Який кухонний ніж треба купити на кухню в першу чергу?
PromoЯкі кухонні ножі купити на кухню? Що потрібно у першу чергу? А що може й почекати?
Більшість спеціалістів пропонує купити якісний кухарський ніж, який довго залишатиметься гострим і буде зручно лежати у руці.
Запитайте себе, якому типу рукояті ви віддаєте перевагу, яка її форма зручніше лежить у ваших руках і яка вага ножа вам підійде.
Подумайте, що ви найчастіше робите на кухні? Якщо ви хочете поступово поповнювати свою колекцію, краще знати, яку роботу ви робите частіш за все, щоб почати з саме того ножа, що вам потрібен.
Усі спеціалісти з кухонних справ в один голос заявляють, що саме шеф-ніж (кухарський ніж), це – найважливіший ніж на кухні. Але його потрібно правильно вибрати. Та навчитись ним правильно користуватись.
Але, перш ніж почати підшукувати собі ніж, подумайте, як ви ним будете користуватися. Подивіться на розмір своїх рук. У вас великі, великі та сильні руки, або вони більш витончені та делікатні? Як ви тримаєте ніж? Знаєте, як різати шеф-ножем правильно? Що таке нарізання маятником та у розгойдування?
Може, універсальний ніж саме для вас буде більш корисним, чим шеф? Для того, щоби відповісти на це запитання, по-перше, треба знати про різницю між ними.
Що до якості та ціни, то краще пам'ятати, що ви будете щодня використовувати свій ніж на кухні.
Іноді ножі можуть бути дуже дорогими, навіть надмірно дорогими. Якщо ви не шеф-повар у справжньому ресторані, купівля японського ножа з кованої сталі навряд чи колись себе виправдає та, як то кажуть – відіб'є витрати на нього. Та й доглядати за такими ножами важкувато.
Але це – все ж не привід купувати перший-ліпший дешевий ніж у переході метро. Якісні ножі відрізняються від посередніх тим, що вони прослужать десятиліття і щоразу, коли ви ними будете користуватися, різатимуть помітно краще. Ви будете менше втомлюватись, витрачати менше часу, отримувати від приготування їжі більше задоволення.
Гарним вибором буде сучасний брендовий ніж з якісної нержавіючої сталі. Його значно легше підтримувати у робочому стані, він достатньо довго буде залишатись гострим.
Які типи ножів потрібні на вашій кухні?
Ось список найпопулярніших типів ножів що входять до більшості наборів та широко використовуються на сучасній кухні:
Кухарський ніж
Як ми вже сказали, мабуть, саме цей ніж вважають самим важливим та найбільш універсальним ножем на сучасній кухні. Його використовують для того, щоби нарізати м’ясо, зелень або овочі.
Шеф ножів зараз пропонують багато та різних. Можна підібрати ніж, що буде для вас самим зручним. Частіш за все рекомендують моделі з довжиною клинка від 20 до 25 сантиметрів.
Універсальний ніж
Універсальний ніж дуже схожий на шеф-ніж, але він коротший, легший і тонший. Він ідеально підходить для швидкої обробки дрібних овочів, таких як морква або перець.
А ще його зручно використовувати для того, щоби просто швидко щось відрізати.
Якщо ви не так часто нарізаєте інгредієнти для чергового блюда, а головна робота для ножа на вашій кухні – швиденько зробити собі бутерброди, чи порізати парочку овочів, універсальний ніж, мабуть, буде вам корисніший, чим шеф.
Ніж для чищення овочів
Цей невеликий 7 чи 10-сантиметровий ніж чудово підходить для очищення овочів і нарізання невеликих продуктів.
Дуже корисний ніж для різного роду тонких та точних справ.
Кухонні ножиці
Кухонні ножиці, дуже корисні на кожній кухні. Вони мають багато застосувань, від відкривання пакунків, та розрізання ниток та шнурів, до нарізання зелені та, навіть, розділення на частини кур. Дехто навіть нарізає ножицями піцу.
В ідеалі вам будуть потрібні міцні ножиці з нержавіючої сталі, які можна легко мити. Також ці ножиці мають бути максимально ергономічними. Ще непогано було б, якби вони легко розбиралися на дві частини та знову збиралися не менш просто.
Хлібний ніж
Цим зубчастим ножем можна розрізати хліб на майже ідеальні скибочки. Ніколи не треба недооцінювати його корисність.
Краще, щоби клинок його був достатньо довгим. Десь 25 чи навіть 30 сантиметрів.
Додаткові ножі
Є ще ножі, які, можливо, будуть потрібні не у першу чергу, але також будуть дуже корисними. Це – філейний та обвалочний ніж. Вони дещо схожі, але різниця між ними є. І чимала.
Філейний ніж
Його тонке, вузьке та гнучке лезо дозволяє ножу легко проходити між кістками та суглобами, чого ви просто не можете зробити ні шеф-ножем, ні універсалом. Цей ніж ідеально підходить для того, щобі зняти філе риби.
Обвалочний ніж
Цей ніж також має досить вузьке лезо. Але, частіш за все, воно пряме, довге, та жорстке (не гнеться). Це ідеальний ніж для видалення кісток із птаха, чи для точного та акуратного зрізання м’яса з великих кісток.
Буває в нього ще один, дещо «недокументований» спосіб використання. Завдяки довгому жорсткому лезу, цим ножем дуже зручно нарізати кавуни та дині.
Мусат
Ще одна потрібна річ, яка не є ножем, але тісно з ними пов'язана – мусат.
Тримайте леза ваших ножів гострими, це значно полегшує роботу, і, вірте чи ні, гостре лезо насправді безпечніше, ніж тупе. Гострий ніж більш керований під час роботи, його з меншою ймовірністю «поведе» у несподіваний для вас бік. А це – важливо.
До того ж, ви зможете використовувати менше сили під час роботи, ви довго не втрачатимете концентрацію та точність рухів.
Мусат радять використовувати кожні 3-4 дні. Це дозволить виправити леза ваших ножів та зробити їх знову гострими. І це насправді простіше, ніж ви думаєте. Просто знайдіть відео в інтернеті. Ви обов'язково швидко навчитесь цій справі!
Харківщина отримала додаткові кошти на будівництво укриттів у закладах освіти
У Лозівській громаді на Харківщині з'явиться фабрика-кухня безпечного харчування
Як вибрати витяжку на кухню: поради та розрахунок оптимальної потужності
PromoПлоска витяжка: особливості вибору та використання
Promo