В Україні оновили правила забою тварин і торгівлі м'ясом: що змінилося
В Україні з 1 січня 2025 року набули чинності оновлені правила забою сільськогосподарських тварин.
Як повідомляє «Слобідський край» із посиланням на пресслужбу Держпродспоживслужби в Харківській області, відповідні зміни внесені до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Основні положення змін:
- Заборонено забій тварин без ветеринарного документа, що засвідчує їх здоров’я.
- Забій може проводитися лише на бойні, що має експлуатаційний дозвіл.
Водночас ці заборони не діють у разі проведення передзабійного та післязабійного огляду, виконаного державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром, для таких випадків:
- Забій до трьох голів свійських парнокопитних або інших копитних тварин на тиждень.
- Забій до п’яти голів свійської птиці чи кролів на день.
Продукти, отримані внаслідок подвірного забою (поза бойнею з експлуатаційним дозволом), дозволено використовувати тільки:
- Для власного споживання.
- Для реалізації кінцевому споживачу на агропродовольчих ринках у межах 50 км від місця забою або в межах області.
Закликаємо дотримуватися нових правил для забезпечення епізоотичного благополуччя, продовольчої безпеки та розширення міжнародної торгівлі.
Нагадаємо також, фермерські господарства, які до 2022 року отримали кредити та які розташовані на тимчасово окупованих територіях або там, де ведуться активні бойові дії, можуть відстрочити їх повернення до 31 грудня 2025 року.
В окупованому Ізюмі жінка врятувала собаку: історія лягла в основу книги
Диво під час війни: у Харківському екопарку народилося дитинча в орангутангів (відео)
Пес Патрон завітав до учнів Мереф’янського ліцею (фото)
У центрі Харкова відбулася акція «Візьми друга з притулку»