Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

МСЕК роз’їла корупція – на них чекає ліквідація

23.10.2024 16:19

З 1 січня 2025 року в Україні припинять діяти медико-соціальні експертні комісії як окремі юридичні особи. Їхні функції передадуть кластерним і надкластерним лікарням. 

Як заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, у кожному регіоні вже визначено медичні установи, яким передадуть функції МСЕК.

– Їхні функції ми передаємо до кластерних і надкластерних лікарень. Вони забезпечують доступність пацієнтам у межах визначених нормативів і мають як мінімум 20 напрямів надання меддопомоги тощо, – наголосив міністр. – Усі кластерні і надкластерні лікарні підключені до ЕСОЗ (Електронної системи охорони здоров’я. – Ред.), і рішення про встановлення інвалідності прийматиметься на основі даних, які записані у ЕСОЗ, – наголосив міністр.

На його думку, це дозволить чітко відстежувати, який лікар, коли та який діагноз вносить, які дослідження та коли проводилися.

– У разі проведення розслідування, якщо буде оскарження по кримінальних справах, наприклад, ми чітко будемо бачити вертикаль: хто, де, на яких етапах припускався помилки. Плюс, як показала практика цифровізації ВЛК призовників, ми можемо відстежувати в автоматичному режимі аномальні речі або діагнози, пов’язані або з лікарнею, або з конкретним лікарем, і працювати на упередження, і працювати з ними, щоб не було ніяких потенційних зловживань, – заявив Віктор Ляшко.

Також міністр зазначив, що часто через корупційні дії окремих осіб у системі МСЕК тягар недовіри лягає на всю медичну спільноту. Тому зараз ведеться робота над впровадженням правових механізмів для перевірки доброчесності працівників, що дозволить запобігти подальшому працевлаштуванню таких осіб на керівні посади в інші медичні заклади.

Загалом МОЗ планує відмовитися від поняття «медико-соціальна експертиза».

Причиною реформ стали гучні розслідування ДБР та СБУ, зокрема на Харківщині та Хмельниччині. Вони показали вкрай високий рівень зловживань під час оформлення пенсій посадовцями та викликали значний суспільний резонанс.

22 жовтня під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання РНБО, на якому ухвалили рішення про реформування системи медико-соціальної експертизи та перегляд механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям державних органів.

З ініціативи Служби безпеки України у 2024 році скасували 4106 фіктивних висновків про інвалідність, до того ж 64 посадовці МСЕК отримали підозру.

Раніше ми писали, що Служба безпеки України нейтралізувала корупційні схеми у медико-соціальних експертних комісіях Харківщини, під час обшуків у членів угруповання вилучено понад 650 тисяч доларів.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися