Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Розмінування землі власним коштом: як аграріям Харківщини отримати компенсацію

22.05.2024 11:57
Розмінування Харківщини / Фото: МЦГРШР ДСНС України
Розмінування Харківщини / Фото: МЦГРШР ДСНС України

Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку

Як передає «Слобідський край» з посиланням на Міністерство економіки, Кабмін затвердив запустив процедуру компенсації вартості розмінування земель сільськогосподарського призначення для аграріїв, які це зробили своїм коштом.

Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування.

Компенсацію отримають як аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, так ті, які лише планують розпочати розмінування власних ділянок або на яких працюють як орендарі.

Право на компенсацію за розмінування земель мають ті сільськогосподарські виробники, землі яких знаходяться на деокупованій території поза зоною бойових дій. Факт забруднення таких ділянок вибухонебезпечними предметами повинен бути підтверджений Центром протимінної діяльності.

Ті аграрії, землі яких очистили від мін з початку широкомасштабного вторгнення до 15 квітня 2024 року, вже можуть подавати заявки на компенсацію вартості розмінування. Для цього потрібно заповнити Заявку на отримання компенсації на надіслати її на електронну адресу (compensation@uachd.org) Центру гуманітарного розмінування, додавши копії документів, що підтверджують сам факт розмінування: договору на надання послуг з розмінування, акту наданих послуг, документу, що підтверджує здійснення розрахунків за надані послуги. Центр гуманітарного розмінування перевіряє документи, формує перелік фермерів, які відповідають вимогам і відправляє документи на розгляд Комісії при Мінекономіки, яка й ухвалює фінальне рішення.

Ті ж аграрії, які лише планують розмінування земель, на яких працюють, можуть подавати заявки та супровідні документи на компенсацію через Державний аграрний реєстр. Вартість розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro.

Не зможуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Нагадаємо, начальник ХОВА Олег Синєгубов вважає, що компенсація за розмінування земель власним коштом сільхозвиробників дасть поштовх до розвитку галузі – збільшити кількість гуманітарних саперів і нових машин для розмінування.

Нагадаємо також, що Уряд продовжив кредитування для аграріїв з прифронтових і тимчасово окупованих територій України. Серед яких опинилася і Харківська область, яка знаходиться на кордоні з рф і де простягається лінія бойового зіткнення.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися