Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Зруйнована окупантами Балаклійська лікарня відновила роботу

10.01.2023 11:54
Відродження деокупованих територій триває. У Балаклії поновила роботу зруйнована окупантами лікарня, також на черзі відкриття нового Пункту Незламності, який, окрім іншого, буде оснащений польовою кухнею і потужним генератором.

Після тривалої перерви Балаклійська клінічна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування прийняла перших пацієнтів, - повідомляє "Слобідський край". Як зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов, який у межах робочої поїздки відвідав медзаклад напередодні відкриття, відновлення лікарні відбувається за кошти з резервного фонду державного бюджету для ліквідації наслідків бойових дій у Харківській області, а також з обласного бюджету.

– Частково для цього медзакладу отримали обладнання від МОЗ, – зауважив Олег Синєгубов. – За відповідними програмами також невдовзі встановимо тут КТ. З обласного бюджету на медичне обладнання спрямували вже приблизно 20 мільйонів гривень. Загалом роботи ще тривають, тож назвати точну цифру, скільки буде витрачено на відновлення, можна буде пізніше.

До початку повномасштабного вторгнення рф у Балаклійській лікарні працювало 614 співробітників. Спеціалізована висококваліфікована медична допомога населенню тут надавалася цілодобово. Під час окупації Балаклії лікарня зазнала значних пошкоджень: були зруйновані зовнішні та внутрішні стіни, двері, вікна, покрівля та переходи між корпусами. Не гребували рашисти і медичним оснащенням. Відновлювати установу почали в жовтні, після звільнення міста від російських загарбників.

Загалом близько 300 медзакладів Харківщини постраждали через дії окупантів.

– Наше перше завдання на деокупованих територіях – це відновити надання послуг на первинному рівні. Тобто функціонування амбулаторій, на базі яких запускаємо телемедицину. Так люди мають змогу проконсультуватися з вузькими спеціалістами. Також наразі з Офісом Першої леді та з міжнародними партнерами розробляємо проєкт відновлення Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері в Ізюмі, – зазначив Олег Синєгубов.

Наразі в Балаклії перебуває приблизно 16 тисяч громадян, люди поступово повертаються додому. На випадок довготривалих відключень світла та опалення, за ініціативою ХОВА, в Балаклії розгорнуто три Пункти Незламності, які оснащені всім необхідним.  Невдовзі в Балаклії планують відкрити четвертий такий Пункт. Він буде оснащений польовою кухнею та потужним генератором.

Новий Пункт Незламності у Балаклії, що розташований у спорткомплексі "Вимпел"

Зберегти вартісне сучасне обладнання вдалося у Вовчанській лікарні. Не зважаючи на руйнування через ворожі обстріли, медустанова працює і надає повний спектр допомоги.

– Зараз у Вовчанську проживає близько 4 тисяч людей, а в громаді – 12 тисяч. Через відсутність газу, який до вторгнення місто отримувало з рф, населені пункти опалюються електрикою. Для чого були посилені електромережі, – сказав під час поїздки до Вовчанська очільник ХОВА.

За словами Олега Синєгубова, у Вовчанську також працює гуманітарний хаб, через який люди отримують продукти, ліки, будівельні матеріали, обігрівачі, засоби зв’язку тощо.

Відновлюється медична інфраструктура і в Куп’янську. Олег Синєгубов подякував та вручив відзнаки РНБО медикам Куп’янського ТМО, які з першого дня повномасштабного вторгнення і до сьогодні надають допомогу жителям району.

Нагадаємо, що у місті Лозова тепер можна безкоштовно перевірити зір на новому обладнанні, а у Циркунівській громаді продовжується реалізація проєкту благодійного фонду «За мирне небо», який підтримує українців, що через війну опинилися у скрутному становищі. У селищі Борова Харківської області запрацювали мобільні бригади лікарів.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися