Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Евакуація на Харківщині, навчальний рік та забезпечення дровами: про що говорили на Конгресі місцевих влад

21.08.2024 09:52
Фото: ХОВА
Фото: ХОВА

20 серпня відбулося чергове засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Володимиру Зеленському доповіли про ситуацію на Харківщині та обговорили нагальні питання.

Евакуювали понад 14 тисяч людей 

У Харківській області продовжується евакуація з небезпечних напрямків. На сьогодні у 231 населеному пункті заборонено перебувати родинам з дітьми.

– З 10 травня, після активізації ворога на півночі області, з Вовчанського та Липецького напрямків евакуювали 14 066 людей, з них 1254 – діти. Нову хвилю евакуації оголосили 16 липня, за цей час вивезли 181 дитину з 38 населених пунктів, – зазначив під час доповіді Президенту України начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Водночас він підкреслив, що всі евакуйовані отримають матеріально допомогу від міжнародних партнерів, зокрема ООН, гуманітарну, психологічну, юридичну підтримку. Всі, хто цього потребує, отримують тимчасове проживання у Харкові та області або ж за підтримки «Укрзалізниці» допомогу в евакуації до інших регіонів України.

За словами Олега Синєгубова, в останній місяць завдяки українським захисникам спостерігається зменшення кількості ударів керованими авіабомбами. Але обстріли прифронтових населених пунктів посилилися.

– Окупанти посилили обстріли регіону з РСЗВ та артилерії, найбільше ударів завдають на прикордонні Куп’янщини, по Борівській, Золочівській, Богодухівській та Дергачівській громадах. Приділяємо особливу увагу заходам безпеки у прифронтових населених пунктах – подовжена комендантська година діє вже у 201 населеному пункті п’яти районів області. Безпека наших громадян є пріоритетом, – зауважив начальник ХОВА.

З початку року російська армія вбила 293 людини, з них 15 дітей. Поранені – 1595 людей, з них 106 дітей. Знищені або зруйновані 24 240 цивільних об’єктів, з них у місті Харків – 1542. Загалом з початку року ворог випустив по Харківщині 346 ракет та 950 КАБів.

Забезпечення дровами

На Харківщині триває активна підготовка до майбутнього опалювального сезону. За попередніми підрахунками, на час осінньо-зимового періоду жителі понад 43 тисяч приватних домогосподарств області потребують паливної деревини. Першочергово дровами планують забезпечити мешканців деокупованих та постраждалих населених пунктів, багатодітні родини, соціально вразливі верстви населення, а також сім’ї Захисників та Захисниць України.

– Питання підготовки та подальшого вдалого проходження опалювального сезону – одне з пріоритетних для нашої області. Тривають перемовини з міжнародними партнерами щодо передачі визначеним категоріям населення паливної деревини або коштів на її придбання, – зазначив Олег Синєгубов.

Нові шкільні автобуси

Минулого тижня Лозівський район та Пісочинська громада отримали 13 нових шкільних автобусів, які були закуплені за кошти субвенції Міністерства освіти та науки України. Загалом для підвозу учнів за кошти держсубвенції, місцевих бюджетів та міжнародників на Харківщині вже придбано 40 шкільних автобусів. Загальна потреба області – понад 160 автобусів.

– По субвенції Міністерства освіти та науки України було закуплено 21 автобус. Наступну партію передамо для Красноградського та Лозівського районів. Для нас наразі вони є пріоритетними, тому що там ми плануємо відкрити офлайн-освіту в декілька змін, тож маємо організовувати підвіз дітей до безпечних місць проведення освітніх заходів. Дев’ять автобусів будуть інклюзивними. Один автобус коштує 3 350 000 гривень, – повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Триває в області й облаштування укриттів у закладах освіти. Так, у селищі Коротич завершують будівництво такого об’єкта, готовність – близько 80 %.

– Наразі у Пісочинській громаді завершується будівництво школи-укриття, і новий автобус забезпечить нашим дітям можливість повернутися до очного навчання в безпечних умовах. Щиро віримо в наших захисників і сподіваємося, що вже незабаром діти зможуть повернутися до навчальних класів. Висловлюю щиру вдячність за сприяння та постійну підтримку начальнику Харківської ОВА Олегу Синєгубову, – зазначив Пісочинський селищний голова Олег Чернобай.

Захисна споруда в Коротичі Пісочинської громади матиме 9 класних кімнат, велику актову залу, санітарні приміщення, медичний пункт та їдальню. Укриття буде оснащене автономними джерелами живлення. Під час зведення об’єкта будівельники врахували всі сучасні вимоги державних будівельних норм.

– Ураховуючи виклики повномасштабної війни, у селищі Коротич Пісочинської громади завершується будівництво укриття, яке здатне захистити людей не лише від ворожих ракетних ударів, а й від радіаційної небезпеки. Це надійний сучасний безпечний простір для школярів, педагогів, малюків із дитсадка та інших цивільних людей, які мешкають у громаді. У разі необхідності укриття здатне одночасно вмістити близько 600 людей, а відвідувати офлайн-заняття тут зможуть понад 260 учнів, – зауважив Олег Синєгубов.

Зараз підрядники займаються оздобленням внутрішніх приміщень укриття, благоустроєм прилеглої території та облаштуванням надійного переходу від закладу освіти до приміщень безпечного простору.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися