).

Водночас ціни на інші продукти харчування, які відстежує Держстат України, зросли. Найбільше зростання цін у вересні відбулося по яйцях (+13,2 %), філе курячому (+2,1 %), маслу вершковому (+1,4 %), ковбасах варених першого ґатунку (+1,3 %), свинині та цукру (+1,2 %), яловичині (+1,1 %). Інші продукти здорожчали в межах 1 %, зауважив науковець.

У жовтні зниження споживчих цін очікувано сповільниться, однак може продовжитись по окремих видах круп, овочах та фруктах. Можливим також є здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку, підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, на кінець вересня у місті Харків гречана крупа у середньому коштувала 47 гривень за кілограм, рис – 66 гривень за кілограм. За десяток курячих яєць платили від 40 до 57 гривень.

Нагадаємо також, що харків’яни можуть купити овочі за оптовими цінами на окремому майданчику на території Кінного ринку. Тут ціни на овочі нижчі на 15–20 %.

Раніше ми писали, що в Україні ціни на овочі та фрукти щомісячно зростатимуть на 5-10%. Вартість молочної продукції зростена 3-5 %. Суттєвого подорожчання курячих яєць слід чекати взимку.

Більше новин Харків читайте на нашому сайті.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися