Підписка на розсилку

Хочу отримувати головні новини:

Вчиняли розбійні напади: членам злочинного угруповання оголосили нові підозри

13.03.2023 15:20

Усім учасникам банди, яку СБУ минулого року знешкодила у Харкові, оголошено підозри за статтею «бандитизм». За такий злочин передбачене позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Про це повідомляє «Слобідський край», посилаючись на інформацію речника Харківського обласного управління СБУ Владислава Абдулу.

«Правоохоронці зазвичай дуже рідко застосовують на практиці цю кримінальну статтю, у тому числі й через виняткову складність доказування її головної кваліфікуючої ознаки – мети створення банди – вчинення нападів», – зазначив Владислав Абдула.

У середині вересня 2022 року СБУ знешкодила у Харкові потужне злочинне угруповання, яке під виглядом правоохоронців скоювало розбійні напади та грабувало мешканців Харківщини.

«Учасники банди вчиняли збройні «нальоти» на оселі громадян і «вибивали» з них гроші та інші цінні речі. Нападники залякували людей зброєю, застосовували до них насильство та погрози фізичної розправи», – повідомляє Абдула.

Співробітники СБУ встановили, що серед членів банди були особи, які були раніше засуджені за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема за умисне вбивство.

Організатором банди був 45-річний харків'янин, який у минулому працював у правоохоронних органах. За його вказівкою члени банди вчиняли напади у військовій формі та з нашивками правоохоронних органів України, використовували під час спілкування рації, щоб унеможливити їх  ідентифікацію та встановлення місцеперебування, для конспірації називали один одного за позивними.

Вчиняли розбійні напади: членам злочинного угрупування оголосили нові підозри

До кожного нападу вони ретельно готувалися: розробляли плани, дізнаватися про матеріальне становище жертв, установлювали за ними спостереження, щоб вивчити їх розпорядок дня і визначити сприятливий час для нападу, ознайомлювалися з місцевістю, щоб їхні злочинні дії не були помічені сторонніми особами, а учасники банди не були викриті та затримані.

Під час нападів члени банди використовували вогнепальну автоматичну зброю, яка на початку війни видавалася добровольчим підрозділам для відсічі збройної агресії росії.

Наразі за матеріалами СБУ організатору та сімом членам банди додатково повідомлено про підозру за статтею «бандитизм». За такий злочин передбачене позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Також кожному з учасників банди раніше оголошені підозри за статтею «розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану та поєднаний із проникненням до житла», а окремим фігурантам ще й за статтею «незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене організованою групою».

Усі восьмеро підозрюваних наразі перебувають під вартою.

У Харкові членам банди, яка видавали себе за правоохоронців, оголосили нові підозри

Раніше ми повідомляли, що СБУ затримала чоловіка, який організував трансляцію російських телеканалів у Куп’янську.

Нагадаємо, що СБУ затримала чергового колаборанта на Харківщині, який під час окупації Куп’янська влаштувався «експертом» до мвд рф.

А також, СБУ встановила причетність до вчинення воєнного злочину одного з ватажків так званої «Народної міліції ДНР», який згодом став заступником голови військово-цивільної адміністрації рашистів у місті Куп'янськ Харківської області.

Підписуйтесь на Google News

Щоб бути у курсі останніх новин Харківщини та громад.

Підписатися