Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Співробітництво українських громад підтримуватимуть районні ради

26.08.2024 16:50
Фото: Харківська обласна рада
Фото: Харківська обласна рада

На майданчику Української асоціації районних та обласних рад пройшли Конгресові слухання, присвячені організаційно-правовим механізмам підтримки співробітництва територіальних громад.

Про це повідомила президентка Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона зазначила, що роль районних рад у процесі налагодження співробітництва громад є ключовою.

– Не раз наголошувала, що має бути чітке розмежування повноважень між міськими/селищними/сільськими, районними та обласними радами. Говорячи про важливість належного функціонування субрегіонального – тобто районного – рівня влади (що часто викликає бурхливі дискусії), відзначу, що останні роки показали: низка повноважень, які в рамках децентралізації отримали громади, все ж таки мають залишатися за районами, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

За її словами, Асоціація проводить спеціальну роботу, щоб визначити повноваження, які мають належати виключно районним радам, оскільки саме на цьому рівні такі повноваження виконуватимуться найбільш ефективно.

– Щоб не бути голослівними, на майданчику УАРОР ми створюємо робочі групи за сферами (охорона здоров’я, соцзахист, освіта тощо), куди увійдуть представники з числа голів районних, обласних рад та громад. Наша мета – чітко і аргументовано визначити, які саме повноваження і чому мають залишитися за райрадами, – зауважила Тетяна Єгорова-Луценко.

Свої напрацювання Українська асоціація районних та обласних рад планує направити у міністерство та профільний комітет Верховної Ради України.

Голова облради звертає увагу, що до Конгресових слухань долучилися представники 70 районних рад.

– Пишаюсь нашою командою з голів районних рад України, потужні та кваліфіковані керівники. Дякую нашим експертам, головам районних та обласних рад, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Яким чином буде знайдено баланс між представницькою та виконавчою владою при проведенні реформи місцевого самоврядування, «Слобідський край» писав раніше.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися