Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Равликова ферма замість знищеного рф СТО: як харків’яни відкрили новий бізнес

16.01.2025 18:45
Равликова ферма у Харкові / Фото: Instagram, GE_Ravlik
Равликова ферма у Харкові / Фото: Instagram, GE_Ravlik

Юлія та Микола Герасименки з Харкова втратили бізнес через війну, але відкрили равликову ферму. Тепер вони проводять екскурсії та дегустації крафтових страв.

У березні 2022 року харків’яни Юлія та Микола Герасименки залишилася без засобів до існування, тоді російська ракета знищила СТО, яку чоловік будував багато років. Грошей на нову справу в Герасименків тоді не було, Микола активно займався волонтерством, а Юлія «загорілася» ідеєю створення равликової ферми. 

– Нам тоді всі казали, що ми несповна розуму, адже ми продали свою автівку, щоб побудувати ферму, бо там потрібне приміщення з певними умовами. Ми вклали всі кошти, що у нас були, у ферму, – згадує Юлія.

Юлія власниця равликової ферми

За освітою жінка педіатр. До війни про равликів вона нічого не знала, тому довелося шукати й вивчати всю інформацію самостійно.

– Я взагалі лікарка, кандидатка наук, я працювала викладачкою у медичному університеті. Ми живемо у приватному секторі, і я собі зробила невеличкий городик, і мені так сподобалося працювати із землею, що я остаточно вирішила, що хочу щось таке робити. Разом з Миколою волонтерством займався чоловік, який раніше тримав равликову ферму, і він так цікаво про них розповідав. Він мене «заразив» цією ідеєю, я почала вивчати інформацію, дивилася різні відео, й мені так закортіло спробувати. Запропонувала своєму чоловікові, і він погодився. Так і почали, – розповідає жінка.

Юлія зізнається, що вести бізнес у прифронтовому Харкові, який часто обстрілюють, непросто. Але, за її словами, головне – любов до своєї справи та прагнення розвитку.

– Дуже важко фінансово запустити цей увесь процес, тоді, коли ми тільки починали вкладати гроші у новий бізнес у зоні бойових дій, інвесторів не знайшлося. Равликам ми купуємо якісний корм, тому що смак та якість м’яса повністю залежать від того, чим вони харчуються. Деякі магазини з таким кормом зачиняються. Важко було, коли відключали світло. Загалом зараз вести бізнес у Харкові непросто, бо багато чого зачиняється, плюс податки, які значно зросли, але ми працюємо, віримо у краще, – наголошує власниця ферми.

Вихідними на своїй фермі Герасименки проводять екскурсії з дегустаціями крафтових страв.

– Люди цікавляться, ми розповідаємо, як живуть равлики, таємниці їхнього вирощування. У нас поки що немає культури споживання равлика, всі спочатку бояться куштувати, думають, що воно огидне, слизьке. А коли люди приїжджають до нас у гості, пробують, розуміють, що це дійсно смачно, – додає Юлія.

Равликова ферма

Нагадаємо, раніше ми писали про те, який бізнес розвивається на Харківщині

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися