Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Харківщина отримала додаткові кошти на будівництво укриттів у закладах освіти

28.08.2024 09:20
Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

Уряд виділив понад 2 мільярди гривень на облаштування захисних споруд у закладах освіти Харківської області. Наразі вже розроблено 48 проєктно-кошторисних документацій, з них 24 – щодо будівництва захисних споруд, ще 24 – щодо капітального ремонту таких об’єктів. Також триває будівництво другої в Україні фабрики-кухні, що на першому етапі забезпечить гарячим харчуванням 43 заклади освіти Лозівської та Близнюківської громад.

Понад 2 мільярди на захисні споруди 

Минулого тижня Уряд виділив ще 2 мільярди 177 мільйонів гривень на захисні споруди в школах та дитячих садках у 19 громадах Харківщини. За словами начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, 345,2 мільйона гривень із цієї суми, як і планувалося, витратять на укриття для освітніх закладів Харкова.

– Вдячні Уряду, Офісу Президента за погодження наших пропозицій та ухвалення такого важливого для Харківщини рішення. Ми неодноразово озвучували це питання і під час робочих візитів керівництва країни, і на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Розуміємо, що ворог продовжує завдавати ударів, тож безпека дітей та всіх учасників навчального процесу має бути на першому місці, – наголосив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, що наразі на Харківщині триває будівництво та капітальний ремонт шести захисних споруд закладів освіти, які дозволять залучити до офлайн-навчання 5500 дітей. Так, у селищі Коротич об’єкт готовий уже на понад 80 %. Захисна споруда матиме 9 класних кімнат, велику актову залу, санітарні приміщення, медичний пункт та їдальню. Укриття буде оснащене автономними джерелами живлення. Як зазначили у ХОВА, споруда здатна захистити людей не лише від ворожих ракетних ударів, а й від радіаційної небезпеки. У разі необхідності укриття здатне одночасно вмістити близько 600 людей, а відвідувати офлайн-заняття тут зможуть понад 260 учнів

Окрім цього, у Красноградському та Лозівському районах розроблено 48 проєктно-кошторисних документацій укриттів. З них – 24 на нове будівництво, ще 24 – на капремонт. Це забезпечить укриття 12 970 учням та вихованцям. Загалом на Харківщині потребу в укриттях мають 407 закладів загальної середньої освіти.

Що стосується дошкільної освіти, то наразі загальний контингент вихованців – 44 021 дитина. Відновити офлайн або змішане навчання планують у 23 дитячих садках Харкова – це 969 вихованців, і у 25 закладах дошкільної освіти Красноградського та Лозівського районів – це 2458 вихованців.

Загалом 645 дитячих садків Харківщини (включно з обласним центром) потребують укриттів.

Підвіз дітей та дистанційне навчання

Також у регіоні вирішується питання з підвозом дітей. Наразі підвезення до закладів освіти потребують 13 255 учнів, із них у місті Харків – 2500. Загальна забезпеченість закладів середньої освіти області шкільними автобусами становить 67,2 % від потреби. Станом на 26 серпня Харківщина мала 310 шкільних автобусів, потребувала ще 151 одиницю.

Для того, щоб діти та вчителі регіону могли безперешкодно мати доступ до дистанційного навчання, від міжнародних партнерів та благодійних організацій було направлено 37 470 девайсів. Загалом для організації дистанційної форми навчання ще необхідно придбати вчителям 12 000 ноутбуків, планшетів або хромбуків. А для забезпечення потреб учнів, серед яких і ВПО, – 30 000 аналогічних девайсів.

Забезпечать обідами 12 тисяч дітей

У 2025 році в місті Лозова планується відкриття фабрики-кухні, що дозволить забезпечити гарячим харчуванням дітей 86 закладів освіти Лозівської та Близнюківської громад. Щоправда, на першому етапі це будуть 43 заклади освіти – понад 12 тисяч дітей. Фабрика-кухня – проєкт першої леді України Олени Зеленської та американського мецената Говарда Баффета. Перший такий об’єкт побудували в Бучі на Київщині. Другу в Україні фабрику-кухню будують на місці закинутого заводу в Лозовій.

За словами Олега Синєгубова, діти як у великому місті, так і в маленькому селі отримуватимуть однаково здорові та поживні страви.

– Фабрика-кухня – це окреме підприємство, де здійснюється приготування, шокове охолодження готових страв та доставка в охолодженому вигляді до навчальних закладів і закладів оздоровлення та відпочинку. Особливість цієї кухні не лише в масштабах, а й у забезпеченні дотримання високих стандартів якості та вимог НАССР, що гарантує надійність і безпеку, – додав керівник ОВА.

Зазначається, що шкільні заклади, куди доставлятимуть обіди, будуть укомплектовані всім необхідним: холодильним, посудомийним обладнанням та печами для розігріву.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися