Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

У Харківській області планують створити реєстр власності громад

06.09.2024 18:25
Фото: Харківська обласна рада
Фото: Харківська обласна рада

Питання формування Реєстру об’єктів права власності територіальних громад у кожному регіоні України обговорюють представники самоврядування, законодавчої та виконавчої гілок влади.

Про це повідомила президентка Української асоціації районних та обласних рад Тетяна Єгорова-Луценко, яка взяла участь у робочій зустрічі, присвяченій саме цій темі.

До обговорення також долучилися заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський, представники національних асоціацій самоврядування, Фонду державного майна України.

На переконання Тетяни Єгорової-Луценко, створення такого реєстру підвищить ефективність управління комунальною власністю, забезпечить прозорість та підзвітність діяльності органів місцевого самоврядування в цій сфері.

– Відсутність єдиного реєстру спричиняє хаос у системі обліку комунального майна. Це ускладнює процеси управління, оренди та продажу об’єктів. Особливо ця тема цікава прифронтовим регіонам, де щодня зростає цифра зруйнованих об’єктів, – вважає президентка УАРОР.

Як приклад Тетяна Єгорова-Луценко наводить Харківщину, де понад 250 обласних комунальних підприємств, закладів та установ.

– Ми приймали програму щодо створення Реєстру ще перед початком повномасштабного російського вторгнення, робили технічне завдання, залучали фахівців. За підрахунками, ціна питання створення Реєстру (з інвентаризацією) – 20 мільйонів гривень. А якщо це всі обласні, районні ради та громади? Кошти суттєві, погодьтеся. Маємо розуміти, що не кожному бюджету під силу таке навантаження. Чи це буде підтримка держави і загальна стратегія, чи робота має відбуватися на місцях, і в такому випадку – яким саме чином? – вказує очільниця облради на те, що фінансування має бути чітко визначеним.

Вона зазначає, що Українська асоціація районних та обласних рад готова долучитися до цієї роботи, оскільки формування Реєстру дозволить уніфікувати дані про всі об’єкти комунальної власності.

– У підсумку це сприятиме їх ефективнішому використанню, залученню інвестицій, підвищенню дохідності від оренди та продажу, а також оптимізації витрат на утримання об’єктів. Територіальні громади матимуть ресурс для розвитку інфраструктури, – наголошує Тетяна Єгорова-Луценко.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що у Харківській області попри війну розвивається міжнародна співпраця.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися